Jump to content

Odjava od starog i prijava na novog poslodavca bez otkaznog pisma?


Patkica1

Preporučene objave

Poštovani,

 

Da li je moguće izvršiti odjavu sa mirovinskog/socijalnog bez papira o otkazu ugovora o radu?

Naime, to se unazad nekoliko mjeseci dogodilo mom suprugu koji sada radi u novoj firmi.Zbog vrlo loših odnosa u staroj firmi, neisplate plaća, doprinosa, neizdavanja platnih lista, nepriznavanja godišnjeg itd. da ne duljim, suprug je dao otkaz.Stari poslodavac otkaz nije nikad potpisao jer su u njemu navedena sva potraživanja od strane mog supruga.Kao što sam rekla, nikakvih papira nemamo, platne liste nije dobio nikad.Meni je najčudnije bilo što po isteku otkaznog roka (jer je moj suprug sukladno ugovoru o radu to odradio!), njemu su uredno uručeni svi papiri o odjavi sa mirovinskog i socijalnog, radna knjižica i porezna kartica, ali nikad nije dobio supotpisan otkaz!

Ne moram napominjati da stari poslodavac izbjegava bilo kakav kontakt, do njega se mjesecima već ni na koji način ne može doći.

S obzirom na sve navedeno koje su naše mogućnosti da dođemo do suprugovih plaća a da ne moramo na sud ?

Hitno nam je potreban savjet!

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš suprug je pismeno sam otkazao ugovor o radu i odradio zakonski otkazni rok. To se svrstava u redovni otkaz ugovora o radu od strane radnika i nije potreban supotpis poslodavca. Dakle, uz predočenje pisanog otkaza Vašeg supruga bilo je moguće izvršiti odjevu s mirovinskog i zdravstvenog osiguranje.

Samo kod sporazumnog raskida ugovora o radu radnika i poslodavca potrebni su potpisi obiju stranaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac nema što tu prihvatiti ili ne. Ako ne isplaćuje plaće to je lako dokazivo.

Da li je Vaš suprug dobio sve obračune neisplaćene plaće?

 

1. Ukoliko poslodavac ne uruči obračun plaće radniku na način propisan zakonom čini jedan od najtežih prekršaja. Ako poslodavac nije uručio obračune, zatražite ga pisanim putem uz povraticu da Vam ih dostavi. Ukoliko ni nakon toga ne postupi sukladno vašem traženju, obratite se Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

 

2. Ako je Vaš suprug dobio obračune za neisplaćene plaće ne trebate podizati tužbu na sudu, već možete odmah pokrenuti ovršni postupak pred nadležnim sudom.

Poslovna banka poslodavca kojoj je sud dostavio Rješenje o ovrsi dužna vam je odmah po dostavljanju Rješenja isplatiti iznos naveden u Rješenju. Jasno, uvijek postoji mogućnost da poslodavac nema nikakvih sredstava na računu, a u tom slučaju je banka dužna držati Rješenje o ovrsi u očevidniku naplate, te vas izvijestiti koji ste u redu naplate.

 

Napomena: Potraživanja takve vrste zastarijevaju nakon 3 godine.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija