Jump to content

Dioba zbog ovrhe ?


GaiusI

Preporučene objave

Kuća i dvor, zajedno sa okućnicom, po ostavinskoj raspravi (nakon smrti mojeg oca) pripala je sa 3/4 mojoj majci, a sa 1/4 meni kao sinu. Zbog duga prema ministarstvu financija RH, moj dio (1/4) opterećena je upisom osiguranja - založnim pravom.

 

1. pitanje glasi : kako u slučaju izvršenja ovrhe (prodaje) dolazi do diobe, tj. na koji način, jer kuća sama po sebi (bez zaista ozbiljnih preinaka) nije djeljiva na način da se nekome proda ta 1/4.

 

2. pitanje : moja majka prema oporuci ima pravo doživotnog uživanja nad cjelokupnom imovinom, pa i mojom 1/4. Da li to ima utjecaja na samu ovrhu (oporuka je ovjerena za vrijeme života mojeg oca kod odvjetnika i bilježnika, priznata pred sudom i prema njoj je napravljena ostavinska rasprava).

 

Hvala unaprijed i svima želim sretan Uskrs !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, Ali kako ? Rješenje o osiguranju je upisano već u z.k. ulošku (sa oznakom "Z"), uložena je žalba na rješenje o osiguranju.

 

Slažem se sa zajmom, majka nam je ionako posudila gotovo cijelu mirovinu koju je primila (cca 70000 kn).

 

Doduše, nismo sve "spiskali", plaćamo sve režije i račune (koji su u naravi daleko veći od njezine mirovine), prehranu, lijekove, itd. i to moja mama dobro zna i zato nam i pomaže - petero nas je u kući (majka, moja supruga i ja, dvoje maloljetne djece). Otac mi je preminuo prije 10 godina te sam daj nesretni dio imovine u stvari naslijedio po njemu s time da je u oporuci naznačeno "da ima pravo doživotnog uživanja nad istom" (riječ je o tom dijelu nekretnine).

 

Pitanje glasi : kako provesti taj zajam u djelo a da me ODO ne tuži za pokušaj otuđenja imovine s namjerom izbjegavanja obaveza (ili kako to već glasi) ? Puno hvala na odgovoru !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerujem Vam na riječ. I u svakom slučaju hvala na odgovorima. Ali, gledajte, nije mi baš jasno kako bi zajam mogao utjecati na situaciju u kojoj se nalazim. Neće li taj zajam biti upisan kao 2. po redu ? (Prvi je upis u z.k. ulošku od MF, još uvijek sa "Z")

 

Ako teret temeljem zajna bude upisan kao 2. po redu, tada opet nisam ništa napravio...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Naravno da će Vaš zajam biti upisan kao drugi po redu, pa će se u slučaju prodaje Vaše 1/4 dijela prvo namirivati zajam upisan prvi po redu, a tek onda drugi. Nikakav zajam nebi bilo pametno upisivati pa onda ići na prodaju. Ako i Porezna bude išla na prodaju 1/4 teško da će ju tko kupiti budući da se prodaje idealni dio nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Idealni dio bi Vam, jednostavno rečeno, značilo da se nezna koji dio te nekretnine predstavlja vašu 1/4, da li je to jedna soba lijevo ili desno, gore ili dolje, prodaje se 1/4 te kuće, ali se nezna koji dio kuće čini tu 1/4. Ukoliko bi netko i kupio tu 1/4 morao bi ići na civilnu diobu prodajom budući da velite da fizička dioba nije moguća. U tom slučaju prodala bi se cijela nekretnina i vaša mama bi dobila 3/4 iznosa postignutog prodajom, a kupac 1/4.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte!

Suvlasnici, svaki u svom omjeru, upravljaju nekretninom, pa prema tome mogu zajednički odlučiti da se ista proda. Ako jedan suvlasnik ne želi prodati, tada drugi može pokrenuti postupak civilne diobe sudskom prodajom, sud će donjeti rješenje o civilnoj diobi i dalje će se postupak voditi kao da se radi o ovrsi na nekretnini, ići će procjene i dražbe. Iz postignutog prodajnog iznosa namiriti će se sudski troškovi, zatim troškovi suvlasnika ovisno o omjerima, a ostatak će se podijeliti između suvlasnika također ovisno o omjerima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispada da ako ima netko interesa za cijelu kucu da ce onda ipak ici na drazbu i kupiti moju 1/4, sto je u suprotnosti sa gore iznesenim stavom da tesko da ce netko kupiti moju 1/4.

 

Da li bi se moja majka mogla zaliti na takvu sudsku odluku (o prodaji cijele nekretnine) s obzirom na cinjenicu da prema oporuci (od mojeg oca, koja je priznata pred sudom) ima pravo dozivotnog uzivanja nad nekretninom ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijete!

Prvo se mora vaša 1/4 prodati redovnim postupkom ovrhe, ako porezna takav postupak pokrene, na to se odnosi moja konstatacija da će teško kupiti netko 1/4 nekretnine, međutim, ako se ipak proda, tada taj kupac koji je kupio tu 1/4 postaje suvlasnik s Vašom majkom, a onda postoji mogućnost civilne diobe. Dalje, ako je pravo doživotnog uživanja Vaše majke upisano u zemljišnu knjigu, tada ono ostaje i ne briše se nakon prodaje nekretnine.Vaša majka bi u ovom drugom slučaju bila stranka u postupku (ako bi se provodila civilna dioba) i tada bi se mogla žaliti na rješenje o civilnoj diobi i ostala rješenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čekam Vaš žiro-rn za uplatu honorara ! To je odgovor koji sam tražio i dobio. Od srca Vam zahvaljujem !

 

Koraci :

1. upisujemo mamino pravo uživanja u ZK

2. probamo nac novce i sami kupit

3. ak ne uspijemo bar ce ona za zivota biti u kuci koju je sagradila sa mojim pok. ocem.

 

Ak sve ne upali, ostaje zalba, pa ...

 

Ja vam ovako, preko postova, nikada necu moci uistinu pokazati koliko ste mi pomogli. Vjerujte mi na rijec, skinuli ste mi kamen tezak tisucu tona sa srca. Ako sam ja vec zabrljao, ne bih htio da jos sada i moja mama ispasta radi toga. Zato, iskreno, hvala. A prva recenica jos uvijek je tu i ceka.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jedna stvar!

 

Pravo doživotnog uživanja mora biti upisano u zemljišnu knjigu prije nego bude doneseno rješenje o ovrsi, ako bude upisano kasnije, bez obzira kada je ono nastalo, tada se briše. Zato požurite!!!! Još nešto, ako Vaša mama kupi od vas 1/4 tada se kupuje i zalog koji je upisan na tom dijelu, on ostaje, dok se ne isplati dug zbog kojeg je upisan. U tom slučaju, ako vaša mama kupi, ovrhovoditelj može pokrenuti postupak ovrhe protiv nje, jer ako se promijeni osoba koja je u z.knjigi upisana kao vlasnik nakon što je ovrhovoditelj stekao založno pravo, ovrhovoditelj ima pravo, na temelju ovršne isprave protiv osobe koja je bila vlasnik i izvatka iz z.knjige, zatražiti ovrhu izravno protiv novog vlasnika.

 

Zato, uknjižite majčino pravo doživotnog uživanja i probajte se nagoditi sa poreznom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... ali ona i jest to pravo stekla oporukom koja je priznata na ostavinskoj raspravi. Zašto sud nije odmah na ostavinskoj naredio upis tog prava ? Fakat čovjek moraš bit odvjetnik i sudac i pravnik i ... da bi sve znao. Odvjetnik kod kojeg je oporuka sastavljena i ovjerena, u to vrijeme ostavinske rasprave, uporno je tvrdio kako nema nikakove potrebe da on bude na raspravi.

 

Pa su na raspravi izostavili detalj sa telefonskom linijom (sad mozemo mirne duse nabiti 1000000 kn duga HT-u, koga ce tuzit ? vlasnika ? nazalost, on je pokojni !), pa su krivo napisali adresu nekretnine, pa su ... izostavili pravo uzivanja.

 

A kaj sad s tim ? Da li se ipak (kad malo bolje razmislim) mogu nekako pozvat na propuste suda ?!

 

Hvala ... a kad ce rucak, pardon, racun ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija