Jump to content

Zakonitost postupanja


anonimno

Preporučene objave

U zakonu o policiji kao i u pravilniku policijskog postupanja stoji da je policajac prije svake primjene svojih ovlasti dužan identificirati se policijskom iskaznicom i priopćiti vam razlog zbog kojeg primjenjuje svoje ovlasti. Vozač sam 20-ak godina ali nikada nisam doživio da me prom. policajac zaustavio , pokazao iskaznicu i rekao da me zaustavio zbog toga i toga. U pravilu vas zaustave i onda krenu u pronalaženje prekršaja. Što kažete na to ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U članku 25 ZOP-a stoji i da nesmiju vas zaustaviti bez nekoga valjanog razloga, pa pod 10 tih razloga nema to da vas iz čista mira izvadi iz kolone i maltretira 10 minuta. Primjer. Mrkli mrak, zaustave vas i naplate kaznu za nekorištenje pojasa. Nije li to proceduralna pogreška jer u trenutku zaustavljanja pol. službenik nije mogao vidjeti da vi niste vezani, a i nije bilo razloga da vas zaustavlja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U članku 25 ZOP-a stoji i da nesmiju vas zaustaviti bez nekoga valjanog razloga

 

ne stoji to u cl. 25 niti policija, kada vrsi nadzor prometa, to cini po tom cl/tom zakonu.

zospc, cl. 4.1 je ono sto te zanima

ako zaustavi i naplati kaznu zbog pojasa, a nije sa sigurnoscu utvrdio da pojas nijekoristen, onda je pogrijesio, ali to nije proceduralna pogreska nego nesto drugo.

sl. iskaznicu bi trebali pokazivati, a to ne cine, medjutim, realno, koga briga za njihovu iskaznicu? ipak ovo nije bugarska pa da lazni policajci otimaju automobile na sred ceste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vozač sam 20-ak godina ali nikada nisam doživio da me prom. policajac zaustavio , pokazao iskaznicu i rekao da me zaustavio zbog toga i toga.

 

i ovo... tocno je da nikad ne pokazu iskaznicu, ali uvijek kazu zasto su zaustavili, prva recenica im je u pravilu "dobar dan/vece, kontrola prometa, vozacku i prometnu". ovaj dio, "kontrola prometa" je razlog zaustavljanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nis strasno, ne?

 

vidi ju sad... a gle, sto je najbolje ta dvojca su stvarno policajci pa su joj uz laznu uplatnicu mogli pokazati i sl. iskaznicu i to pravu...

 

a u bugarskoj te zaustave dvojca negdje u nedodjiji, pa lijevo-desno, pa ovo-ono, pa da ce on sada izvrsiti kontrolu kocnica i da svi putnici izadju iz vozila, a njih dvojca udju i umjesto da koce po cesti lijepo odu u tvom autu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u Zakonu u policiji piše i da prilikom obavljanja policijski poslova nadzora i upravljanja cestovnim prometom, propisanih čl.3.st.5. spomenutog zakona, isto rade u službenoj policijskoj odori (osim po odobrenju nadređenog rukovoditelja). Kada nose policijsku odoru moraju imati istaknutu policijsku značku na kojoj se nalazi broj - pa neće svaki put iz drugog džepa vaditi i iskaznicu i gurati ti je od nos - jer kada bi znao što se nalazi na iskaznici ne bi je niti tražio - prema broju na sl.znački može se identificirati policijski službenik, ako je to vrlo važno zbog nekorištenja pojasa.

Dalje, ako nije ti rekao razlog zaustavljanja to nije u redu, ali može odgovoriti: "provodimo nadzor vozača i vozila u cestovnom prometu", što je utemeljeno zakonom, a tebi ništa konkretno ne znači, ili: "provodi se akcija na nadzor korištenja pojasa od strane vozača" i sl.

U pravilu, kak će drukčije policajac u ZG utvrditi da netko upravlja vozilom pod zabranom upravljanja, ili prije stjecanja prava na upravljanje, ak ga ne zaustavi??? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da dužni su pokazati iskaznicu jer se tamo nalazi njihova lijepa slika,a koje na značci nema.ako je nekom baš stalo može nabaviti lažnu značku. kako na našim osobnim iskaznicama i putovnicama st5oji naša lijepa slika upravo u cilju identifikacije tako je meni logično da su i policajci nama dužni pokazati svoje slikice u cilju identifikacije policijskog službenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija