Jump to content

Povrat pokretnina - stvari danih u zakup


sevo

Preporučene objave

Poštovani!

Obraćam vam se s jednim problemom za kojeg ne uspijevam pronaći adekvatno zakonsko rješenje, te također niti temu o tome na forumu.

Naime imam problem oko povrata pokretnina, točnije stvari danih u zakup, konkretno se radi o osobnim automobilima i građevinskim strojevima (rent a car i zakup strojeva).

Kao zakupodavac sa zakupnikom redovno sklapam pismeni ugovor o najmu. Razdoblje najma ide na duži rok od mjesec do godine dana, a ponekad i više. Često puta se isti ugovor ovjerava kod javnog bilježnika, dok za građevinske strojeve ovjera ide u svakom slučaju, a ponekad i solemnizacija ugovora.

Problem nastaje kada zakupodavac treba vratiti stvar uzetu u najam, iz razloga što je zakup istekao, ili iz razloga što se isti ne pridržava dogovorenih rokova plaćanja i kasni s plaćanjem više od dva obroka zakupa. Predaju stvari zakupci izbjegavaju na način da sakrivaju ili premještaju stvari uzete u zakup. Naravno u slučaju isteka ne žele niti platiti daljnji zakup (iako jasno stoji u ugovoru da se zakup nastavlja pod istim uvjetima ako se stvar ne vrati u roku).

Do sada sam na razne načine dolazio ponovno u posjed i ostvarivao povrat tih stvari, najprije preko policije (prijavio sam zakupce za utaju, krađu, prijevaru) – no često su me odbacivali, a stvari nisu oduzimane i nisam ih dobivao natrag; i preko sudova putem tužbe za povrat stvari… ali to je trajalo jako, jako, jako dugo…, po više godina u kojem razdoblju automobili i strojevi su bili praktički uništeni i svedeni na hrpu starog željeza. Tada sam ih počeo samovlasno pronalaziti i oduzimati. Nakrcam ih na kamion i doviđenja! Naknadno pošaljem fax ili brzojav zakupcu da sam stvar preuzeo na tom i tom mjestu iz njemu dobro znanih razloga….. Nema sudova ni ničeg, a stvari dobivam odmah i spašavam ih od daljnjeg uništavanja.

No predmetno je postalo dosta naporno i nezgodno, jer je u par navrata mene kao vlasnika stvari policija počela prozivati za krađu i neka druga kaznena djela (!!! apsurdno!). Stoga to pokušavam izbjeći i pronaći valjano zakonsko rješenje, tj. na koji način da dođem do svojih auta i strojeva odmah.

Trebala bi mi neka vrsta privremene mjere ili ovrhe kojim bi sud odmah odredio da se predmetni auto ili stroj oduzima zakupniku putem same policije i to bez obzira gdje se isti nalazi i tko ga drži (zbog opisane mogućnosti premještaja na područje nadležnosti drugog suda), a zbog činjenice odbijanja povrata istih stvari i opasnosti od otuđenja i uništenja, zbog čega ja kao zakupodavac trpim veliku štetu jer se predmeti uništavaju i gube na vrijednosti, budući da zakupnik nije poštovao, odnosno prekršio je odredbe ugovora o zakupu, a i zbog slučajeva (imao sam i takvih!) da isti želi prodati stroj koji je uzeo od mene u zakup (!) (kod kojeg stroja igra samo šasija, jer se isti ne može registrirati zbog gusjenica).

Za predmetno predlažem policiju kao adekvatniju jer je sudski ovršitelj isto spor i dok on dobije spis i prikupi sva potrebna dopuštenja od suca, odu moje stvari i ponovno sve ispočetka!

Znači imam ugovor, predao sam stvar, primalac je prekršio ugovor i ne želi mi vratiti stvari. Što da radim?

Mislio sam tužbu radi povrata stvari s privremenom mjerom oduzimanja istih, uz pomoć policije, bez obzira gdje se nalaze i tko ih drži, uz povjeravanje na čuvanje trećoj osobi ili meni. Naravno sve dobro i detaljno obrazloženo (jer su mi i prije privremene mjere znali odbijati).

Što vi mislite?

Da li je to dobar način ili da li postoji i koji drugi način za doći u kratkom roku ponovno u posjed svojih stvari, odnosno ostvariti povrat istih?

Cijenio bih svaki komentar ili iskustvo.

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija