Jump to content

Par pitanja...


chegrtusha

Preporučene objave

Pozdrav, frend radi u jednoj firmi od 2007. god., prvi Ugovor o radu je bio na određeno 3 mj., a slijedeći na neodređeno.

Nakon toga je početkom prošle god. potpisao novi ugovor o radu, sa člankom:

 

"Zaposlenik ima pravo otkazati ovaj ugovor u pisanoj formi, ali ne prije isteka 5 god. od dana sklapanja ugovora. Otkazni rok je 6 mjeseci od pisanog podneska otkaza, a zaposlenik ga je dužan odraditi u cijelosti zbog složenosti radnog mjesta.

U slučaju nepoštivanja ovog ugovora zaposlenik se obvezuje obeštetiti poslodavca za dane i mjesece koje nije odradio u otkaznom roku. Mjesečna naknada obračunat će se u paušalnom iznosu od 19.000,00 kn."

 

Pitanja:

1. Prema ZOR-u, ako radnik otkazuje ugovor i za to ima osobito važan razlog, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana. Znači, poslodavac najavi zatvaranje firme, zaposlenik pronađe drugo zaposlenje-koliki mu je onda otkazni rok? 1 mj. po ZOR-u ili 6 mj. prema ugovoru?

 

2. Što je onda s ovom naknadom u paušalnom iznosu? Kako se to obračunava?

 

3. Ovo je interesantno: svim radnicima u toj firmi se 11 mj. u godini iz brutto iznosa plaće odvaja 500 kn kako bi firma imala od čega isplatiti plaće i uplatiti doprinose taj mjesec kad su radnici na g.o.(koji traje 14-18 dana). Na platnoj listi nema zasebne stavke sa tim iznosom pa mi nije jasno kako se to obračunava niti da li je po zakonu.

Nadalje, jednostavnim računanjem 11mj.*500kn=5.500kn brutto. Po tome bi netto taj mjesec kad se koristi g.o. trebao iznositi cca 4.000,00 kn, a radnici dobivaju netto plaću 3.000,00 kn. Gdje nestane soma kuna po glavi radnika svaku godinu? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija