Jump to content

Prekršajni nalog pa optužni prijedlog


patek_philippe

Preporučene objave

Ukratko, zaustavio me prometni policajac 09.06.2011. u 12:55h u Omišu i izdao mi prekršajni nalog iz razloga pretjecanja vozila ispred sebe preko pune središnje crte, koji sam uredno priznao i potpisao, te naredni dan uplatio 500kn (u državni proračun 10.06.2011. - nalog uredno proveden na ispravan poziv na broj s uplatnice) po uplatnici koju mi je izdao na licu mjesta.

 

Danas 06.10.2011. dobivam na adresu optužni prijedlog napisan 01.07.2011. s prekršajnog suda u Omišu gdje je taj isti policajac imenom i prezimenom utvrdio da sam 09.06.2011. u 12:55h bez zaustavljanja nastavio kretanje kada je na semaforu bilo crveno.

Također uz optužni prijedlog u istom pismu primio sam i poziv okrivljeniku na prekršajni sud u Zagrebu.

 

Broj zapisnika koji sam potpisao na licu mjesta je 511-12-30-04-3 / 871-11 , dok je u optužnom prijedlogu naveden br. 511-12-30-04 - PR - 233/11.

 

Od dobivanja vozačke dozvole 2002. do danas nisam imao počinjenih prometnih prekršaja osim te uredno plaćene kazne od 500kn odmah narednog dana nakon izdavanja prekršajnog naloga (a koju sam primio na licu mjesta u Omišu 09.06.2011. u 12:55h).

 

Što mi je za činiti.

Unaprijed zahbvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svakako javiti se na sud (kad je zakazano ročište)

i na sudu dati svoju izjavu o događaju!!

 

nigdje niste naveli da li set zbilja prošli na crveno ili ne!

Možda ste nakon dobivenog naloga prilikom odlaska od policije prošli kroz crveno svijetlo pa je, pošto je policajac imao vaše podatke, podnesen optužni prijedlog protiv vas!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon pretjecanja po punoj liniji, te vožnje po pravcu (200-300m), ugledao sam u retrovizoru policijsko vozilo pod "rotirkom". Potpuno sam usporio sam vožnju, iako sam se i kretao poprilično sporo nakon pretjecanja, te me je policajac lagano sustigao. Pri potpunom zaustavljanju naišli smo na pomoćni semafor, postavljen zbog radova na cesti (nastavak vožnje moguć je bio samo suprotnim voznim trakom), kako se ne bi zaustavio na cesti ispred semafora, te tako onemogućio promet iza sebe (a nije bilo moguće stati na nogostup, jer je isti bio uzak, te bi se onemogućio prolazak pješaka) vozilo sam zaustavio 2-3 metra iza tog pomoćnog malog semafora na kojemu je bilo crveno svjetlo, a koji se nalazio na mom voznom traku (koji je bio u sanaciji - skinut gornji asfaltni sloj ).

 

PSlužbenik je konsatirao da sam pretjecao po punoj liniji, te da sam prošao kroz crveno, da je za to kazna u iznosu od 9000kn te 3mj. oduzimanje vozačke, no s obzirom da nisam kažnjavan da će mi samo ispisati prekršajni nalog za pretjecanje.

 

Izgleda da mi je odlučio u postaji napisati i drugi prekršajni nalog (taj za crveno svjetlo). A ništa sad - izgleda da ću to morati platiti na sudu, bez obzira na okolnosti, iako napominjem da me zbunilo to što nije ako je već htio sve naplatiti tako i rekao, te mi odmah to napisao u prekršajni nalog na licu mjesta. Čemu izdavanje djelomičnog prekršajnog naloga za pretjecanje, pa onda slanje na sud za crveno svjetlo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po nekoj logici (a nadam se da ne pretjerujem) - da sam zaustavio vozilo ispred samog pomoćnog semafora, opet sam u prekršaju jer zaustavljam vozilo na punoj liniji, gdje sva ostala vozila iza mene me ne smiju obilaziti. Dakle da sam stao ispred semafora opet bi mi mogao ispisati kaznu za prekršaj. Što sam mogao / trebao učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Između redaka se da pročitati da je tu bilo još nešto, prepostavljam da ste nešto obrusili policajcu, pa vam je isti dodatno začinio dan.

 

Postupanje policije je u potpunosti zakonito, prvo ste dobili obvezni prekršajni nalog, pa potom optužni prijedlog jer Prekršajni zakon ima odredbu prema kojoj će sud odbaciti optužni prijedlog ako su bili ispunjeni uvjeti za izdavanje obveznog prekršajnog naloga.

 

Zašto? Zato jer se Visoki prekršajni sud više ne bavi preticanjem od 500 kuna i sličnim stvarima i u predmetima kojima se oni bave toga ne smije biti. Dakle, stvar pravosuđa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaista razgovor koji smo imali bio je 100% ugodan, odmah sam priznao svu krivnju. Prolazak kroz crveno je bila samo napomena policajca kada je spominjao razlog zaustavljanja zbog pune linije, uz napomenu kako bi moji počinjeni prekršaji trebali iznositi 9000kn i 3mj. vozačka, na to sam odgovorio da razumijem te da sam voljan snositi svu odgovornost. Policajac ulazi u svoje vozilo, ispisuje nalog, te ja bez bilo kakve rasprave potpisujem prekršajni nalog na licu mjesta koji je on napisao za pretjecanje pod punom linijom, uz napomenu da kako nemam prekršaja nikakvih evidentiranih od prije, da platim tih 500kn i da je sve uredu, te da oprezno nastavim voziti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija