Jump to content

Identificiranje čestice i upis vlasništva


nok

Preporučene objave

Moj otac je kao jedan od nasljednika od djeda naslijedio kako piše u oporuci: "zemlja ispod crkve" oko 1000 m2 u određenoj K.O.

 

Postoji samo taj opisni naziv, a nigdje ne piše koja je to čestica, ali pregledom u katastru smo vidjeli česticu koja bi mogla tome odgovarati jer je okvirno te kvadrature i istog vlasnika.

 

Kako se može potvrditi da je to ista zemlja i napraviti uknjiženje vlasništva? Da li uz pomoć geodeta ili samo katastra?

 

Problem je u tome da ukoliko se ne utvrdi pravo vlasništva prema toj opisnoj oporuci, onda se i ta imovina od djeda mora dijeliti na 4 dijela (koliko ima nasljednika), a ne samo na oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

POŠTOVANI !

 

 

Da bi se provela ostavinska rasprava nasljednici trebaju predočiti JB izvod iz zemljišnih knjiga i katastra .

Nasljednici trebaju predočiti i oporuku.

 

U katastru tražite kopiju plana za čestice tj. nekretnine koje se odnose na ostavitelja.

Na kopiji plana pomoći će Vam u katastru da se identificira ta čestica ,odnosno viditi ćete čestice označene brojevima ,i u tražilici na internetu možete i sami vidjeti tko su upisani kao vlasnici , a tko su registrirani kao posjednici.

Prije ostavinske rasprave trebate se se potpuno informirati .

 

Kod oporuke gdje nije naznačen broj i veličina čestice praksa je da se sastavlja sporazum o identifikaciji čestica,kojeg nasljednici potpisuju .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

hvala na brzom odgovoru.

 

Ostavinska rasprava poslije smrti mog oca je završena i u rješenju su navedene te opisne nekretnine (bez kat. broja) koje su ostale mom ocu za cijelo ili udio.

 

Ako sam dobro shvatio, trebali bi skupiti sve nasljednike (ili opunomoćenike)od djeda i napraviti sporazum o identifikaciji čestica?

 

Da li postaji neki obrazac tog sporazuma? Da li se treba ovjeravati kod bilježnika?

 

Kada potpišemo taj sporazum, da li ponovno trebamo otvarati ostavinsku raspravu kod javnog bilježnika koji ju je vodio, budući da su te nekretnine već navedene u rješenju, pa stoga i nisu novo pronađene?

 

Još bih samo upitao da li opunomoćenik može biti brat ili sestre, te kako se te stvari rješavaju kada je jedan od nasljednika u Kanadi ili Australiji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Vama za uknjižbu je potrebno pravomoćno rješenje o nasljeđivanju i u prilogu sporazum o identifikaciji K.Č.

Sporazum potpisuju svi nasljednici iz rješenja o nasljeđivanju.Sporazum Vam treba sastaviti pravno educirana osoba i isti treba biti ovjeren kod javnog bilježnika.

 

Naziv sporazuma :

Sporazum o identifikaciji k.č. čestice iz rješenja o nasljeđivanju

na temelju oporučnog nasljeđivanja .

 

 

Moram istaknuti da nije uobičajeno da u rješenju o nasljeđivanju nema oznake K.Č.

Javni bilježnik je trebao prije donošenja rješenja tražiti sporazum o identifikaciji ,a potom donijeti rješenje o nasljeđivanju.

 

Kada je netko u inozemstvu ,tada trebate istom dostaviti sporazum na potpis ,na adresu i tada se sporazum ovjerava pred u konzulatu ili ambasadi,a ako to nije moguće tada treba biti preveden na jezik zemlje u kojoj se osoba nalazi i ovjeren kod notara u toj zemlji .

Vama u RH ovlašteni sudski tumač prevede sporazum na strani jezik i Vi to dostavljate odsutnoj osobi da ovjeri kod notara.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija