Jump to content

Zabrana upravljanja - istek kazne


petrica12

Preporučene objave

Pozdravljam sve članove foruma i molim pomoć.

Prekršajni sud mi je izrekao zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od dva mjeseca. Obavijest o izvršenju sam osobno preuzeo u PP. U obavijesti piše da zabrana počinje teći od dana primitka ove obavijesti.

Ako sam obavijest preuzeo 31.10.2011. koji dan bi bio zadnji dan kazne, odnosno kada smijem voziti (onih 8 dana privremenog oduzimanja ovdje ne računam da ne kompliciram).

Po policijskim službenicima zadnji dan kazne bio bi 31.12.2011., odnosno smijem ponovo voziti 01.01.2012.. Ja ovo doživljavam kao kaznu od dva mjeseca i jedan dan.

Mislim da je moderator petpetica negdje napisao (sada ne mogu pronaći tu temu) da kazna teče od 00.00 sati idućeg dana.

Kada smijem ponovo voziti? Postoji li nekakav pravilnik u kojem je ovo točno definirano, ako da molim naslov ili link?

Smijem li, za vrijeme trajanja ove kazne, upravljati vozilima ostalih kategorija, a za koje imam položen ispit?

Smijem li vozilom B kategorije upravljati u inozemstvu?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PREKRŠAJNI ZAKON

Članak 123.

(1) Rokovi se računaju na sate, dane, mjesece i godine.

(2) Sat ili dan kad su dostava ili priopćenje obavljeni, odnosno u koji pada događaj od kada treba računati trajanje roka ne uračunava se u rok, već se za početak roka uzima prvi sljedeći sat odnosno dan. Kao dan računaju se dvadeset četiri sata, a mjesec se računa po kalendarskom vremenu.

 

 

 

Ne može neki akt policije biti jači od zakona.

 

Uopće nije važno u koliko sati vam je obavijest uručena 31.10.2011. godine, jer zabrana teče od 01.11.2011. godine iduća 2 mjeseca do 31.12.2011. u 24:00 sati, dakle do kraja godine.

 

Možete sve sami provjeriti iz prve ruke, osobnu iskaznicu u ruke i na šalter prometne policije, dežurnom službeniku kratko objasnite svoju nedoumicu i nema nikakvog razloga da vam ne pročita datume iz policijskog kompjutora, ukoliko je ažurirana dostava obavijesti o izricanju zaštitne mjere.

 

Prekršajno i kazneno zakonodavstvo RH ne vrijedi u inozemstvu (osim na hrvatskom brodu ili avionu), strana policija vas zbog ne može kazniti zbog upravljanja motornim vozilom, ali možete imati ozbiljnih problema ukoliko tamo počinite prometnu nesreću u vozilom iz RH i osiguranjem iz RH, jer Zakon o obveznim osiguranjima u prometu predviđa gubitak prava osiguranika radi izrečene zaštitne mjere, a taj zakon vrijedi u svim državama članicama ugovora o zelenoj karti i Kretskog sporazuma, tj. svugdje gdje vrijedi hrvatsko osiguranje.

 

Da sam na vašem mjestu, ukoliko bi morao upravljati vozilom u inozemstvu, odlučio bi se za dodatan trošak i uplatio bi policu graničnog osiguranja u državi u koju putujem, a koja se može sklopiti na graničnom prijelazu ili u bilo kojoj poslovnici bilo kojeg stranog osiguravajućeg društva. Komplikacija može nastati jer to strano osiguranje može odbiti izdati policu graničnog osiguranja, jer povratkom u RH možete tražiti povrat uplaćenog iznosa od Hrvatskog ureda za osiguranje ukoliko dokažete da su vas primorali da uplatite za granično osiguranje, a time se tom stranom osiguravatelju stvara dodatan trošak i nepotreban gubitak vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

Citat koji ste stavili (st. 2:dan kad su dostava ili priopćenje obavljeni, odnosno u koji pada događaj od kada treba računati trajanje roka ne uračunava se u rok) razjasnio je sve moje dileme. Sad vidim da sam taj dan smio voziti.

Naravno da sam ovo pitao na šalteru policije (napisao sam to i u prvom postu), policajka je u njihovom kompjuteru provjerila datume,ali nije znala razjasniti moju nedoumicu.

Sad mi je žao što nisam pitao smijem li voziti taj dan kad sam preuzeo obavijest (po mome prvi dan kazne).

Kako god, sve bi bilo jasnije da su, u zaglavlje obavijesti, stavili ovaj Vaš citat čl. 123 st. 2 ili napisali "zabrana traje od xx do yy".

Drugi dio Vašeg odgovora mi je manje važan, neću riskirati, iduća 2 mjeseca idem busom ili me voze, ali čisto iz znatiželje: da uzmem "rent a car" u npr. Austriji pa napravim prometni prekršaj ili prometnu nesreću kakve bi bile posljedice?

I zadnje, što je sa upravljanjem vozilima ostalih kategorija, osim B, za koju sam dobio zabranu?

Još jednom hvala i lijep pozdrav.

Nenad

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija