Jump to content

Zaštita intelektualnog vlasništva na web stranici


Kuna

Preporučene objave

Molio bih ako mi netko može dati odgovor, situacija je slijedeća:

 

Ja sam, za potrebe jedne pravne osobe/neprofitne organizacije, izradio web stranice. Budući da sam u to vrijeme i sam bio članom te organizacije, nije u tom smislu sačinjen nikakav ugovor o izradi/korištenju sadržaja tih stranica. Ujedno sam bio i administrator, te sam navedene stranice održavao. Nakon nekog vremena odlučio sam napustiti navedenu organizaciju, te sam im savjetovao da pronađu nekoga tko će nastaviti održavati stranice, a zbog određenih prijepora i nekorektnog odnosa prema mojoj malenkosti odlučio sam ne dozvoliti im korištenje sadržaja na web stranicama kojih sam ja autor i koje su moje intelektualno vlasništvo (dizajn stranice, logotip, pojedini dijelovi html/php koda, grafička rješenja itd).

 

Zanima me imam li ja pravo zabraniti im korištenje navedenog i na koji način ih mogu prisiliti da te sadržaje uklone s web stranica, budući da se unatoč tome oni i dalje koriste navedenim, a administratorske pristupne podatke za server su promijenili, a mene osobno obrisali iz baze registriranih korisnika. Također me zanima mogu li tražiti kakvu odštetu za neovlašteno korištenje intelektualnog vlasništva.

 

Napominjem da su se oni jednostavno oglušili na svaki moj prijedlog da navedeno riješimo dogovorno, odnosno nekakvim ugovorom. Nisu me čak niti pitali da li bih bio voljan dopustiti im korištenje. Ja sam utrošio hrpu sati rada i truda da to napravim, a oni su to sad jednostavno prisvojili.

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da li se poslužitelj nalazi na teritoriju Republike Hrvatske?

 

Relativna zastara je 3 godine, sukladno članku 193. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

 

Podnesite prekršajnu prijavu općinskom državnom odvjetništvu u njihovoj općini zbog počinjenja prekršajnog djela iz članka 189., stavka 1., točke 13., članka 189., stavka 2. i članka 189., stavka 6. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koje je počinjeno uklanjanjem administrativnog pristupa poslužitelju.

 

Pošaljite im zahtjev za naknadu štete u dvostruko većem iznosu od uobičajenog iznosa za korištenje takvih programa (penal), prestanak uznemiravanja autorkog prava (prestanak korištenja) i vraćanje stečenog bez osnove (da Vam isporuče programe i dizajn) sukladno članku 172., stavku 2. i članku 183., stavku 1. i 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, poštom preporučeno s povratnicom. Sukladno članku 183., stavku 2., "ne može se dokazivati da šteta nije nastala". Napravite preslike zahtjeva. Zahtjev ne smije spominjati bazu podataka, jer je, sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, baza podataka isključivo ono što sustav za upravljanje bazom podataka sadrži a sustav za upravljanje bazom podataka je program. Navedite koji se sve Vaši programi nalaze na njihovom poslužitelju i to otprilike ovako:

 

1. Kaskadni stilski listovi (CSS).

2. Označeni osebujan hipertekst (XHTML).

3. Program za predobradu stranice (PHP).

4. Struktura baze podataka (MySQL).

5. Programi baze podataka - procedure, funkcije i okidači (MySQL).

6. Postavke osnovnog ulazno-izlaznog sustava (BIOS).

7. Postavljeni osnovni podizač sustava (GRUB).

8. Tablice logičkih obujama (LVM) i particijske tablice (MSDOS) čvrstih diskova.

9. Postavke operacijskog sustava (OpenSUSE - uključujući i init.d postavke, unose u autorizacijske datoteke, izuzev podataka korisnika, SNMP postavke, itd.).

10. Program za stvaranje sigurnosne kopije (crontab i BASH).

11. Program za dojavljivanje stanja sustava (crontab, BASH ili/i što već).

 

itd. i

 

12. Grafički dizajn.

 

Nakon što Vam sve to isporuče (a ne znam kako će Vam točno isporučiti postavke BIOS-a, makar je i to Vaš program, sukladno određenju programa iz članka 107. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima), morati će prepostaviti BIOS i preinstalirati poslužitelj s obzirom na stavke 6 - 9.

 

Ako su oni korištenjem Vaših programa stekli neku korist, onda ta korist pripada Vama (članak 179., stavak 3. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima) pa u zahtjevu tražite da Vam se i ta korist ispostavi.

 

Ako ne nadoknade štetu u roku od 15 dana, preslika zahtjeva i poštanska povratnica su ovršne isprave kojima ćete kod ovrhovoditelja (javni bilježnici a možda i drugi) pokrenuti ovrhu nad njihovom imovinom.

 

Ako ne prestanu uznemiravati autorsko pravo (ne prestanu koristiti) i ne vrate stečeno bez osnove (ne isporuče programe i grafički design), podnesite sudsku tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija