Jump to content

Opet... porez na stan...i meni, prije moje žene


eliminator

Preporučene objave

Pozdrav dobri ljudi. Pa najlakše bi bilo otić u ured kod pravnika ali kako ispada već sam dužan 27 000 kuna pa me strah dodatnih troškova.

 

Dakle moj problem je u tome što sam kao dečko naslijedio darovanjem 2/3 stana a kupio novcem ostalu trćinu. Tražio sam i s obzirom da mi je to prva nekretnina oslobađanje od poreza i dobio rješenje da sam oslobođen , do kvadrature koja me spada zakonom a višak kvadrata me nisu oslobodili pa sam još oko 500 kuna platio. Super. Prije isteka 3 godine sam ga prodao još kao dečko i stavio lovu na banku i misleći s tim novcem i još nešto kupit sa budućom ženom stan. Oženio sam se i s obzirom da žena nije imala nekretnine kupila je ona na sebe. Meni dolazi nakon nekog vremena riješenje o porezu na onaj prvi stan kojeg sam kupio 1/3 da sam se oženio i imam stan s ženom i prije tri godine sam ga prodao i još koješta..uglavnom platio sam porez 8000 kuna i gotovo. Da bi sad ženi, koja je normalno odmah poslije kupovine predala zahtjev za oslobođenjem od poreza s obzirom na prvu nekretninu došlo rješenje da je njezin suprug u životu prije nje (odnosno prije stupanja u brak sa njom) na svoje ime imao stan pa ona nema pravo oslobođenja poreza i nek plati 27000 kuna. Puno hvala na možebitom odgovoru da nećemo morat platit tu lovu... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

9.6. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,

 

9.7. članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin.

 

10. Porez iz točke 9. ovoga članka plaća se ako se stan ili kuća otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunj

 

porez treba platiti prema poreznom rješenju

na isto rješenje uputiti žalbu drugostupanjskom tijelu u zakonskom roku po uputi o pravnom lijku.

(porez se mora platiti nakon drugostupnjevane odluke koja je konačna i u upravnom postupku,da bi se izbjegao veči trošak u vidu zakonskih zateznih kamata)

ako drugostupanjskom odlukom bude odbijena žalba

pokrenuti upravni spor (tužba Upravnom sudu)

 

 

ako u trenutku zaključenja braka nisi posjedovao drugu nekretninu ili imovinu znatnije vrijenosti supruga bi trebala imati pravo na poreznu povlasticu.

kad si bio vlasnik stana nisi bio u braku i uži član supruzine obitelji.

potraži pomoć stručne osobe

za navedenu svotu novca isplati se pokušati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija