Jump to content

U zatvor zbog kredita za auto ?


anonimno

Preporučene objave

Uzeli smo Škodu Octaviu 1.4 (benzinac) na kredit, u prosincu 2004. Rate smo otplaćivali kako-tako, uglavnom sa zakašnjenjima. Stizale su hrpe opomena koje su uredno naplaćivane (podsjetnik=30 kn, 1. opomena = 90 kn, 2. opomena = 132 kn).

 

Dugove su nam nabili poprilično sa opomenama (cijela hrpa - 1. dan stigne opomena s rokom plaćanja odmah, ak ne platiš odmah, pričekaju 3-4 dana i šalju drugu opomenu koju uredno obračunaju).

 

Zadnjih 4 rate platili nismo i na "osiguranje" odosmo.

Molio sam PORSCHE leasing preko kojeg smo uzeli kredit da nas malo pričekaju, da platim makar još jednu ratu ... da ne dužim, zaglibili smo.

 

Već smo i prije kod njih bili u takvoj sličnoj situaciji, pokazali smo da smo od riječi i da podmirujemo dug (prije ili kasnije). No ovaj put su izgubili strpljenje s nama.

 

Kod CROATIA osiguranja je osiguran kredit za auto koji je PORSCHE leasing sada u potpunosti iskoristio. CROATIA osiguranje je platila cijeli iznos duga (82500 kn) PORSCHE leasingu (firma kod koje smo otplaćivali kredit za auto), te će sada isto potraživati od nas, vjerojatno uvećano za dodatne troškove.

 

Mogućnosti koje nam daje CROATIA osiguranje su :

 

a) platiti 50 % duga odmah i ostatak na 10 rata (dug iznosi cca 85000 kn)

 

ili

 

b) vratiti auto; onda ga oni prodaju (po tko zna kojoj cijeni) a ostatak razlike moramo platiti mi.

 

 

Činjenica je da PORSCHE leasing nije iskoristio jednu od mogućnosti predvidjenu Ugovorom o kupnji/prodaji automobila prije raskida kredita. U Ugovoru je postojala mogućnost da se auto vrati PORSCHE leasingu do otplate dugovanja nakon čega se auto može uzeti natrag (po podmirenju duga).

 

Sve bi bilo sada lijepo kada bi oni (CROATIA) ili mi mogli prodati Škodu OCTAVIU za te novce. Problem je u tome što nova Škoda OCTAVIA (i to puno bolji model) sada ide po akciji sa PDV-om za 92500 kn ! Naša Škoda je stara 2 godine, kredit je uzet na 84 rate x cca 1680 kn, mi smo otplatili 19 rata.

 

Drugim riječima, nema šanse da mi svoju OCTAVIU prodamo za 82500 kn (stara je 2 godine, sada je fala Bogu već i istekla registracija 05.03. 06., treba ju servisirati).

 

Bojim se da me CROATIA ne "nasosi" na način da auto prodaju za "bagatelu" i onda nam još natovare 40-50000 kn duga (sto je prilično realno za očekivati). Kako ću taj dug tada vratiti (nemam više otkud). Da li me čeka zatvor za prijevaru ? (To mi nije bila ni najmanja namjera, upali smo u kašu kakvoj se nisam nadao da ću je doživjeti). Naime, nemam primanja na tekućem računu (a kod javnog bilježnika sam potpisao ... sva moja primanja ... itd.)

 

Nije li tu neka muljaža između CROATIE i PORSCHEA ? Pazite, oni nisu uopće pristali da im isplatim zaostale rate a niti su ponudili "mirno" rješenje i dogovor (npr. oduzimanje vozila do podmirenja duga, sto je predvidjeno Ugovorom o kupnji). CROATIA im je isplatila bijesnu (?) lovu na ekspress a sad će to tražiti od mene (i meni sličnih). Nije to malo sumljivo kak to oni rade ? Auto star 2 godine trebat će platiti više nego bolji i novi, iste firme ?

 

Da li postoji bilo kakav nacin da se CROATIU zamoli za dužu otplatu bez uplate onih 50 % (koje tak i tak nemamo) ? Kontaktirao sam (telefonom) njihovu pravnu službu kod koje je predmet završio i oni su "tvrdi" i kažu da nemože. Da li se može kaj lošeg dogoditi (jer mi nemaju više što uzeti, uzeli su već svi drugi) ako auto prodaju za bagatelu, pa me tuže za ostatak duga ?

 

Usput rečeno, da imam tih 50 % (znači 45000 kn) onda bih i platio rate. S druge strane traže opet hrpu osiguranja i kasko vinkulirano u njihovu korist što opet poskupljuje cijelu priču do beskraja i totalne neisplativosti.

 

Da li itko zna što bi sada bilo najpametnije napraviti (da znam, plati auto u cijelosti i sve OK) ? :bonk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija