Jump to content

Nerezident, leasing ugovor, PDV


skoda

Preporučene objave

Da li ja moram placati PDV na leasing racun?

Leasing ugovor iz 2009, tada sam imala prebivaliste u Hrvatskoj i radila u Hrvatskoj.

Trenutno sam u Austriji, privremeno na 3 godine, ali od ovog trenutka dajem otkaz firmi u Hrvatskoj i pocinjem raditi u Austriji direktno. Stalni boravak u Austriji sam vec dobila, a sad ce to biti i sluzbeno - dakle rezident u Austriji.

Leasing racuni stizu normalno kao i uvijek, s pdv-om, i ja ih placam online bankingom, sve u redu.

Moje pitanje je - da li od trenutka kad postajem Austrijski rezident (jos ne drzavljan, jos uvijek je putovnica HR), placam PDV na racune od PorscheLeasinga iz Hrvatske? Drugim rijecima, oni sad salju racun meni u Austriju, dakle strancu, odnosno hrvatskom ne-rezidentu.

 

Ili stvari ostaju iste?

 

Puno hvala unaprijed na odgovoru!

Nela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svrhe oporezivanja općenito smatrate se hrvatskim, tuzemnim, poreznim rezidentnom imajući stalno boravište u Hrvatskoj - ako imate u posjedu (vlasništvu ili najmu) i nadalje stan ili kuću za stanovanje. To može biti čak i u posjedu supružnika. Ipak, prema OECD-ovom načelu rezidentnosti, uključenom u ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Austrije, smatra se rezidentom one zemlje u kojoj su vam životni interesi. To znači da ako se obiteljska osoba, ako vam je i ostatak uže obitelji (supružnik i djeca) u Austriji, smatrate se hrvatskim poreznim nerezidentom. Ako ste samac tada ovisi o posjedu nekretnine za stanovanje. Ovo se odnosi na oporezivanje neposrednim porezima - porezom na dohodak.

 

U slučaju neposrednog poreza, PDV-a, oporezivanje ovisi o predmetu najma.

 

Ako je posrijedi najam prijevoznog sredstva, sukladno odredbi čl. 5. st. 3. Zakona o PDV-u, mjesto oporezivanja PDV-om je Hrvatska.

 

Ako je posrijedi najam drugih pokretnina koje nisu prijevozna sredstva, tada je mjesto oporezivanja Austrija (ako se hrvatski nerezident) i poduzetnik. (čl. 5. st. 5 i st. 6 t. 8. Zakona o PDV-u) - ako niste poduzetnik tada je mjesto oporezivanja PDV-om Hrvatska.

 

Ako je predmet najma nekretnina u Hrvatskoj, mjesto oporezivanja PDV-om je Hrvatska - čl. 5. st 4. t. 1. Zakona o PDV-u

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno, krester!

Pokusala sam sad procitati taj clanak, i bolje da nisam, sad mi je jos manje jasno. Jer se ne govori o prijevoznom sredstvu uopce, nego o usluzi. A u iznimci (4) se govori o nekretnini. Da li se negdje spominje prijevozno sredstvo? Ili se to podrazumijeva? Ili je leasing ugovor (operativni leasing, btw) samo jedna obicna usluga - za svrhu pdv-a?

(Ili sam ja nasla staru verziju zakona online.Ni narodne novine nisu sto su nekad bile...)

:misli:

Hvala jos jednom,

pozdrav.

---------------------------

(3) Mjestom obavljanja usluga razumijeva se sjedište poduzeca koje obavlja usluge ili mjesto gdje se usluge stalno obavljaju. Ako uslugu obavi poslovna jedinica, onda se mjestom obavljanja usluge smatra mjesto sjedišta poslovne jedinice. Ako takvo mjesto ne postoji, tada se mjestom obavljanja usluge smatra mjesto gdje poduzetnik koji obavlja uslugu ima svoje stalno boravište ili prebivalište.

 

(4) Iznimno od stavka 3. ovoga clanka, mjestom obavljanja usluga smatra se:

1. mjesto gdje se nalazi nekretnina ako se radi o uslugama u svezi s tom nekretninom, ukljucujuci i najam ili zakup,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija