Darkstone objavljeno: 12. siječanj 2012. Dijeli objavljeno: 12. siječanj 2012. Pozdrav, zanimala bi me jedna informacija. Naime, uskoro bi trebao postati suvlasnik tvrtke, a trenutačno primam stipendiju i obiteljsku mirovinu. U Zakonu o trgovačkim društvima i na ovom portalu nisam uspio pronaći da li gubim prava na primanje te stipendije i obiteljske mirovine. Hvala unaprijed! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Goggs odgovoreno: 13. siječanj 2012. Dijeli odgovoreno: 13. siječanj 2012. Kad je u pitanju stipendija tu ćete informaciju pronaći u dokumentu kojim je uređeno pitanje kome i pod kojim uvjetima se dodjeljuje stipendija koje ste korisnik. Nije mi poznato da bi vlasništvo nad poduzećem moglo utjecati na pravo na obiteljsku mirovinu. Koliko znam, i pravo na obiteljsku mirovinu je povezano s ispunjavanjem određenih uvjeta - primjerice, djeca umrlih osiguranika na redovnom školovanju - ali ne bih rekla da se može izgubiti zbog vlasništva nad poduzećem. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Makora odgovoreno: 21. siječanj 2012. Dijeli odgovoreno: 21. siječanj 2012. Važno je razlikovati - da se pod nazivom 'firma' misli na poduzeće, a ne na obrt - jer su razlike drastične, osobito vezano uz ovu problematiku - nadalje, važno je da se ograničite samo na vlasništov / suvlasništvo fimme, a ne i na sudjelovanje u upravi, tj. biti jedini ili jedan od direktora - direktor mora biti prijavljen u firmi u kojoj je direktor, ukoliko nije negdje drugdje zaposlen; u protivnom, riskira plaćane doprinosa na prosječnu plaću u RH (što bi bilo cca 4000 kn doprinosa, mjesečno) - redovni student (a to je u pravilu onaj koji prima obiteljsku mirovinu) ne može biti zaposlen I sada smo vidjeli koliko tu ima nelogičnosti u pitanju, pa molim na sve obratiti pažnju! Mirovinsko neće odmah uvidjeti gornju situaciju (zaposlenost i mirovina), ali će i nakon nekoliko godina zatražiti povrati mirovina sa kamatom. To znam iz prakse! Zato, ne proeporučam. Obrt isto ne ide sa studiranjem... Zato, možeš biti vlasnik poduzeća, a sv ostalo za sada preskoči... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.