Jump to content

molim pomoć


iksica

Preporučene objave

Pozdrav,javljam se kao bi dobila nekakvu informaciju vezanu uz rješenje o ovrsi koje je suprug dobio zbog neplaćene spomeničke rente.U kratko u vlasništvu supruga je mala ručna autopraona koja se nalazi ni blizu nikakve zone obuhvata kulturno povijesne cjelina-naime,praona je već u pogonu od 2004.god.,do 2009.je bila na moje ime,nakon mog odlaska u invalidsku mirovinu istu preuzima suprug na svoje ime.Nikada do 11.mj.2010. nismo dobili nikakav račun za spomeničku rentu,tada smo dobili rješenje kojim se zahtjeva da platimo 1.296,00 kn na ime spomeničke rente uz objašnjenje kako se naša autopraona nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili ti na području povijesno kulturne cjeline.Tada nismo reagirali misleći da je došlo do nekakve zabune(lokacija je van centra grada-Samobora-apsolutno nikakve veze sa nečim takvim-pokraj nas sa lijeve i desne strane su kokoši?????).Međutim,4.08.2011.stiglo nam je rješenje o ovrsi na ime tog spomenutog duga-suprug je išao u Upravni odjel za prostorno uređenj,razvoj i upravljanje imovinom u Samoboru gdje je dotičnu gospođu pitao u vezi dobivenog rješenja-drsko odgovara da je to dužan platiti i da prije toga datuma a više ni poslije nije u toj zoni tako da samo ima to za platiti?????Moje pitanje bi bilo da li je to samo tako moguće ovu godinu ste u zoni.....prošle niste bili a za dvije možda opet.Željeli bi se žaliti na donešeno rješenje ali nam nedostaje iskustva-odnosno kako sročiti žalbu sa nekim pravnim elementima koje bi pretpostavljam trebalo navesti. s poštovanjem,iksica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba valutirati i vidjeti da li žalba u ovom slučaju odgađa izvršenje. Neznam tko je donio rješenje o ovrsi? Grad Samobor kao uravno tijelo ovlašteno za provođenje ovršnog postupka? Nisam siguran, ali mislim da u tom slučaju žalba ne odgađa izvršenje. Treba vidjeti uputu o pravnom lijeku, ili samu izreku rješenja o ovrsi.

Također treba imati u vidu i troškove pristojbi na žalbu.

Spomenička renta se može propisivati na takav način budući da o tome odlučuje lokalna samouprava, pa je moguće da ste u jednom razdoblju obuhvaćeni istom, a u drugom niste.

U svakom slučaju rok za žalbu Vam je 8 dana od dana kada ste dobili rješenje.

Ako se želite žaliti, napišite ukratko da pobijate rješenje u cijelosti iz svih zakonom dozvoljenih žalbenih razloga, da isto osporavate jer da ga smatrate nepravilnim i nezakonitim. Napišite par realnih razloga zašto mislite da je predmetno rješenje nepravilno - npr. da niste obveznici istog sukladno NKD-u, da je predmetno potraživanje u zastari, i sl. Na kraju predložite da se pobijano rješenje ukine i podneseni prijedlog za ovrhu odbaci, podredno vrati na ponovno postupanje.

No treba imati u vidu činjenicu da je predmetno rješenje u biti osnovano i da se spomenična renta mora platiti. Stoga je predmetna žalba, po mom skromnom mišljenju, više radi dobijanja na vremenu, no kad-tad mislim da će isto doći na naplatu. zato treba imati u vidu troškove izazvane žalbom, jer će se u konačnici platiti nešto malo više nego što je navedeno u rješenju o ovrsi.

Valutirajte, pa postupite sukladno vašem nahođenju.

Lijep pozdrav!

 

Što je spomenička renta, te tko ju je dužan plaćati ?

 

Spomenička renta je predstavlja obvezu fizičkih i pravnih osoba radi prikupljanja sredstava potrebnih za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara odnosno za ostvarivanje nacionalnog programa zaštite kulturnih dobara, a čiju visinu propisuju svojim odlukama gradovi i općine u Republici Hrvatskoj.

 

Donošenjem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (Narodne novine br. 69/99, 151/03, 157/03, 87/09 i 88/10) uveden je dvostruki sistem određivanja spomeničke rente (tzv. direktna i indirektna spomenička renta).

 

Direktnu spomeničku rentu plaćaju fizičke i pravne osobe koju su obveznici plaćanja poreza na dohodak ili poreza na dobit, a obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru pojedinačno zaštićenom ili na području kulturno-povijesne cjeline. Svojstvo kulturnoga dobra, na temelju stručnog vrednovanja, utvrđuje rješenjem Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Kulturno-povijesnom cjelinom smatra se naselje ili dio naselja, kao i područje, koji su zaštićeni kao kulturno dobro. Nepokretno kulturno dobro može biti: grad, selo, naselje ili njegov dio, te građevina ili njezini dijelovi, te građevina s okolišem.

 

Indirektnu spomeničku rentu dužne su plaćati fizičke i pravne osobe u slučaju da obavljaju djelatnosti za koje je takva obveza propisana, i to bez obzira na područje, odnosno prostor u kojem se ta djelatnost obavlja. To su prema Nacionalnoj klasifikaciji slijedeće djelatnosti:

 

46.22 Trgovina na veliko cvijećem i sadnicama,

 

46.34 Trgovina na veliko pićima,

 

46.35 Trgovina na veliko duhanskim proizvodima,

 

46.37 Trgovina na veliko kavom, čajem, kakaom i začinima,

 

46.39 Nespecijalizirana trgovina na veliko hranom, pićima i duhanskim proizvodima,

 

46.45 Trgovina na veliko parfemima i kozmetikom,

 

46.46 Trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima,

 

46.48 Trgovina na veliko satovima i nakitom,

 

49.32 Taksi služba,

 

51.21 Zračni prijevoz robe,

 

52.21 Uslužne djelatnosti u vezi s kopnenim prijevozom,

 

52.23 Uslužne djelatnosti u vezi sa zračnim prijevozom,

 

55.10 Hoteli i sličan smještaj,

 

56.10 Djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane,

 

56.30 Djelatnosti pripreme i usluživanja pića,

 

61. Telekomunikacije (osim održavanja komunikacijske mreže i prijenosa radijskog i televizijskog programa),

 

64.1 Novčarsko posredovanje,

 

66.1 Pomoćne djelatnosti kod financijskih usluga, osim osiguranja i mirovinskih fondova,

 

77.11 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije,

 

77.21 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) opreme za rekreaciju i sport,

 

77.34 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava,

 

79. Putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima,

 

92.00 Djelatnosti kockanja i klađenja,

 

93.19 Ostale sportske djelatnosti (marine),

 

93.21 Djelatnosti zabavnih i tematskih parkova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija