Jump to content

Savjet - prolazak kroz crveno


blacky23

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Molim sve one koji imaju iskustva sa sličnom situacijom u kojoj se ja nalazim da mi svajetuju što i kako dalje.

Naime, usred bijela dana u 3.mjesecu vozim se Fiat puntom niz Palmotićevu (3 trake) u smjeru juga u desnoj traci, brzinom oko 50 km/h, u ljevoj traci točno prije križanja sa Đorđićevom je parkirana dizalica koja izvodi nekakve radove na zgradi, a u srednjoj traci ispred mene se sporije vozi neki osobni automobil. Približavamo se taj auto i ja križanju Palmotićeve i Đorđićeve i negdje oko 20 metara prije semafora, u trenutku kad sam sustigao auto u srednjoj traci(bio sam mu u mrtvom kutu), taj auto prelazi dijelomično u moju traku bez davanja žmigavca(a i tu je već počela negdje biti puna linija koja se nalazi ispred svakog semafora).Da bi izbjegao da se sudarimo - pomičem se skroz desno i dodajem gas- taj auto se vratio natrag u svoju traku, a u trenutku kad sam ga prošao (dakle oko 15 m ispred semafora), sestra me upozorava da mi se na semaforu pali žuto, i ja pod stresnom situacijom u kojoj sam se našao i procijenivši da se neću moć zaustaviti sigurno, nastvaljam voziti ravno i prolazim kroz žuto. Prošao amkroz raskrižje i nije nikome bilo ništa. Odmah na idućem semafaru stajem na crveno i dok čekam vidim u retrovizoru policijski auto u srednjoj traci dva vozila iza mene. Izlazi polic.službenik i kreće prema meni- ja otvaram vrata a on me zamoli da skrenem desno u "zeleni val" i tamo stanem kako nebi smetali. Skrenem iponovno dođe do mojeg auta isti mlađi polic.službenik, pita me "jeli znate što ste učinili?", a ja kažem "prošao sam kroz žuto", on kaže "kroz crveno", "prometna i vozačka molim?", a ja mu dam samo vozačku jer sam u nesporazumu sa sestrom prometnu ostavio doma (sestrin je auto kojeg zajednički vozimo,pa se stalno razmijenjujemo s prometnom) i on me zamoli da dođem do polic.auta. Mlađi policajac sjedne na stražnje sjedalo, a u autu na vozačkom mjestu sjedi stariji policajac, kaže da sam prošao kroz debelo crveno (a da je bilo debelo crveno - pokupio bi aute koji dolaze iz Đorđićeve...), zašto nemam prometnu (ja mu objašnjavam, al on kaže da ga neinteresira, provjerava me na wokitoki, provjerava vozilo,ja ga zamolim lijepo da me pusti jer nisam skrivio situaciju, al ona kaže da on mora raditi svoj posao i kaže mi "ja vama pišem 3 prekršaja (crveno, prometnu i pojas?!?! (a bio sam vezan kao i moja sestra), pa vi to lijepo dokazujte na sud, dobit će te nalog doma i to je to - možete ići!".

Napisao sam prigovor koji mi je uvažen (naveo sam da se pozove moja sestra kao svjedok i polic.službenik radi suočavanja), došao sam na prvo ročište - iznio sam svoju obranu, objasnio situaciju, a sutkinja je rekla da će na drugom ročištu biti pozvani i polic.službenik i sestra u svojstvu svijedoka. Na drugom ročištu se pojavljujemo sestra i ja, polic.službenika nema - ona sasluša sestru koja je potvrdila moje navode. Sutkinja je rekla da možemo ići a da ću ja biti pozvan na 3.ročište radi suočenja s polic.službenikom.

 

E sad me zanima, do kada ću ja morati dolaziti i hoće li se napokon pojaviti polic.službenik? jer se bojim da nedođem u situaciju da on svojim nedolascima "nabije" sud.troškove i na kraju me sutkinja proglasi krivim (jer vjeruje polic.službeniku)pa ću uz kaznu od 2.800 kn morati platiti i poveće sudske troškove. :( I kakve su mi šanse u ovom postupku uopće?

 

Inače sam student prava, nemam nikakvih primanja, otac zaposlenik srenje stručne spreme a majka umirovljenik, nikad nisam kažnjen ni za kakav prekršaj ni kazneno dijelo (ovo mi je prvo iskustvo...). Pošto studiram pravo znam kako bi to otprilike trebalo funkcionirati, ali kao što svi pravnici znaju - na faksu uopće nemamao doticaja sa praxom i praxa sudova i polic.službenika se puno razlikuje od onoga kako bi to trebalo zapravo funkcionirati...)

 

Unaprijed Hvala! :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prigovor vam nije uvažen.

 

Bilo kakav prigovor stavlja prekršajne naloge van snage, započinje prekršajni postupak, ne znači da vam je uvažen nego da započinje nešto novo što može umanjiti ili povećati troškove.

 

Ako policajac dođe na raspravu potvrditi će navode iz prekršajnog naloga.

 

Oni su svjedoci, a sestra vam je pristrani svjedok, tj. nikakav svjedok, te će njihov iskaz imati veću težinu.

 

Svjedoci policajci mogu samo tražiti putne troškove ako prilože troškovnik, ali to policajci obično ne rade i ne traže.

 

Sva ta priča o nekakvim dizalicama, autom u mrtvom kutu i izbjegavanju sudara je loša isprika na kakve je sud navikao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru! stvarno ne izmišljam nego je tako i bilo.. a i ne mogu ništa protiv toga da se u tom trenutku sestra vozila samnom.. Svjestan sam da je sve u rukama sutkinje, pošto nemam nikakvih drugih dokaza - al ne vidim onda nikakv drugi način da pobijem tvrdnju policajca, osim da vozim nepoznate ljude u autu kao nepristrane svjedoke ili da imam kameru u vozilu. :D

Možete li mi dati savjet - da odustanem od prigvora (ako mislite da nemam nikakve šanse, već da će mi sutkinja samo potvrditi kaznu)ili da se odazivam pozivima sve dok se polic.službenik ne pojavi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i još jedno pitanje - po Vašem odgovoru zaključujem da ću biti kažnjen, pa me zanima ako se to dogodi - može li mi sutkinja ublažiti kaznu (zbog svih olakotnih okolnosti koje sam naveo) pošto je razlog moga prigovora bio poricanje prekršaja a ne ublažavanje kazne? i mogu li na ročištu iznijeti sve te olakotne okolnosti sutkinji i zatražiti da mi umanji kaznu, ako me kazni?

priznajem da sam se možda malo zaletio, ne pitajući za savjet nikoga, uloživši prigovor kojim poričem prekršaj (jer stvarno se ta situacija tako odvila...) a možda sam trebao uložiti prigovor za umanjenje kazne, bez obzira na sve okolnosti pod kojima se to dogodilo, kolko god mi to teško bilo, jer ne vidim drugog načina kako uspijeti oboriti tvrdnju polic.službenika..

I hvala Vam na trudu i savjetu unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija