Jump to content

Stjecanje služnosti na temelju dosjelosti


Muticro

Preporučene objave

Molim Vas lijepo za odgovor. Zanima me, ako je netko na temelju dosjelosti ostvario stvarno pravo služnosti prolaza, jer su i njegovi preci tuda prolazili, da li mora imati neko Rješenje od suda da posjeduje to pravo? U zemljišnim knjigama nije upisano pravo služnosti prolaza.

 

Naime, vlasnik susjednog zemljišta koji ima izlaz direktno na lokalnu cestu, govori da ima stvarno pravo služnosti preko mog dvorišta, jer su nekada njegovi preci tuda prolazili. On to pravo nije koristio unazad 25 godina, ali sada dok smo mi napravili novi zid i novu kapiju, dvorište je neko vrijeme bilo otvoreno i on je počeo tuda prolaziti bez mog dopuštenja.

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Iz vlastitog iskustva (sudska presuda)bez obzira na služnost puta ,ako vaš susjed ima alternativni izlaz sa svojeg posjeda na glavnu prometnicu,možete mu zatvoriti isti,naravno ukoliko se njime ne služe i neki drugi ljudi koji nemaju druge alternative izlaza.Vi možete u ovome slućaju zaključati svoj ulaz i na taj način mu dati do znanja da koristi drugi put.Nadam se da će vam možda neko stručniji dati bolji odgovor,ovo je moje iskustvo.Sretno :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može prolaziti po Vašem posjedu na riječ rekla kazala ,bez sudske odluke,još pogotovo ako sa svoga zemljišta ima izlaz na glavnu prometnicu.Čak i ako je od prije nekad ucrtano u katastru i gruntovni da je tuda ucrtan put mora tražiti putem suda pravo prolaza.

Jedino ako postoji još koja parcela do koje nije moguće doći,sa glavne prometnice a do sada je korišteno pravo prolaza (bez sudskog riješenja) onda je već moguće preko suda tražiti za tu parcelu pravo prolaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Zahvaljujem na odgovorima.

Ni u katastru ni u gruntovnici nije upisan put po mom dvorištu. Naime, dotični susjed me upravo tužio radi smetanja posjeda, jer smo postavili metalna vrata koja se zaključavaju, te navodi da smo ga ometali u posljednjem mirnom posjedu stvarne služnosti kolnika.

 

Metalna vrata su i prije bila ali stara i dotrajala , pa smo ih zamijenili novim, isto su se zaključavala. Inače, na tim nekretninama, trenutno nitko ne živi (ni kod mene ni kod susjeda), jer su to stare kamene kuće koje treba renovirati.

 

U razgovoru sa nekim osobama, rečeno mi je da je to tkz. rimsko pravo, te da bih mogla izgubiti parnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija