Jump to content

svakodnevno sviranje u zgradi


nana1001

Preporučene objave

molim vas za pomoć/savjet ima li pravne metode da se osoba koja svakodnevno vježba sviranje u zgradi(klavir)utiša? naime, već godinu dana svaki dan slušamo susjedu studenticu glazbene akademije kako vježba - ona se pridržava kućnog reda, ali za nas to znači sustavno maltretiranje svaki dan (cca 6 sati/dan) i postalo je neizdrživo. oni su čak i napravili neku izolaciju, ali ne pomaže jer zvuk putuje kroz cijevi... krenula je peticija po zgradi da se utiša (i većina susjeda je potpisala), ali ne znam koliko i što s tim možemo postići...? puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Mi u zgradi imamo sličan problem i ne znamo kako ga riješiti zato bi bilo DIVN oda bilo tko ima odgovor na ovo pitanje ili bar savjet da nas uputi kome da se obratimo. Mi smo reagirali prema policiji, na sastancima stanara razgovarali o tome i sa osobom koja nas uznemirava, obavijestili komunalne redare i opet nismo riješili problem jer se ta osoba oglušuje na sve molbe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To su imisije.

Imisije su čađa, buka, neugodni mirisi itd. koji dolaze s nekretnine na nekretninu. Postoje dopuštene i nedopuštene imisije. Npr. dopuštena je buka koju pravi susjed dok mu majstori izvode nekakav popravak u stanu a nedopuštena je ako to izvode u noći.

U ovom slučaju ako se radi svakodnevno nekoliko sati radilo bi se o nedopuštenim imisijama. Ako se u ovom slučaju radi da se stanari protive tad se radi o nedopuštenim imisijama jer naime u ovakvim slučajevima treba biti oprezan: ako npr. taj svirač poštuje kućni red i zvuk se čuje radnim danam za vrijeme zadnog vremena tad je to dopušteno. U ovom slučaju ipak je nedopušteno ako je toliko mnogo sati dnevno.

Dakle tužba se podnese sudu i u njoj se traži da imisije prestanu i zabrane se ubuduće. Nažalost u ovom slučaju ne biste mogli tražiti naknadu štete premda prema Zakonu o obveznim odnosima bi se npr. moglo tražiti naknada štete zbog smanjenja kvalitete življenja jer točno slučajevi naknade štete nisu taksativno navedeni već se sudu može postaviti takvi zahtjevi ali ovo je vrlo rizično i savjetujte se s odvjetnikom koji se bavi isključivo građanskim parnicama. Slobodno angažirajte odvjetnika jer će vam se novac taj vratiti na kraju parnice kao naknada parničnih troškova. Nije baš u skladu s zakonom ali možee platiti odvjetnika iz pričuve i onda na kraju kad dobijete parnicu taj novac vratiti na račun pričuve.

U ovom slučaju policija ne može doći i napraviti zapisnik i da ta osoba plati 1000 kuna jer- eto tokom dana osoba svira glazbeni instrument.

U ovom slučaju pošto imate svjedoke a i činjenica je da ta osoba je student glazbe tad nije potrebno da angažirate privatnu tvrtku i platite joj 3800 kuna da izmjeri buku.

Po istom tom Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima mogu stanari tražiti da se takva osoba iseli no trebaju 2 parnične tužbe: kad prva postane pravomočna i osoba se ne pridržava upute suda tad drugom tužbom no pošto to traje godinama a u ovom slučaju se radi o studentu koji neće stalno tamo kod vas u zgradi stanovati od toga odustanite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

hvala na odgovoru. nama kao stanarima u zgradi nije bitna financijska odšteta i uzeli bi odvjetnika preko pričuve ili o vlastitom trošku. bitno nam je da ta buka prestane jer u zgradi žive mala djeca koju se bukom konstantno ometa u spavanju i slično (3 male bebe od 6ero djece ukupno). dečko 30 g također pušta muziku do daske i u večernjim satima čak i do 2 sata ujutro pa i dulje. zvali smo mu policiju no nismo time ništa dugotrajno riješili

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, članak 13.: Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

 

Privatni stan inače nema obilježja javnog mjesta. Međutim, ako se radnjom u tom stanu širi buka koja se čuje na stubištu, u drugim stanovima, van zgrade itd., čime je uznemireno više građana, takvo se mjesto u tom slučaju može smatrati javnim mjestom.

 

Ukoliko policija nije utvrdila da se radi o narušavanju javnog reda i mira, temeljem čl. 113. Prekršajnog zakona optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu mogu podnijeti i uznemireni stanari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija