Jump to content

naknadno pronadjena imovina


andrej15

Preporučene objave

Postovanje.imam jedan delikatan problem.naime,sa vlastitim ocem sam napravio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sa svim cesticama koje su bile u njegovom vlasnistvu.po njegovoj smrti,na ostavinskoj raspravi pojavljuje se njegova nevjenćana supruga sa oporukom,u kojoj također moj otac, citiram( svakom djetetu sam dao ponesto od nekretnina ranijih godina a sve ostavljam sve svojem sinu,tj meni).sada nakon 5god saznajem da je njegov otac,tj moj djed ostavio u nasljedstvo mojem ocu jos nekoliko nekretnina,koje nikad nisu knjižno provedene na mojeg oca tako da ih nismo ni stavili u ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.Pitanje! kako da postanem gruntovni vlasnik tih nekretnina,tj od kuda da krenem?pokrenem ostavinsku za svojeg djeda;tuzim svojeg djeda;ili...?napominjem da moj pokojni otac ima još zivog brata koji mi daje potpunu podršku da sve sa mojeg djeda prenesem u svoje vlasništvo.zaboravih reci da i ja imam jos troje brace koji su ljuti na mene jos iz doba dosmrtnog ugovora sa ocem.dal ce i oni imat pravo na doticne nekretnine?

nadam se da sam bio bar donekle jasan,i unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokreneš postupak za utvrđivanjem naknadno pronađene imovine pri javnom bilježniku (to ti je najbolje da daš punomoć odvjetniku,specijaliziranom za stvarno pravo),ali po pravomoćnosti rješenja to nikako ne možeš podvesti pod ugovor o uzdržavanju,već se ta imovina dijeli među nasljednicima (oni se evtl. mogu toga odreći u tvoju korist)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

andrej15 je napisao:

Postovanje.imam jedan delikatan problem.naime,sa vlastitim ocem sam napravio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sa svim cesticama koje su bile u njegovom vlasnistvu.,tj od kuda da krenem?zaboravih reci da i ja imam jos troje brace koji su ljuti na mene jos iz doba dosmrtnog ugovora sa ocem.dal ce i oni imat pravo na doticne nekretnine?

nadam se da sam bio bar donekle jasan,i unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

 

Sve jasno! 1. kod JB obavezno sa spornim česticama.

2. JB će pokrenuti ostavinu i bit će pozvani svi nasljednici po nasljednom redu.

3. Sve naknadno pronađene nekretnine i aventualno pokretnine ulaze u ostavinsku masu.

 

Imao sam isti slučaj, samo što se tom prilikom brat i sestra odrekli dijela u moju korist,a radilo se o naknadno pronađenoj imovini od 80 čhv.

Platio više bilježnika nego što vrijedi zemljište (livada).

 

4. Ako Vam nije stalo do naknadno pronađene imovine, a ostale nekretnine i pokretnine ste legalizirali prilikom sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju te su gruntovno i katastarski na Vama pravomočno sudskim rješenjem. Šutite i čekajte poziv od JB za ostavinsku raspravu i jednostavno prilikom ostavine se odreknete sporne naknadno pronađene imovine u korist....Vi odlučite.

Tom prilikom nastojte izbječi troškove ostavine.

 

Odvjetnika ne bi angažirao iz razloga što Vam JB može sve rješiti,a ako uzmete i odvjetnika mora Vam biti jasno da su i veči troškovi.Plačate odvjetnika i JB.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

andrej15 je napisao:

hvala obojici na odgovoru,no zanima me toćka 3 od Draganeca.Naime dal mi sta vrijedi oporuka od oca?ako pokrenem djedovu ostavinu?

 

Newbie je odgovorila. +5

 

Samo primjera radi:

Moja supruga, sklapanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju oca i majke, te nakon provedenog pravnog posla od strane JB,suda,gruntovnice,katastra... JB je pozvao suprugu zbog naknadno pronađene imovine koja je glasila na očevu majku, pokojnu več oko 25 god. ( Nakon smrti očeve majke nije sprovedena ostavina za spornu česticu, valjda iz razloga što su u nasljednom redu bila 2 brata (sina).U međuvremenu jedan sin umro i ostalo supruginom ocu. Međutim pokojni je imao nasljednika ( sina ) koji je imao pravo na dio....... Dobro da dalje ne duljim.

Uglavnom bratić od moje supruge se odreko dijela čestice u korist moje supruge i stvar rješena..... ali troškovi.

 

Još samo jedna opaska. Čitajući postove , starije generacije kupnjom određenih zemljišta jednostavno nisu vodili brigu odnosno realizaciju kupoprodajnog ugovora.( mislim na prepise i plačanje poreza, tako da kad tad dođe nekom na grbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tanjarac je napisao:

ma ja sve nekako imam osječaj,iz vlastitog iskustva,da nisu vodili brigu o ničem,a ne samo o navedenom,ali očekuju ogromnu zahvalnost za ono što proslijede dalje,ignorirajući činjenicu da proslijeđuju dalje i hrpu pravnih i inih problema koje netko treba i riješiti...

 

Da nisu vodili brigu o prijepisu i legalizaciji vl.istina je.

Da očekuju veliku zahvalnost davanjem "grunta" nekretnina i pokretnina u vlasništvo temeljem sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, istina je.

..E ..sada kada kreneš u realizaciju "čišćenja čestica" zakonom, kojom prilikom dođeš do saznanja da je "Marković Marko" vl. zemljišta neke čestice od 1926. god. i da nitko nije trepno okom oko realizacije i prepisa istog do dana današnjeg onda ti dođe " mrak ".

Potom ono najgore....kada doznaš i uvjeriš se da nekretnine...kuća, gospodarske zgrade.. itd. nisu ucrtane u plan, nego se vodi oranica ili livada i sl...onda si ga naj..

 

Međutim tvoji su roditelji i jednostavno si dužan da im osiguraš dostojnu starost i skrb temeljem Zakona o uzdržavaju ili ih dati u DOM za stare i nemoćne osobe.

 

Napravili smo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i JB je napravio svoj posao za svaku pohvalu.

 

Starci su pomogli nama.. unucima, a sada je red da mi pomognemo njima i sve 5 po mom mišljenju.

Malo, a i dosta živaca, ali eto što je tu je, život teče dalje.

Takav je život. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma joj,ne treba meni nikakav zakon ni grunt da se pobrinem za svoje roditelje,a najmanje kakav ugovor-ništa od imovine i tako neće s njima u grob,a meni je briga o roditeljima čisto pitanje savjesti.Samo,jel mene netko pita,imam li novaca isfinancirat otpetljavanje takvih situacija,koje nisu nastale mojom krivnjom,a ako sve završi na kakvoj ovrsi zbog takve situacije,to je samo dreku pljuska (ispričavam se zbog nepristojnosti)'i na kraju nitko nema ništa,a darovat i tako nemam kome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija