Jump to content

želim da otac dobije skrbništvo nadamnom


S4Le

Preporučene objave

pozdrav, prvo da se predstavim

živim u Zagrebu, imam 14 godina, roditelji su mi već 7 godina rastavljeni, imenovati nikoga neću...

 

imam jedan veliki problem, tata je otišao iz Zagreba u svoj rodni Mostar kada je meni bilo 7 godina, zbog ludnice u kući u kojoj dan danas živim sa majkom i njezinim roditeljima, sve je bilo u redu, podnosio sam, dok ovo ljeto nisam otišao u Mostar tati (inače idem svako ljeto), ali ovo je bilo drugačije, u Mostaru sa tatom sam bio sretan, istina da me malo više puštao i sve, ali ne i zbog toga nego jednostavno sam bio sretan...

došao sam u zagreb u nedjelju navečer, sve u redu, ustanem ujutro, frka, drama, panika, odma deranje vrištanje djed se dere mama živčani, ja samo što ne izludim više...

nije mi lijepo ovdje živjeti, želim se do početka škole izboriti na život u Mostaru sa tatom, ali to i je najveći problem, dakle:

 

tata je nezaposlen,živi sa svojim roditeljima, mama ima posao, kuću, i sve...

 

da li bi moj otac mogao dobiti skrbništvo nadamnom, unatoč svim uvijetima, i što mu je potrebno ispuniti da bi ju dobio?

 

unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po godinama bih ti mogla biti majka. Ne mogu se staviti u tvoju situaciju, ali vjerujem da ti je teško. U godinama koje imaš možda i ne možeš sagledati situaciju sa svih strana. Mogu zamisliti da ti je bilo lijepo provesti dio ljetnih praznika s tatom, s obzirom da kažeš da je nezaposlen, mogao je puno vremena provoditi s tobom (ne znam koliko su ti česti susreti s ocem inače, imajući na umu udaljenost). Razmisli o tome kako bi bilo kad bi s njim doista i živio, bi li se on bio u stanju brinuti za sve tvoje potrebe - jer život se ne svodi samo na uživanje tijekom ljetnih praznika nažalost. Bi li doista mogao živjeti bez majke - sjeti se pokoje situacije kad si ju trebao, što bi da je nije bilo? Nisam ni na čijoj strani, u svemu tome treba gledati samo ono što bi bilo najbolje za tebe. Jesi li ti uopće ocu rekao da želiš živjeti s njim?

 

Razgovaraj s majkom o tome što te smeta, reci joj da ti je potreban veći mir, suoči s time i njene roditelje. Reci im da se za dobrobit svih prestanu svađati i počnu razgovarati normalno. Reci da neke svoje probleme rješavaju mimo tebe bez deranja i da ti omoguće normalno odrastanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

adri, to mi isto i tata kaže, ali kad god pokušavam razgovarati s majkom, ili me počne s oproštenjem, zajebavati, ili se izdere, a uvjeren sam da nije samo do ljetnih praznika to što želim živjeti s ocem, možda će zvučati malo umišljeno, ali smatram se odraslijim od moje majke što se psihe tiče, ona je malo preživčana, i to me u startu čini lošim u sebi, nesretnim...

 

da ne pišem o sebi previše, trebam samo konkretan odgovor, trebam uvjete koje moj tata treba ispuniti da dobije skrbništvo i da se napokon riješim toga...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega bitna je tvoja čvrsta odluka da želiš živjeti sa ocem i da si spreman tu odluku jasno i izreći.

Dali si razmišljao o tome, ako budeš živio sa ocem, da više nećeš tako često viđati sadašnje prijatelje u Zagrebu, nego onda kada budeš dolazio kod majke?

Dužnosti tvog oca su da ti osigura kvalitetno obrazovanje, zdravstvenu skrb, da te potiče na susrete sa majkom i rodbinom sa njezine strane i naravno prema mogućnosti da imaš svoju sobu.

 

Ono što tvoj otac treba učiniti je da pokrene postupak pred sudom u kojem će tražiti izmjenu sudske odluke u pogledu tvog povjeravanja na zajednički život, a za tako nešto bilo bi mu najbolje angažirati odvjetnika koji će ga zastupati.

 

 

Adri72 Budite iskreni pa recite dali bi ovakvo pitanje postavili da je obrnuta situacija i da dijete živi sa ocem, a majka želi da se dijete povjeri njoj na zajednički život?

 

"Razmisli o tome kako bi bilo kad bi s njim doista i živio, bi li se on bio u stanju brinuti za sve tvoje potrebe - jer život se ne svodi samo na uživanje tijekom ljetnih praznika nažalost. Bi li doista mogao živjeti bez majke - sjeti se pokoje situacije kad si ju trebao, što bi da je nije bilo?"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tata na sudu u mjestu gdje ti imaš prebivalište (dakle u Zagrebu) treba pokrenuti postupak za promjenu sudske odluke u kojoj mora navesti koje su to promijenjene okolnosti zbog čega traži promjenu, a ti moraš biti spreman svoj stav izreći i objasniti i djelatnicima centra za socijalnu skrb i, ako to sudac bude tražio, na sudu. Tata također mora biti spreman i pokazati da će se biti u stanju o tebi skrbiti i ekonomski, odnosno da ima prihode od kojih će te moći uzdržavati, a ako nema da će se potruditi da ih ostvari. Što je tata po struci, ima li šanse za posao koji će mu donositi prihode za život? Naravno, u slučaju promjene sudske odluke će i mama morati pridonositi u skladu s odlukom. Nažalost, mislim da to neće moći biti završeno do početka ove školske godine, ali bi moglo do sljedeće. Ipak, najvažnije je da se prvo dogovoriš s tatom i s mamom - možda se to može srediti i prije sudske odluke.

 

Također možeš otići s roditeljima ili ako jedan od roditelja ne želi, s drugim u Centar za socijalnu skrb na općini gdje živiš ovdje u Zagrebu, reći što želiš i to objasniti i možda Centar uspije postići dogovor između mame i tate prije sudske odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije da odgovorim Gringu: Da, isto bih pitanje postavila i u obrnutoj situaciji. Napisala sam da nisam ni na čijoj strani (roditeljskoj). Zato što sam žensko ne znači da ću diskriminirati očeve. Moja (pogrešna) pretpostavka je bila da dječak oduvijek živi u Zagrebu, a

tek je kasnije naveo da je odrastao u Mostaru, što znači da je po razvodu roditelja sa svojih 7 godina došao živjeti s majkom u Zg, što mu je sigurno bila ogromna promjena na koju nije bio spreman. Djetetu su potrebna oba roditelja, a u situaciji kad ih dijeli velika udaljenost, on mora sam odvagnuti što je za njega bolje i čega će se lakše odreći. Sigurno svaka opcija ima i prednosti i mana, najvažnije je u svemu gledati interes djeteta.

 

S4Le, dobio si savjet koji si tražio, ja ti samo želim da budeš sretan s kojim god roditeljem živio. Nadam se da ćeš uspjeti u onom što želiš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

zanima me samo jedno..ovaj slijepi zakon koji nezaposlenom roditelju daleko vise uskracije skrbnistvo nego zaposlenom...pa sad vi meni recite ja koji privatno radim i uredno naplacujem ja sam manje adekvativan od majke koja radi za par tisuca kuna i to ako ih dobije al bitna je ona potvrda da ona radi kod pere prekoplotovica.....svaki normalan roditelj ce dati sve od sebe za adekvativno obrazovanje i dobar zivot svog djeteta...usprkos zeljama moje djece majka pravi sranje al zar je problem nekoga naci da me prijavi na 5-6 tisuca pa da i ja dobijem taj papir da sam zaposlen...eh hrvatska moja,rupo bez dna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lario :

" zanima me samo jedno..ovaj slijepi zakon koji nezaposlenom roditelju daleko vise uskracije skrbnistvo nego zaposlenom... "

 

ovo nije točna formulacija prakse dodjele djeteta na "skrb" u R.H.

Što se tiče materijalnih mogučnosti one u praksi izgledaju uglavnom ovako :

- majka uglavnom ne mora imati nikakvih primanja, ne mora biti stambeno zbrinuta, isl. da bi se dijete dodijelilo k njoj, treba se samo izjasniti da želi odgovorno skrbiti o djetetu,

pa makar sa druge strane otac imao trajna odgovarajuća primanja, riješene stambene uvjete, želju i mogućnost ( emotivnu privrženost k djetetu i suprotno, toplinu, ljubav, iskrenost, težnja zajedničkim ciljevima za kvalitetniji život,....) !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ti mene za....ili se salis...zar ti mislis da je ovaj zakon ispravan u kojem se ja moram boriti za prava svoga djeteta koji ima 12 i 6 godina uz silnu zelju da se presele k meni,dal ti mislis da je ovaj zakon uredu koji majci koja ostavi dvoje malodobnr djece od 8 i 2 godine same od oko ponoci do poslije 3 sata da sam ja morao pola Osijeka dici jer sam u zadru....zar ti mislis da je majcinska ljubav cista ko suza kad djete majci po neznam koji put govori da nezeli sa njom zivjeti,,,,,,,,,,,mislis li ti da majka koja djetetu kaze da ako bude dobra u skoli NECE ici kod tate....hmmm,,,,dal mislis da je majka ta koja se izlajala pa postavila pitanje kako ce ona zivjeti ako joj djeca odu a nece vise imati alimentaciju i djeciji dohodak....e moj mario,praksa je jedno a stvarnost drugo,puno sam njuskao i preko sestre dosta toga saznao sto se tice skrbnistva i borbe oko djece ,al onaj pismeni dopis i kazna njoj za ostavljanje djece daleko je dobar adut,al jednostavno zelim mirnim putem jer puna mi kapa sto ih vidim kako pate....eh to je taj jebeni zakon

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija