Jump to content

Ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, molim savjet


Norma34

Preporučene objave

Poštovani, ljubazno molim za pravni savjet!

 

Roditelji su vlasnici kuće i nas smo dvije sestre (njihove kćeri). S obzirom da se sestra godinama ne javlja, ne brine o njima (da skratim priču), roditelji su odlučili kuću ostaviti meni nakon svoje smrti. Razmišljamo o ugovoru o doživotnom uzdržavanju (ako se ne varam to je slučaj u kojem bi vlasništvo kuće bilo u mojim rukama nakon njihove smrti, s čime se slažem; za razliku od ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, zar ne?). Stvar je u tome da roditelji a i ja (poučeni iskustvom bliže rodbine) žele spriječiti sestrinu mogućnost prodaje svojeg dijela kuće (danas-sutra) a i ne žele da u kući ima bilo kakvog udjela.

Je li za to dovoljno kod javnog bilježnika napraviti takav Ugovor, ili je rješenje sastavljanje oporuke. Ne znam kako najbolje postupiti a da mi sestra ne traži nužni dio u kući, ne pokuša prodavati voj dio kuće, dizati hipoteku an tu nekretninu i slično, na što bi imala pravo nakon smrti roditelja...ili se varam. Odakle krenuti?

Hvala Vam unaprijed na savjetu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko vam ne može garantirati da neće ići na sudsko osporavanje bilo čega što napravite.

Ako naprave oporuku kojom vama ostavljaju sve, ona ima pravo tražiti nužni dio.

Ako vam ugovorom daruju, ona može tražiti povrat dara radi povrede nužnog dijela.

Ako napravite ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, nekretnina prelazi na vas odmah, ali u tom slučaju ste dužni platiti porez odmah (jer se radi o naplatnom pravnom poslu)

 

Po meni je najbolja varijanta napraviti ugovor o doživotnom uzdržavanju i izvršiti zabilježbu u zemljišnim knjigama, a nakon smrti roditelja trebate dostaviti samo smrtovnice ili izvatke iz matice umrlih, i prenijeti vlasništvo na sebe.

 

Ugovor o dosmrtnom/doživotnom je nakon smrti primatelja uzdržavanja ipak nešto teže osporavati jer se tu radi o naplatnom pravnom poslu, gdje ste vi nešto dali/radili za ono što primate po toj osnovi. Moguće je i pretpostaviti da niste izvršavali svoju obvezu da bi primatelji uzdržavanja još za života pokušali raskinuti ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U potpunosti se slažem s mokronoge :-)

 

Uz to što se gore navodi možete još i pojačati svoju pravnu poziciju na način da:

UZ ugovor o doživotnom uzdržavanju, roditelji sastave I OPORUKE (svaki svoju)u kojima IZRIČITO isključe nužnog nasljednika iz razloga čl. 85.st.1.t.1. ZN

 

Vlastoručno napisane , datirane i potpisane oporuke može čuvati bilo tko, pa i Vi. U slučaju da dođe do spora na ostavinskoj raspravi, vi imate dodatne adute u rukavu. To ne može štetiti, a nije u sukobu sa sadržajem ug. o doživ.uzdrž. , štoviše pojačava ga. One su samo sigurnost za slučaj da se pojavi ideja o pobijanju ugovora.

 

Pogledajte čl. 85., 86. i 87. Zakona o nasljeđivanju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ostavinskoj raspravi poslije smrti oca moja polusestra podnosi ugovor o dozivotnom uzdrzavanjukoji je sklopila (5 g prije oceve smrti)sa nasim zajednickim ocemi sa njenom majkom.Tim ugovorom sam ja prakticno izbacena iz najvrijednijeg dijela ostavstine obiteljske kuce.

Do moje udaje sam zivjela sa njima u zajednickom domacinstvu i ulagala u kucu,ali na zalost nemam nikakvih dokaza.

Otac je zadnjih 10-15g bio bolestani pod jakim uticajem macehe pa time mislim da je naveden da napravi ugovor da bi se mane i moju obitelj iskljucilo iz nasljedstva.Zadnjih godina je bio dementan i nije nas uopce poznavao.

Interesuje me da li postoji mogucnost da se ovaj ugovor ponisti?

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema poreza ako se zaključi ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju sa roditeljima (djeca -roditelji,preci-potomci).

 

kada bi se i uspjelo sa poništenjem ugovora (ali to je gotovo nemoguće)

postoji mogučnost da supruga postavi pitanje bračne stečevine

tada se 1/2 ostaviteljeve imovine djeli jednako na sve nasljednike .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija