Jump to content

Oduzimanje vozačke nakon presude kojom se ta mjera poništava


Johhny

Preporučene objave

Ovakva je situacija:

Između božića i nove godine sam imao prometnu nesreću, sletio sam autom s ceste, i bio sam pod utjecajem alkohola.

Pošto sam sletio u jarak s vodom, dobio sam upalu pluća i bronhitis, te zbog tih razloga nisam u roku od osam dana predao žalbu na te kaznu koja iznosi 2500 kn, te oduzimanje vozačke na 9 mjeseci.

Nakon toga sam predao molbu za povrat predmeta u prijašnje stanje. Uz molbu sam priložio i žalbu na kaznu i liječničku potvrdu u kojoj je navedeno da 10 dana ne smijem izlaziti iz kuče zbog zdravstvenih razloga. Samo da napomenem da sam dobio dvije kazne, jednu zbog slijetanja s ceste, tj. kako je pisalo na prekršajnom nalogu "ne kretanja vozilom sredinom obilježene prometne trake", i drugu zbog alkohola.

To se sve dogodilo do 10.01.2011. Krajem drugog mjeseca su me pozvali na sud u Zaboku, gdje sam proglašen krivim, te mi je izrečena kazna od 800 kn, dok se mjera oduzimanja vozačke na 9 mjeseci ukida.

Kaznu sam odmah platio, i sav sretan otišao kuči, da bi sad dobio doma rješenje visokog suda iz ZG da mi se žalba ne uvažava i da se sve vrača u priješnje stanje, znači i novčani dio kazne, i dio s oduzimanjem vozačke... Odmah nakon toga sam otišao na policiju da pitam dali je došlo do kakve zabune, ili je ipak to sve regularno...

Saznao sam da je sve regularno, i da su oni odvojili ta dva prekršaja, i jedan poslali na sud u zabok, a drugi na sud u ZG.

 

Molio bih one koji se kuže u tematiku da mi daju savjet što i kako dalje, jer ako ostanem bez vozačke, vrlo vjerojatno ostajem i bez posla, a svi znamo što to danas znači...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda sutkinja nije imala ovlasti osloboditi me prekršaja vezanog uz alkohol, pošto je to u nadležnosti drugog suda, a ipak je to napravila, imam i pismeni dokaz za to...

 

U rješenju koje sam dobio neki dan piše da su molba za povrat u prijašnje stanje i žalba odbijeni po članku 125 prekršajnog zakona, iako je sve predano u skladu s tim člankom, i da se predmet vrača u prvotno stanje, znači kazna od 2500 i oduzimanje vozačke na 9 mjeseci, a ja imam crno na bijelo da sam oslobođen mjere oduzimanja vozačke i da mi je smanjena kazna sa 2500 na 800 kn, i imam potvrdu da sam to platio... :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj je postupak u tijeku, najradije bi napisao dobar komentar o toj presudi u kojoj se radi vozačeva pijanstva slijetjelo u jarak ledene vode, a vozaču se nije zabranilo voziti, ali neću jer bi time počinio kazneno djelo protiv pravosuđa. :-D

 

Molim ostale forumaše da ni oni to ne čine, da se suzdrže ma kako teško bilo, jer će u protivnom biti editirani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da malo pojasnim stvari, vidim da nisam napisao u prvom postu:

 

Ja nisam u jarak sletio svojom krivnjom, u igri je bio drugi auto koji je i izazvao nesreću, a vozač je isto imao alkohol u krvi, i to duplo više nego ja. Ja sam napuhao 1,02, on je napuhao 1,9!!!

 

No ništa od toga nije bitno, ja sam otvorio temu u nadi da ču dobiti neki pravni savjet...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da još jednom napišem kronologiju:

 

24.12.2010 - nesreća

04.01.2011 - predana žalba

12.01.2011 - dobio sam rješenje da je žalba odbijena kao nepravodobna

18.01.2011 - predana molba za povrat u prijašnje stanje, zajedno sa potvrdom liječnika da sam bio bolestan i žalbom na rješenje suda o nepravodobnosti žalbe koja je predana 04.01.2011.

Negdje u drugom mjesecu sam pozvan na sud u zaboku, na kojem sam proglašen krivim, te mi je izrečena kazna od 800 kn, uz istovremeno ukidanje mjere oduzimanja vozačke.

U ponedjeljak sam dobio rješenje visokog suda u ZG da je molba odbačena, i to prema članku 125. , stavka 2, točka C prekršajnog zakona (Molba podnesena nakon odbacivanja žalbe).

 

Znači ovako - molbu za povrat sam predao jer sam zbog zdravstvenih razloga prvu žalbu predao prekasno, i sad mi je zbog tog istog razloga molba za povrat u prijašnje stanje odbijena? :misli:

Uz sve to, imam crno na bijelo da se mjera oduzimanja vozačke ukida...

 

Neznam dal sam sve dovoljno pojasnio?

E da, što je to VPS?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači da niste niti dobili odgovor na žalbu na na rješenje suda o nepravodobnosti prigovora, a dobili ste poziv na sud u Zaboku.

 

VPS je Visoki prekršajni sud, u biti šef svim prekršajnim sudovima, njihova je zadnja i konačna.

 

U Prekršajnom zakonu je navedeno da prigovor može pisati i uža rodbina, nekad nije nužno čekati oporavak okrivljenika.

 

Kasno je za bilo kakav savjet, jedino možete tražiti od suda da vam se na račun uplati ono što ste platili u nezakonitoj presudi.

 

Očekujte od policije obavijest o početku trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima "B" kategorije u trajanju od 9 mjeseci.

 

U vezi posla koji možete izgubiti, odrastao ste čovjek, svjesni rizika ste konzumirali alkohol i sjeli za volan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To ovisi o ažurnosti nadležne policijske postaje, zna biti za tjedan dva, a zna biti i za čitavu godinu.

 

Zastara je 3 godine od pravomoćnost presude sa datuma iz rješenja VPS-a.

 

Zabrana će vrijediti samo za B kategoriju, dok će te svim ostalim kategorijama koje imate upisane u vozačku dozvolu moći normalno upravljati, a izigravanje zaštitnih mjera je kazneno djelo, tako da vam se ne preporučava upravljanje B kategorijom.

 

Ukoliko skrivite prometnu nesreću tom kategorijom slijedi regresni zahtjev osiguravatelja za isplaćenu štetu do 12 prosječnih mjesečnih plaća isplaćenih u RH.

 

Ako je poslodavac upoznat da imate zabranu i unatoč tome vam povjeri vozilo, i on čini kazneno djelo.

 

Zabrana započinje sa dostavom obavjesti, a vozačka dozvola se ne oduzima.

 

Zabrana vrijedi samo za području RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na informacijama... :palac:

Dali još možda znate koje su sankcije ako me policija uhvati da vozim auto za vrijeme trajanja zabrane?

Također, dali se ta zabrana evidentira i kod policije?

Pitam se dali bi se mogao izvući sa forom da nemam vozačku kod sebe, samo je pitanje dali bi oni kad provjeravaju podatke skužili da sam pod zabranom?

 

A ništa, sad mi preostaje da kupim kamion i položim C kategoriju i pokrenem špediterski biznis... :frajer:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija