Jump to content

promjena odluke o skrbi nad djetetom


anonimno
 Dijeli

Preporučene objave

Postovani,

Interesira me slijedeće, da li ja kao otac imam sansu dobiti skrbnistvo nad djetetom ako je situacija sljedeca.

Dijete: 11 godina, 5 razred, dvije operacije srca, zivi s majkom.

 

Majka: nezaposlena, prijavljena kao socijalni slucaj, zivi sa zarucnikom-nezaposlen, ni jedno ni drugo nisu nikad radili ona 35 god., on 40 god. svaki po cca. 6-10 mj. staza, nemaju nikakvih primanja ni vlastite imovine. Navodno emocionalno i psihicki sposobni brinuti (njihovo misljenje), u zadnje 4 godine niti jednog papira od doktora (kontrole i lijecenje naseg sina) i niti slova upisanog u djetetovom kartonu.

 

Otac(ja):zaposlen sa primanjima cca. 6000-8000 kuna, zarucnica s primanjima 8000-10000 kuna, sa zajednickim trosobnim stanom, zarucnica izuzetno pazljiva prema djetetu i u izvanrednim odnosima s djetetom. Uredno placam alimentaciju i uz to djetetu kupujem svu odjecu, obucu, skolski pribor, placam ljetovanja, i snosim sve troskove doktora. Sve preglede, a u zadnjih 4 godine bilo ih je barem 30 obavio sam ja. Dijete vidjam svaki drugi vikend i sve praznike.

 

Pokrenuo bih postupak za promjenu odluke o skrbi nad djetetom jer djete konstantno izrazava zelju da bi zivio s nama, te iz tog razloga sto mu majka ne vodi brigu o zdravlju, a nema ni materjalnih mogucnosti brinuti o djetetovim potrebama, do sad sam joj tri puta nasao posao koji je odbila s tim da ima zavrsenu samo osnovnu skolu, pa joj je posao i jako tesko naci.

Molim vas vase misljenje o mom slucaju i ukoliko mi netko od vas moze pomoci da postupak zavrsi sto brze i bezbolnije za moje dijete, javite se sa svim komentarima, savjetima i prijedlozima.

Unaprijed zahvalan

Otac jednog nesretnog djecaka

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svakom slucaju, promjena skrbnika je moguca. Naravno, ne mogu vam dati savjet kako da to izvedete bezbolno za vas i sina i jos da bude brzo jer takav nacin ne znam. Cesto je stresno i bolno i ne bas prebrzo. Uvijek se gleda interes djeteta i njegove potrebe kao i mogucnosti skrbnika. I uvijek se slusa obje strane a ne samo jedna. Buduci da ne zelim biti nepravedna i suditi po prici jedne strane, komentar cu zadrzati a vama preporuciti da se za pocetak obratite Centru za socijalnu skrb. U nadi da ce djetetu biti bolje u zivotu, pozdravljam vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Iskreno se nadam da je vama uistinu stalo do dobrobiti Vašeg djeteta, a ne do ''prepucavanja '' s njegovom majkom i njenim zaručnikom te ponižavanja istih ( jer su socijalni slučajevi, a Vi ste lovaš). Mislim da sama činjenica što Vi i Vaša zaručnica imate ''debela'' primanja za današnje prilike, ne znači nužno i da ste sposobniji brinuti se za dijete i prižiti mu sve ono to djetetu treba ( osim love). Prema Obiteljskom zakonu moguć je dogovor da, nakon razvoda, jedan od roditelja vodi brigu o djetetovom zdravlju, školovanju , izvanškolskim aktivnostima, itd. Što se tiče djetetovog inzistiranja da živi s Vama, mislim da u današnje vrijeme djeci imponira da imaju sve ono što i njihovi vršnjaci: mobitele, odjeću poznate marke i općenito dobar status, što mu vjerojatno Vi i Vaša zaručnica možete priuštiti, ali tu su i druge ''stvari'' koje se ne mogu kupiti novcem, a to je skladna, tolerantna i topla obiteljska zajednica puna ljubavi i uvažavanja. Djetetu je, za njegov psihofizički razvoj, najvažnije da se osjeća važnim i voljenim. Materijalnu stranu Vi uvijek možete pozitivno riješiti, ali mislim da je okrutno tražiti, radi toga što majka nema primanja, odvajanje djeteta od majke. Budite oprezni s odlukom uključivanja Centra za socijalnu skrb u cijeli slučaj jer ''Vama je i onako najvažnija dobrobit vašeg djeteta''. Dobro razmislite je li to uistinu tako!?

Kad ste mu već uskratili oca i majku u skladnim odnosima te mu uveli ''divnu maćehu'' i ''groznog i lijenog očuha'', stanite na loptu i dogovorite se što je uistinu najbolje za vaše dijete jer ste Vas dvoje ( a ne vaši novi partneri) odgovorni za njegovu budućnost!!!!!!!! :-(:-(:-(:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Vi koji ste dali odgovor br 2, mora da ste zensko. a recite mi molim vas da li je briga majke i brinuti o djetetovom zdravlju? Sto kada je djete 7 dana sa 39 temperature doma i dalje pohadja skolu, ali nije ga se odvelo doktoru? Sto kada majka na skolske informacije odlazi jednom u skolskoj godini,a djete ima lose ocjene? Sto kada djete nije cijepljeno u prva 4 razreda O.Š.?

Sto kada djete ne smije ici svojoj baki (majcinoj majci, a ne mojoj)? Sto kada djete ne ide zubaru 4 godine? i Sto kada je djete sve praznike s ocem od 24.12.-15.01., od 15.06.-01.09.? Sto kada je djete za svaki rodjendan s ocem i nijedan put za svoj rodjendan nije vidjelo majku? Od materjalnih stvari ima sve i sada kad zivi s majkom odjecu i obucu s potpisom, svake godine sav novi skolski pribor, igracke, sony play st., liniju, sve sto mu je nuzno i posebne zelje kad zasluzi? Odvajati djete od majke? kako? Kad je djete cijelo vrijeme samo, mama je kod susjede, mama je u ducanu, mama je isla negdje, mama ce doci u 20 h itd....

Glavno pitanje, zasto je ona bolji roditelj od mene? Trebao sam biti kao i drugi ocevi nakon rastave, pa reci ko .ebe djete i nju dati alimentaciju 1-2 puta godisnje i djete vidjati 1 godisnje. Onda bi vjerojatno bio dobar i uzoran otac. Ovako kada sam zabrinut za dobrobit djeteta onda ne valjam. A o cinjenici da se prepucavam s njegovom majkom nema niti govora rastavljeni smo 10 godina i zapravo inace komuniciramo bez svadje, ali ona neke stvari ne zeli promjeniti, i otvoreno mi je rekla da djete zivi s njom samo kako bi i za njega mogla primati novac od socijalnog, i imati sve ostale benificije, ja se slazem s tim, ali trazim da ona uistinu brine o njemu, sto ukljucuje skolske obveze, njezinu prisutnost, i ono sto ukljucuje ta odluka da se djete povjerava njoj na skrb i odgoj. U zadnje 4 godine situacija je sve gora, a protiv njenog zarucnika nemam apsolutno nista, stovise drago mi je da ga je djete prihvatilo. I on me uopce ne interesira, interesira me samo moje djete i njegova sreca. Stoga Vas molim da komentirate i savjetujete prvi post, a da ne donosite zakljucke na osnovu stereotipa, iznio sam cinjenice koje su istina. Ako vec idete na to da djete ne treba odvajati od majke, onda mi navedite na koji nacin je nju moguce primorati (pravno i zakonski) da ona ispunjava svoje obveze prema djetetu.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Dokazano je da očevi mogu biti daleko bolji kao roditelji nego majke u dosta slučajeva! Ja predlažem dotičnom gospodinu da se zauzme za promjenu svog statusa u skrbnik nad svojim sinom. Do kraja ove godine odluku o skrbi dodjeljuje centar za socijalnu skrb, a iduće godine tu će ulogu preuzeti Obiteljski sud po uzoru na anglo-sxsonsko sudstvo. Ujedno mu želim uspjeh, da mu se ostvari želja da bolje skrbi nad svojim sinom, te da mu unaprijedi boljitak življenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko je to dokazao i gdje se moze naci potvrda za ovu vasu konstataciju ?

 

Sto za vas znaci BITI BOLJI SKRBNIK ?

 

Koji su to elementi koji su promatrani u tim dokazima ili u studijama o boljem skrbniku ?

 

Zanima me da li ce nakon toga i gospoda suci imati nekoga nad sobom tko prati njihov rad i nepristranost prilikom donosenja presude i tko ce utvrdjivati sve ostale cinjenicae u vezi dobrobiti djeteta umjesto njih, jer koliko vidim da sudovi uopce nisu pripremljeni za takvo sto i sto je najgore rade sto hoce, a nitko ih ne nadzire, niti kakve su im presude niti da li su te presude u skladu sa zakonom.Mnogi od njih donose presude po nekom vlastitom nahodjenju ili po nekim vlastitim uvjrenjima, a prema stranklama se odnose kao da se radi o nekom papiru, kao da ti ljudi nemaju osjecaja.

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Bolji skrbnik znači upravno ono što je naveo. Onaj koji se brine i osigurava više životnih sadržaja za dijete, te pruža djetetu više ljubavi i topline. Nije dovoljno samo reći da netko voli svoje dijete. Ljubav podrazumijeve i svojevrsnu žrtvu, davanje i skrb da bi djetetu bilo bolje.

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo morate podnijete zahtjev u CZSR u kojem navedite da dijete zeli da zivi s vama.

 

Onda cete cekati poziv od njih ( najmanje mjesec dana, a mozda i vise) da dodjete Vi i bivsa supruga, a s obzirom da se dijete ubraja u starije malodobno dijete ( 11 god.) onda moze i dijete izjaviti gdje bi radije zivjelo, pa ako sud uvazi sve elemente ukljucujuci i izjavu djeteta, onda je moguce da dobijete skrbnistvo.

 

Iako izgleda jednostavno, bas i nije jer CZSR ne mora dati misljenje da biste vi bili bolji skrbnik, a iako dobijete pozitivno misljenje od CZSR sud ne mora donijeti pozitivno rjesenje za vas. Sama sam donosila takve odluke, da se dijete dodijeli ocu, ali sud to cesce nije uzeo u obzir nego sto je.

 

Vremenski traje dosta dugo, jer tu morate uzeti u obzir i rokove koji vam se nece zakazati odmah.

 

No ako mislite da je to bolje za vase dijete onda nemojte jos dugo cekati i ocekujte poprilican broj psiholoskih procjena vas, vase bivse supruge i djeteta . Vjerujte mi poprilicno su naporni i mozete biti cak namjerno isprovocirani da se vide vase reakcije na odredjene situacije, stoga budite prisebni i ne dajte se isprovocirati jer time bi mogli sve upropastiti, a najmanje vam preporucam prosipavanje zuci u takvim ustanovama . Naoruzajte se strpljenjem.

 

Velikoslovka

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li ste prijavili u CZSR da je dijete bilo dugo bolesno i da nije dobilo lijecnicku pomoc? Zasto niste prijavili i to i cijepljenju ? Da li postoji neki razlog, zdravsteveni ( mozda operacija) da je dijete izostalo sa redovnih cijepljenja ? No ta se cjepiva mogu primiti i naknadno, pa zasto onda niste odveli dijete Vi na cijepljenje.

 

Odmah ce Vas to pitati : Zasto to niste odmah prijavili, a znali ste za to ?

 

Ako niste imali lijecnicku knjizicu, mozete to obaviti i bez nje, da li se cjepivo plati tada ili ne, ne znam, ali to Vama nije problem ( s obzirom na primanja), pa biste imali potvrdu da ste to uradili Vi.

Isto tako i kad je nesto drugo u pitanju, dijete mozete odvesi u stanicu hitne pomoci, gdje ce mu se pruziti pomoc i odrediti terapija, a pri tome mozete dobiti potvrdu da ste ga doveli. Ako pri tome niste ni vi reagirali, onda ce vam se odgovornost podijeliti.

 

Da imate nesto takvo crno na bijelom, mogli biste ju teretiti da je uskratila lijecnicku pomoc djetetu. Time biste napravili jedan korak, ovako cete zajedno snositi odgovornost za to, ako to tek sad spomenete ?

 

U svakom slucaju krenite ako biste Vi i Vase dijete zeljeli zivjeti zajedno.

 

( i samo jos nesto, ovo nije dusebriznistvo, vec ono sto mozete ocekivati, sto mozete dozivjeti.Ovo je samo skica svega onog na ste se spremate ( da se pripremite na takvo nesto), a ima jos puno toga , stoga oprez ( to je savjet)).

 

Pozdrav Velikoslovka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija