Jump to content

Sluznost - dozivotno uzivanje


goethe

Preporučene objave

Lijep pozdrav,

 

mozete li molim vas odgovoriti dali je moguce upisati pravo sluznosti - pravo dozivotnog uzivanja na vlastiti suvlasnicki dio nekretnine, na vlastito ime.

 

Naime, brat koji je suvlasnik nekretnine - stana u omjeru 50 - 50 %, upao je u probleme s kockom, pa je njegov suvlasnicki udio presao na drugoga, koji ima namjeru kupiti stan na javnoj drazbi i vec je u tom smislu pokrenuo postupak diobe.

 

S obzirom da s djecom i obitelji nemam kuda, a nemam ni sredstava za kupnju drugih 50% cak ni za 1/3 vrijednosti, molim za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Ako ste Vi vlasnik u omjeru 50% stana ,taj Vaš dio nitko ne može dirati,a drugi suvlasnik neće moći prodati dio useljenog stana na javnoj dražbi.

 

Što se tiče služnosti ,ona se sudskim putem određuje u korist osobe koja nije vlasnik a postoji potreba da se služi,recimo služnost prolaza .

U Vašem postu nema dovoljno podataka na temelju kojih bi se mogao dati valjani savjet .Mogu samo nagađati,ako je Vaš brat ovisnik o kocki (ovisnost je bolest)trebalo bi ići na poništenje ugovora o prodaji dijela stana .

Pokušajte doći do tog kupoprodajnog ugovora .Vi imate pravo osporavanja razvrgnuća suvlasničke zajednice diobom i isplatom,.

Postoje organizirane grupe ,koje se bogate varajući bolesne i neuke.

Trebalo bi informirati policiju o tome što Vam se dešava,jer

moguće je da je Vaš brat za nekoliko tisuća kuna izgubljenih na kocki bio prisiljen sklopiti takav ugovor.

Razgovorom sa policijom možete spasiti sebe i brata .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ude je napisao:

Poštovana !

 

Ako ste Vi vlasnik u omjeru 50% stana ,taj Vaš dio nitko ne može dirati,a drugi suvlasnik neće moći prodati dio useljenog stana na javnoj dražbi.

 

Što se tiče služnosti ,ona se sudskim putem određuje u korist osobe koja nije vlasnik a postoji potreba da se služi,recimo služnost prolaza .

 

Pozdrav !

 

Hvala najljepša,

 

ovaj sam forum otkrila prije nekoliko godina, kada sam imala problema sa poslodavcem, i još uvijek me iznenađuje koliko ima volje za pomoći ljudima sa problemima.

 

Dakle, situacija je ovakva. Stan ima 50m2, imam stalne probleme s novim suvlasnikom (telefonski pozivi, prijetnje, nestajanje pošte, dolasci na vrata kasno noću...), i ne želim da ja i djeca to dalje trpimo, tako da bih rado prodala svoj dio i kupila neki manji stan.

 

Suvlasnik mi nudi trećinu realne cijene, a za taj novac ne mogu ništa kupiti. Na jednom od foruma sam pročitala da mogu svoj dio pokloniti članu obitelji i teretiti svoj dio nekretnine sa pravom doživotnog uživanja. Nadam se da bi time prisilila suvlasnika da mi ponudi pristojniji iznos pa da u miru odselim. Njega naravno zanima preprodaja, a stan sa takvim teretom ne može lako prodati. Ostanak u ovakvim uvjetima nam i nije neka privlačna opcija.

 

Jedini punoljetni član obitelji koji dolazi u obzir jest otac, kojem je oduzeta poslovna sposobnost (psihička bolest), pa sam mislila da je možda pametnije (i jeftinije), izbjeći potencijalne probleme i teretiti svoj vlastiti dio u svoje ime bez formalne promjene vlasnika.

 

Hvala na preporuci za obraćanje policiji, međutim taj dio pravne države ne funkcionira kako bi trebao u manjim mjestima. Ne mogu napisati mnogo više jer nebih voljela da netko prepozna slučaj pa ne dobijem zabilješku spora (ili nešto slično) u zemljišnim knjigama prije nego uspijem upisati teret. Hvala još jednom. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

 

Nalazim se u vrlo sličnoj situaciji kao i autor ovog posta. Naime živim u dijelu (1/4) kuće sa majkom koji je ona meni prepisala prije nekoliko godina sa pravom doživotnog uživanja. U drugom dijelu kuće (3/4) ne živi nitko jer vlasnik tog dijela živi na drugoj lokaciji.

Do prije nekoliko mjeseci su odnosi bili koliko-toliko normalni, a onda je taj drugi vlasnik odlučio ponuditi nama da otkupi 1/4 kuće po vrlo niskoj cijeni čime bi majka i ja bili na ulici jer nemamo sredstava za nadoplatu kako bi kupili neki smjestaj.

Ja se sada bojim kako on nebi pokrenuo postupak ovrhe s namjerom da kuća ide na dražbu te da on (nekim mutnim poslovima, za koje sam uvjeren da je sposoban) otkupio cijelu kuću po mizernoj cijeni, čime bi majka i ja zaista završili na ulici.

 

Mene zapravo zanima ukoliko se to nedaj bože i dogodi, ima li moja majka neko zakonsko pravo na doživotno uživanje u toj 1/4 kuće iako je vlasnik netko drugi?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija