Jump to content

Iz prakse


lucev

Preporučene objave

Poštovani,

 

nova sam ovdje, no kao i poneki, imam problema vezana za prekid izvanbračne zajednice i organizaciju života dvoje malodobne djece u roditeljskim odnosima.

Da ne duljim, pošto je situacija izuzetno komplicirana i teška, voljela bih znati što je pokazala dosadašnja praksa (u grubo) u kojim se slučajevima djeca povjeravaju ocu na zajednički život? Do koje mjere i na koji način majka mora biti "nepodobna" za? život s djecom?

Hvala svima unaprijed...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lucev je napisao:

voljela bih znati što je pokazala dosadašnja praksa (u grubo) u kojim se slučajevima djeca povjeravaju ocu na zajednički život?

 

Dosadašnja praksa pokazala je otvorenu i sistematsku diskriminaciju očeva (uz uobičajeni nemar i nerad , čast rijetkim izuzetcima).

Diskriminacija ima takve razmjere da bi bar 10% djelatnica CZSS moglo i trebalo biti optuženo za teža kaznena djela, a bar još 30 % momentalno otpušteno zbog diskriminacije i drugih razloga. Sve radi uvođenja kakvog-takvog reda.

 

U dosadašnjoj praksi, majka je bila ultimativni izbor. Osim kriterija 'majka', drugi kriteriji u praksi su nebitni. Djeca su sustavno dodjeljivana i majkama koje su alkoholičarke, narkomanke, koje su dokazano tukle i zlostavljale svoju djecu. U nekim slučajevima, čak i majkama koje su pokušale ubiti vlastitu djecu.

Otac je mogao 'dobiti' dijete jedino ako ga je majka napustila, ili je npr. preminula. Izuzetci od ove situacije vrlo su rijetki, u slučajevima kada se radi o samo jednom djetetu mlađe životne dobi, mogu se prebrojati na prste.Izuzetak može biti i korupcija, npr.ako baka, očeva majka, 'slučajno' radi u CZSS.

 

Iako je problem procurio u javnost, nema naznaka značajnijih promjena.

Dakle,ako ste majka, nemate nekih razloga za zabrinutost.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi i o dobi djece, jer se uzima i njihovo mišljenje u obzir ako su veća.

Moj ex je djecu kupio novcem i lažnim obećanjima i one su se izjasnile da žele ostati s njim.

Tražila sam psihološko vještačenje u czs jer sam se nadala da će stručna osoba procijeniti njegov karakter, ali izgleda je i tamo dobro platio.

U nalazu je stajalo kako on nema grižnju savjesti. Tek nakon par godina saznala sam da je to glavno obilježje psihopata :-o

Djeca su ostala s njim, brinule su se same o sebi i o njemu, jer on ne zna ispeći ni jaje. Ja sam plaćala alimentaciju a on ih koristi ih u borbi protiv mene. Jednu je kćer toliko uspio obrlatiti da me više ne treba. Sada je punoljetna i ne mogu ništa.

 

Napominjem da nisam nepodobna majka, uopće ne konzumiram alkohol, drogu ni ništa slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprosti,ali ne slažem se s tobom,jer meni su rekli da ako djeca odbijaju ići k majci i bilo kakav kontakt s njom da će i oni dati mišljenje da djeca ostanu kod oca.Ja nisam ni alkoholičarka,mentalni bolesnik niti narkomanka,ali moja djeca su ostala kod oca jer ih je kupio obećanjima,odlascima na razna mjesta na koja kao obitelj nismo nikada išli,a malu djecu je jako lako okrenuti s takvim stvarima. Isto tako gospođa u czss je bila vrlo naklonjena mom bivšem suprugu,čak u toj mjeri da je preda mnom tražila njegov broj mobitela,a ja nikako ne mogu pronaći način kako da je prijavim i kome da bi imalo ikakvog efekta. Tako da nisi u pravu,danas nažalost više majka nije zaštićeni element u takvim stvarima,iako i ja tvrdim da i majki i očeva ima kojima ne bi trebalo dozvoliti da vide djecu,a kamoli da žive s njima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"danas nažalost više majka nije zaštićeni element u takvim stvarima"

 

Pa valjda bi u cijeloj toj priči, prije svega, trebalo biti zaštićeno dijete!

 

A realnost je ovakva: sustav štiti interes majke, očeve šikanira, a za djecu ih nije briga.

Jedan od problema je u tome što u Hrvatskoj ne postoje kriteriji za određivanje koji je roditelj podobniji da mu se dijete povjeri na zajednički život, osim jednog kriterija, a taj je rodni. Sljedeći razlog je što u 21. stoljeću nije definirano što bi to mogao biti "najbolji interes djeteta."

U onih nekoliko postotaka kad je dijete povjereno ocu, a majka se recimo nađe u situaciji da se mora boriti da djetetu omogući njegovo legitimno pravo na susrete sa njom, tek onda shvate koliko su bitni ti kriteriji.

Kod nas je i dalje uvriježeno razmišljanje da je otac lovac, a majci mjesto u kuhinji uz djecu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne postoji kategorija, iliti pojam: "prostitutka, alkoholičarka, narkomanka ili teška duševna bolesnica "

 

Postoji samo BPD.....sve su to samo simptomi i znaci BPD-a

 

Največa opasnost i prijetnja za djecu je majka s BPD, između ostalog i zbog ovog gore, ali to nije najgore što borderline majke rade svojoj djeci...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@lucev, 'Do koje mjere i na koji način majka mora biti "nepodobna" za? život s djecom?'

 

Ključno je pitanje koji je roditelj za djecu bolji, a ne koji je "nepodobniji". Tko s djecom ima bolji odnos, može omogućiti bolje obrazovanje, zdravstvenu skrb, tko može postaviti jasne granice nepoželjnom ponašanju i tko je spremniji podržati pozitivni odnos djece s roditeljem s kojim ne žive, to treba biti roditelj kojega će djeca dobiti za dalji zajednički život. Tu se roditelji trebaju potražiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija