Jump to content

Utjecaj ZPNIZ na cijene nekretnina


petpetica

Preporučene objave

Molim cijenjene forumaše da daju svoje mišljenje kakav će rezultat imati novi Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama prema cijeni nezakonito izgrađenih nekretnina.

 

Da li će porasti cijene takvih nekretnina s obzirom da će se ubrzo izjednačiti s danas skupim legaliziranim?

 

Da li će pasti cijene s obzirom da će mnogima i cijena takve legalizacije biti previsoka, a nakon propuštenog vlaka za legaliziranje takve zgrade neće vrijediti baš ništa s obzirom da se neće moći otuđiti dok se zgrada s tog zemljišta ne ukloni?

 

Da li će cijene atraktivnih "ilegalaca" porasti, a one neatraktivne pasti?

 

Molim vaše cijenjeno mišljenje.

 

ZAKON O POSTUPANJU S NEZAKONITO IZGRAĐENIM ZGRADAMA

Članak 22.

(1) Nezakonito izgrađena zgrada, odnosno zemljište na kojem je izgrađena ne mogu se otuđiti dok se takva zgrada ne ukloni.

(2) Ugovor sklopljen protivno odredbi stavka 1. ovoga članka ne proizvodi pravne učinke i ne može se provesti u zemljišnim knjigama niti u drugim javnim evidencijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Moje je mišljenje da zgradu treba pod svaku cijenu legalizirati tj. zahtjev podnijeti do 31.12.2012.,jer najskuplje je rušenje .Cijena zemljišta nikada neće postići vrijednost zemljišta +zgrada ,iako troškovi legalizacije ,nisu zanemarivi.

Čl. 5.Zakona zabranjuje gradnju na određenim područjima i leg. nije moguća .

 

Prije kupnje nelegalne nekretnine bez obzira na cijenu treba provjeriti mogućnost legalizacije .

Teško je predvidjeti kretanje cijena takvih objekata .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

Da li će cijene atraktivnih "ilegalaca" porasti, a one neatraktivne pasti?

 

Molim vaše cijenjeno mišljenje.

 

Ne vidim da bi ova tematika bitno uticala na cijene nekretnina.

 

1. Velika većina bespravnih graditelja gradila je objekte za svoje potrebe, bez nekakve konkretne zamisli o prodaji. Stoga se ti objekti i ne bi našli na tržištu.

 

2. Objekti namjenjeni tržištu uglavnom su se i prije gradili sa dozvolama, jer već nekoliko godina postoje ograničenja u pogledu upisa vlasništva u z.k., a time i nemogućnost kreditiranja. Kupci su postali oprezni, i nekretnine bez 'papira' se jednostavno ne kupuju.

U prijašnjim vremenima bilo je prodaje nelegalnih stanova i kuća, ali kupili su ih najvećim dijelom ljudi za vlastite potrebe, i opet nema razloga da se ti stanovi nakon legalizacije masovno krenu prodavati.

 

3. Tržište nekretnina je totalno umrtvljeno, i postoji neka umjetna ravnoteža cijena, bar kad govorimo o 'tržnim' nekretninama (stanovi, i općenito nekretnine u gradovima). Prodavatelji ne žele prodati po totalno nerealnoj cijeni ako baš ne 'gori', kupaca ionako nema, a banke nastoje zadržati cijene na nekoj razini, radi hipotekarnih kredita i prijeteće nelikvidnosti.

Većina bespravne gradnje je ipak na periferiji gradova i u ruralnim sredinama, pa baš i ne ulaze u kategoriju 'tržnih'.

Imamo i gradnju uz more, tu je nešto drugačija priča. Tu bi kupci mogli biti stranci, ali to opet ponajprije ovisi o stanju svjetske ekonomije (i najavljivanom porezu na nekretnine, koji bi ionako prouzročio kolaps tržišta nekretnina, a možda i dobrog djela gospodarstva).

 

4. Legalizacija će biti dugotrajan proces. Zakon propisuje do kada bi građani trebali predati zahtjev, ne i kada će sve to biti legalizirano.

Podatak o 150000 bespravnih objekata je totalna glupost. Možda ima toliko potpuno novih, velikih građevina sagrađenih na čistoj ledini.

Samo u Zagrebu + Zagrebačka županija ima između 200000 i 400000 bespravnih objekata, ovisno o kriterijima koje primjenimo.

 

U cijeloj zemlji to je između 800000 i 1500000.

 

Jer, bespravna gradnja je i garaža, uređeno potkrovlje, 'kućice' na krovu, dignut kat kuće, dozidana veranda, ... Pa koje domaćinstvo u ruralnoj sredini nije sazidalo kakav pomoćni objekat, garažu, štalu, svinjac, pušnicu, itd., ?!

 

Legalizacija svega toga će itekako trajati, godinama. Jer, niti ima dovoljno arhitekata, geodeta, statičara, koji bi trebali odraditi posao, niti je državna uprava i sudstvo sposobno to odraditi u godinu-dvije. A za 5-7 godina, tko zna što će biti...

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

Nakon ovog iscrpnog objašnjenja se i ja slažem da cijene neće pasti.

 

 

Realno je puno veća opasnost kakvo brzopleto uvođenje dodatnog poreza na nekretnine po kakvom 'boljševičkom' modelu - "opljačkajmo 'bogate' (tj. kulake), a poslije kako bude!"

 

A 'bogati' bi trebali biti manje više svi koji su nešto stekli, a sve opet da bi političari mizernim populizmom pridobili nešto glasova socijale.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija