Jump to content

Ustup vlastitih rukotvorina galeriji umjetnina


Tetrapak37

Preporučene objave

Pozdrav.

 

Bavim se izradom unikatnog nakita i nakit izlažem na svojoj web stranici. Prije nekoliko dana stigla mi je ponuda od jedne galerije umjetninama za suradnju... Ja bih izrađivala nakit i određene primjerke ustupala njima da ih izlože u svom prostoru i pokušaju prodati (naravno, u slučaju da uspiju prodati njima bi išla odrađena provizija - po dogovoru). Posao bi sklapali u obliku ugovora o komisionoj prodaji, a isplata bi išla na žiro račun!

 

Sad, mene interesira da li oni smiju sklopiti takav ugovor samnom (fizičkom osobom), pošto ja to radim iz hobija i nemam otvoren obrt niti sam registrirana kao slobodan umjetnik?

 

Ako da, kakve bi u tom slučaju bile moje obaveze prema njima i prema državi (porez, doprinosi za zdravstveno, mirovinsko, itd) ili bi to sve trebala riješiti galerija?

 

Ako ne, postoji li ikakav način da to realiziram bez registracije nekog oblika pravne osobe (jer mi je to neisplativo, ne mogu napraviti i prodati mjesečno toliko nakita da bih pokrila samo one troškove za doprinose od 1800kn, a o drugim troškovima ne želim ni razmišljati). Znači ovo bi mi bio odličan dodatan izvor prihoda pošto već imam posao (prijavljena sam) ali mi je plaća jako mala.

 

Pitala sam osobu koja radi u poreznoj, rekla je da može.

Pitala sam odvjetnika, rekao je da nije siguran.

 

Eto, ako može još koje mišljenje bila bih jako zahvalna :-) (POMOĆ!!! stvarno mi je ovo bitno i hitno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, ne mogu raditi preko ugovora o komisionoj prodaji...ili??

Postoji li ikakav ugovor preko kojeg bi to mogla ostvariti, jer radije bi izabrala galeriju nego oglasnike (ipak se takva prilika pruža rijetkima, a umjetnici se moraju dobro pomučiti da bi uopće mogli izlagati u galeriji)?

 

Kakve su onda moje obveze prema državi i mjesečni troškovi ako registriram kućnu radinost, te što u slučaju da izgubim stalni posao? Da li je potrebna kakva kvalifikacija za registrirati kućnu radinost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozes ali ja sam ti dala savjet koje ti je najbolje rjesenje za tebe.

Komisionu prodaju turas kao najbolje rjesenje??? :smijeh::smijeh::smijeh: Za koga? Za vlasnika galerije jer besplatno dobija robu (nigdje ne moze na trzistu sakupiti pun ducan stvari a da ih prije toga i ne plati), zatim bez imalo poslovna rizika je kaci u galeriju i ceka da se nesto proda. Od prodane robe tebi ce isplatiti tvoj dio a on uzeti sebi marzu,proviziju koja nije mala-raspitaj se koliko ta galerija uzima 50% mozda? ili vise

"""(ipak se takva prilika pruža rijetkima, a umjetnici se moraju dobro pomučiti da bi uopće mogli izlagati u galeriji)?""""

:smijeh::smijeh::smijeh: Ma nemoj molim te, fino te je navukao na cast i slavu, hvalospjeve itd.

Galerija kao i svaka trgovina zivi od prodaje a u ovom slucaju kod komisione prodaje taj vlasnik nema nikakva rizika dok ti npr imas troskova materijala, trosak utrosenog vremena,trud itd itd i svce to dajes nekome.

Za uvjete kucne radinosti ipak trebas i sama nesto da proguglas a bar te literature ima dosta jer se zakon mjenjao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oni izlažu umjetnine i pronalaze kupce / posreduju pri kupoprodaji. Naravno da je moguće zaobići posrednika npr. ako se već posjeduje osobna web stranica, moguća je online prodaja, također, moguće je izlagati na sajmovima i sl., što također povlači određene troškove za izlagače, s tim da bi se u ovom slučaju moglo registrirati na odgovarajući način, kao samostalni umjetnik ili umjetnički obrt npr....doduše, ne znam dovoljno detalja da dam konkretni savjet, ali osobe u odgovarajućim tijelima d.u. kojima bi ovo spadalo u posao znale bi točno odrediti što bi bilo najbolje, s obzirom na opseg ovaljanja ove djelatnosti te samu vrstu "proizvoda", iako su umjetničke rukotvorine opet priča za sebe, ne znam u kojoj mjeri bi se z. o autorskom pravu ... mogao primijeniti na ovo, ali opet, ako je brendirano, nema razloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Ok, našla sam neke informacije, valjda su točne.. Ispada da bi najbolje bilo otvoriti kućnu radinost, ali i ti mjesečni troškovi idu preko 1000 kn mjesečno, što mi je (ponavljam) previše, jer ne mogu toliko napraviti i prodati mjesečno, tako da bih stalno bila u minusu.

I što sad da radim..?!

1. Izgleda da mi ostaje prodaja po oglasnicima, a to mi nije baš neko zadovoljavajuće rješenje.

2. Imam svoju web stranicu ZeaZia - unikatni nakit preko koje mogu prodavati, isto tako može i prodaja na ebayu (što je puno bolja opcija nego domaće tržište, ali me brine postoji li nadzor od strane države nad uplatama koje bi primala, koji maximalan iznos godišnje mogu primati, i neznam ima li kakvih dodatnih poteškoća pošto bi se radilo o izvozu). Ali, problem kod web stranice i ebaya je što bi to bio rad na crno (valjda), a registracija nekakve djelatnosti opet ne dolazi u obzir (radi već spomenutog minusa).

 

Znači, ova država stimulira poduzetništvo tako što me tjera na rad na crno??!

 

Zato me najviše interesira ova galerija i komisioni ugovor (iako znam da oni imaju veću korist nego ja), ali ako ne moram plaćati doprinose i poreze na kraju ipak imam neku šansu da mi i ostane neka sića u džepu...

 

Eto, još uvijek ne znam što da radim pa bi mi dobro došao neki savjet. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa, registrirat ću kućnu radinost, prodaja će ići najviše preko interneta!

...pa mi treba još par savjeta?...

 

 

Da li se provodi kakav nadzor nad tim radinostima, i kako to izgleda (mora li prostorija biti posebno uređena, koliko često se obavlja nadzor i sl.), te mora li se znati da posao ima veze s internetom (radi računala i licenci programa)?

 

Posebno me zanima ovo oko plaćanja... uplate bi se vršile preko paypala a dečko mi već ima račun na kojem je sređen paypal za primanje novaca. Mogu li se uplate vršiti na taj već postojeći račun ili moram otvarati novi žiro ili tekući račun vezan posebno uz djelatnost i što ako je plaćanje u gotovini, moram li izdavati račune? Hoće li on imati kavih problema radi većih uplata, a nije zaposlen?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija