Jump to content

Usmeni ugovor o radu i probni rad u Školi


odrljin

Preporučene objave

Naime u natječaju na neodređeno radno vrijeme u školi je izabrana osoba NN. kao hrvatski branitelj pravom prednosti.

Po zakonu škola mora natječaj objaviti na stranicama škole i na stranicama HZZ-a.

Na stranicama HZZ-a je objavljen natječaj uredno i u natječaju nije spomenut probni rad.

Na stranicama škole nije na vrijeme objavljen natječaj(bio manje od 8 dana) ali je u njemu spomenut probni rad.

 

NN osoba je stupila na radno mjesto i radila je par dana bez pisanog ugovor o radu.

Nakon tih par dana mu je ponuđen pisani ugovor o radu ali mu je u njemu naveden članak PROBNOG ROKA.

 

NN nikako ne želi potpisati taj ugovor jer je u njemu stavljen navedeni članak, a upoznat je sa tim da u povijesti škole nikad nikom nije stavljen u ugovor članak PROBNOG RADA.

Probni rad je stavljen iz razloga što se radi o hrvatskom branitelju i na taj način ga se želi eliminitrati iz škole jer se nije htjelo kršiti pravo prednosti, ali ovako na mala vrata ga se žele rješiti.

NN se poziva na Zakon o radu čl.12. st. 4. (n.n. 149/09) koji glasi :

(4) Ako poslodavac prije početka rada ne sklopi s radnikom ugovor o radu u pisanom obliku ili mu ne izda pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Dakle NN je stupio u rad bez da mu je poslodavac-škola dala pisani ugovor o radu ili izdala pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru i slijedom toga se po Zakonu smatra da je poslodavac s radnikom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Ovime se NN želi spasiti od probnog rada koji sigurno neće biti u njegovu korist i želi imati radni odnos na neodređeno vrijeme, a ako škola misli da krši poslove radnog mjesta koji su propisani pravilnicima neka mu daju Izvaredni otkaz.

 

Molim vaše mišljenje o svemu ovome i što ak ga škola ne želi prijaviti na HZMO i HZZO itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Škola nema utjecaja na sadržaj natječaja koji na svojim stranicama objavljuje Zavod za zapošljavanje, moje je iskustvo da oni nikad ne objavljuju cjelovit tekst, a zašto-ne znam. Znači, svaka zainteresirana osoba trebala bi potražiti uvjete natječaja u tekstu koji objavljuje škola.

Nadalje, čemu strah od probnog rada? Zašto prognoza da on služi za davanje otkaza? Nije baš jednostavno dati otkaz ugovora o radu "zbog nezadovoljavanja tijekom probnog rada". Za probni rad poslodavac treba imenovati povjerenstvo od barem dva,tri člana koji su najmanje iste razine stručne spreme kao i promatrani radnik, što u nekim slučajevima znači da takvih u školi nema (npr. jedan je tajnik, računovođa, domar..). Povjerenstvo bi trebalo debelo argumentirati svoj zaključak o tome da radnik nije zadovoljio na probnom radu, a radnik bi primitkom eventualnog otkaza imao pravo zaštite prava pred školskim odborom i nakon toga pred sudom, na kojem bi vjerojatno dobio spor. E sad, drugi je par rukava ako se branitelj iz opravdanih razloga boji da zaista nije u mogućnosti udovoljiti uvjetima radnog mjesta, onda će biti u prilici dobiti otkaz ugovora o radu iz osobno uvjetovanih razloga i bez probnog rada, pa da je branitelj sto puta. Uostalom, o tome tko i po kojim kriterijima treba ostvariti prednost u državi sa tisućama nezaposlenih se mišljenja razlikuju. Da ne bude zabune, iz obitelji sam sa braniteljima, ali ovi moji ne žele povijesni trenutak pretvarati u prednost pred drugim nedužnim građanima, moji branitelji su sreću našli u preživljavanju rata sa svim udovima i zrncem zdrave pameti. No, zakoni se trebaju poštivati pa i taj o prednostima određenih grupa građana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija