Jump to content

Upravitelj - plaćanje pričuve


amoretto

Preporučene objave

Suvlasnici u našoj zgradi u Zagrebu utvrdili su, prema popisu od Upravitelja-GSKG, da 10ak vlasnika garaža(od 70)nisu uopće registrirani za plaćanje pričuve. Takvo je stanje vjerojatno od 1997, odnosno početka plaćanja pričuve. Pretpostavljam da još tada tih 10ak nije potpisalo međuvlasnički ugovor. Zanima me čija je odgovornost da sve suvlasnike uključi u plaćanje pričuve. Je li to dužnost Upravitelja ili suvlasnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda ti pomogne moj slučaj...nama nekoliko poslovnih prostora nije uopće bilo registrirano za plaćanje pričuve...u zgradi su fizički a nema ih nigdje za plaćanje pričuve...onda sam ih ja pronašla na zemljišniku, s referentom upravitelja napravila zapisnik da u zgradi postoje ti prostori, a zatim je upraviteljeva pravna služba dalje napravila svoje s vlasnicima tih poslovnih prostora...mislim da se čak može tražiti plaćanje pričuve unatrag za razdoblje u kojem nisu plaćali a trebali su (do 3 godine) ali s tim se još nisam pozabavila...dakle, predstavnik stanara to mora riješiti u suradnji s upraviteljem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predstavnik suvlasnika trebao bi dostaviti upravitelju izvatke iz zemljišne knjige za odnosne nekretnine i zahtijevati da upravitelj počne s naplatom pričuve uzimajući u obzir zastaru (mislim da se može tražiti pričuva unazad 3 godine). Kupoprodajni ugovori su također zadovoljavajući dokument kao dokaz o vlasništvu, čak je i poželjno da ih se dostavi jer je iz njih vidljivo od kojeg datuma je vlasništvo. Najbolje je razgovarati s vlasnicima, upozoriti ih da moraju biti prijavljeni te tražiti od upravitelja da on pozove vlasnike da se jave s kupoprodajnim ugovorima upravitelju. Svatko normalan zna da ne može izbjeći plaćanje pričuve, kao što ne može izbjeći plaćanje potrošene vode.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem i je taj što ovih desetak vlasnika garaža već 15 godina uspješno ne plaća pričuvu. Oni su mogli kupiti garažu , a ne prijaviti je u gruntovnicu. Znam da je nekim stanarima gruntovnica odbila upis garaža u knjigu položenih ugovora. Naime zgrada nije etažirana. Investitor zgrade je bio USIZ Grada Zagreba 1983, a općina Dubrava je prodavala garaže što znači da ima sve kupoprodajne ugovore u svojim arhivima. Meni bi bilo najlogičnije da je GSKG, kao gradska firma(danas u sklopu Zg Holdinga)pa time ima i lakši pristup arhivu, poslala račune ljudima koji su prvobitno kupili garaže. Oni bi tada otpočetka plaćali ili bi, ukoliko su prodali garažu, donijeli svoje kupoprodajne ugovore i time bi se utvrdio novi vlasnik.

(Da, ako i nisu predali novi ugovor u gruntovnicu, vlasnici su morali predati u poreznu. tako bi ih se moglo naći. Ako ne onda izbjegavaju porez.)

Uglavnom ista stvar se odnosi na plaćanje komunalne naknade. Vjerovao sam da je Grad Zagreb ažuran u naplati. Opet, imaju već spomenuta sredstva utvrđivanja vlasništva. I tako ja odem u GSKG, oni mi izlistaju vlasnike registrirane za plaćanje komunalne naknade. Pogodi što!? Još manje ljudi na toj listi ima. Samo oko 60% vlasnika tih garaža je uopće registrirano za plaćanje kom. nak. Možete si misliti koliko je toga na razini cijeloga grada.

Zovem ja gradsko poglavarstvo, Jelavićev Ured za prostorno uređenje, komunalne poslove i ostalo. Javi mi se neka tajnica i nakon što joj ispričam problem, očekujući da će zapisati adresu i obavijestiti nadležne službe, ne bi li se problem riješio u najkraćem roku, ona mi kaže da ako sam stvarno zainteresiran za to da svi plaćaju kom. nak. da im moram poslati dopis. Naime, oni ništa ne rade bez pismenog zahtjeva. Hmm, nije li komunalna naknada jedna od osnova gradskog budžeta? Zar ta tajnica ne dobija plaću iz budžeta? Ne bi li upravo ona trebala biti zainteresirana da svi plaćaju svoje račune. Ma ne, za plaće će se uvijek skupiti dovoljno, a za uređeniji grad, što ostane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija