Jump to content

DSI za diplomirane pravnike


leonie

Preporučene objave

Diplomirani sam pravnik u centru za socijalnu skrb , nisam više vježbenik ali nemam položen državni stručni ispit ni stručni i moram ga položiti u roku od par mjeseci. Zanima me da li stručni ispit polagati u ministarstvu socijalne politike i mladih ili moram polagati državni stručni ispit u ministarstvu uprave :-? ??? Iz bivšeg ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (sada ministrastvo socijalne politike i mladih) su rekli da je bolje pošto sam pravnik da idem na državni stručni ispit jer po čl.23 zup-a pravnici, kao i svi koji vode upravni postupak i pišu rješenja, moraju imati položen baš dsi. I da ja bolje pravnicima dsi položiti jer se taj ispit priznaje u svim institucijama i u upravi. U ministarstvu uprave su rekli da će vidjeti hoće li mi odobriti polaganje jer misle da moram na stručni. Totalno su me zbunili jer i u u zavodu za socijalnu skrb pravnica kaže da ipak mogu na držvani ispit i da mi se priznaje. Zna li itko što o tome?? Ima li tko noviju skriptu za opći dio dsi? I zna li koji dio sa popisom literature iz uredbe za polaganje dsi odnosi na dipl.pravnike koji rade u centru za socijalnu skrb??? Ili da pojednostavim, ima li tko popis literature za posebni dio za dipl.pravnike zaposlene u centru za socijalnu skrb :misli: ?? Ako netko ima to ili barem skriptu za opći dio zamolila bih da mi pošalje na e-mail adresu: leonie.raven@gmail.com . Hvala... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

potpuno ista situacija ovdje kod mene ko i leonie! ja više ne znam ko je tu lud... kontala sam ić polagat DSI za pravnike u CZSS sam.. i zovem min.upr. i kaže mi žena da nE mogu polagati DSI jer NE PROVODIM UPRAVNO PRAVNI POSTUPAK u Centru za soc. skrb?!!? ONO HALOOO? nego šta pravnici provode?! krenula sam učit stručni ispit, al i dalje me kopka taj DSI..help ko got može.. inače sam volonter na stručnom osposobljavanju (one mjere sa stipendijom jelte..). i gotov mi je staž uskoro.. Leonie, poslala sam ti mail! help ko got ima kakav info!thxx :-?:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tomilica je napisao:

ja sam u czss-u vježbenik...i isti slučaj.

znat ću kad pošaljem prijavu a odugovlačim s tim jer neznam što bi mi sve ulazilo u taj posebni dio....nsam još počela učit.

 

mene isto zbunjuje taj posebni dio koji se tiče DSI za nas pravnike u CZSS jer onak, posebni dio nam u pravilniku ima više cjelina.. totalno zbunjujuće..a ja kao vježbenik tj volonter nije da imam točno radno mjesto na kojem ću radit pa da znam koji posebni dio ću si odabrat tj polagat..(ironično je da neĆU tamo uopće radit, nego drito na burzu.. ) šta ti polažeš? dsi ili stručni?

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja prijavljujem u MInistarsvu uprave i šaljem im dopis gdje doslvce citiram čl.23 st.2 ZUP-a koji kaže " Članak 23.

(1) U upravnom postupku postupa službena osoba u opisu poslova koje je vođenje tog postupka ili rješavanje o upravnim stvarima, sukladno propisima o ustrojstvu javnopravnih tijela.

(2) U javnopravnim tijelima službena osoba koja vodi postupak ili rješava o upravnim stvarima mora imati odgovarajuću stručnu spremu, potrebno radno iskustvo i položen državni stručni ispit.

(3) Ako u javnopravnom tijelu nema osobe ovlaštene za rješavanje o upravnoj stvari, rješenje donosi čelnik tijela."

-> tako da vide da pravnici u CZSS itekako moraju polagati DSI :kavica: . Pa naravno da vodimo upravne postupke, riješavamo upravne stvari, pišemo rješenja.. Misliim da oni hoće da se riješe pravnika iz CZSS jer im je gužva za polaganje. Mene je načelnica nagovarala da ne prijavljujem do 6.mjeseca jer ionako neću doći na red do 9.mj, kao imaju 700-800 hitnih prijava, a kao da meni nije hitno?! A prvo me je uvjerala da nemam pravo ići na DSI nego na stručni, a ustanova me šalje?!! Zao cure, budte uporne i nemojte ići na stručni u Ministarstvo socijalne plitike i mladih nego na DSI u MInistarstvo uprave, inače u budućnosti ćete svakako moraat DSI polagati jer se stručni priznaje samo u CZSS a ne u drugim drž.službama, ustanovama i upravi, niti ćete moći voditi upravne postupke ak nemate položen DSI, nadzor će vršit provjjeru. Ja planiram u 5. ili 6.mj. izaći jer uz posao se teže uči, a vidm da ima dosta. A i ne može se drugačije sazanti popis literature za posebni dio. Po Uredbi imaju 2 točke 33. i 38. bi se mogla odnositi na literaturu za CZSS, a obje su previše.. I bio bi red da napokon ažuriraju popis literature! Nigdje se npr. ne spominje Zakon o udomiteljstvu što mi je čudno :misli: .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tu se više ne zna ko pije a ko plaća... .. uglavnom, DSI za nas pravnike iz CZSS se MOŽE polagati al treba lijeepo zamoliti ministarstvo...i navesti da radimo po ZUP-u.. ja ne znam da li sam sad zakasnila sa prijavom, uglavnom, ukoliko mi CZSS neće htjeti/moći platiti ispit, NE MOGU ga sama sebi platiti. Divna naša država. Tak mi je rekla gđa. na ministarstvu. nije objasnila ZAŠTO si ga ne mogu platiti sama (a npr. stručni na našem ministarstvu si plaćam sama) al eto, tak je. nađe se sto načina kako će te spriječiti da se obrazuješ i to za svoje pare. :D :D

 

i da, i ja sam primjetila da u literaturi NIti za DSI niti za stručni za CZSS NEMA zakona o udomiteljstvu, ali neka vas to ne zavara, oni ga uredno ispituju. Rekla mi jedna cura iz prve ruke, nju su pitali zakon na DSI iako ga nije imala u popisu literature. divota, zar ne? :-D

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam isto volonter/ vježbenik u onom programu sa burzom i stipendijom, šta na kraju ništa bitno ne mijenja, jer sam si ja sama našla mjesto za volontiranje, znači CZSS me NIJE tražio da im budem npr. vježbenik, znači nemaju namjeru uzimati me. Ugovor sam potpisala po starom pravilniku i zakonu kad je staž nama trajao 20 mjeseci ali sam ga potpisala na 12 mjeseci (prijašnje volonterke su nakon tog roka još potpisivale anex ugovora do 20 mjeseci). Sada sam ušla u "novi" zakon i ispalo je da mi ne mogu to produljiti, tako da mi je rok od 12 mjeseci istekao.. i pošto do nedavno nisam planirala na DSI (pošto su mi gđe. u min.upr. rekle da ne mogu to polagat), sad je već prošlo onih čarobnih "prijaviti DSI najkasnije 2 mjeseca prije isteka vježb.staža", pa kontam da sam zakasnila s prijavom, iako ne kontam uopće čemu ti rokovi.. probaala budem svakak prijavit, pisala sam i našem ministarstvu da mi se očituju da li postoji mogućnost da mi plate tj.da im vratim pare.. mislim NEBulozE.!

Tako da sam ja i dalje ni na nebu ni na zemlji, jer ne znam šta učiti, pošto se DSI i stručni dosta razlikuju po gradivu (osim par zajedničkih zakona koje trenutno radim).

NE znam kolko košta Dsi, nisam pitala... :S

 

jel zna neko kolko okvirno treba vremena da ga se nauči?

 

Tomilice, ja sam isto ko i ti radila sve šta ne treba, i sad mi je žao šta se nisam izborila malo više da bar naučim konkretan posao..bitno mi je bilo da budem korisna .. drugima. :-D:frajer::kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne mogu mi produljiti na 20 mjeseci, jer sad me kači novi zakon i moj staž je gotov..ne kontam ni to baš jer sam potpisala po starom zakonu koji je povoljniji za mene, al eto... nismo odma produljili i eto

.. ma joj, ta mjera kvazi zapošljavanja bez posla je koma..eto, sad kad mi je gotovo stručno osposobljavanje, idem se prijavit na burzu. mišn inkomplišd. :D:(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
:-D:-D ooo leonie i tu te nađem*ajde molim te reci, što si pisala u prijavu - koje poslove obavljaš?? i jesi li ih zivkala nakon poslane prijave ili još prije nego si poslala...da se psihički pripremim* kud mora čovjek učit, još se mora i borit za to da uopće može učit :tuzan: stvarno nisam mislila da ću imati s tim problema kad sam započela s radom u czss :palacdolje:
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

uz obrazac prijave sam im sve napisala i da po čl. 23 ZUP-a imam pravo polagat ispit i poseban prilog sa šopisom upravnih postupaka koje vodim - dakle poslove koje obavljam. Prvo su mi govorili da mi neće priznat zahtjev, da moram u ministarstvu socijalne politike polagat,a spolije kad sam čula da su nekim pravnicima iz CZSS priznali to pravo polaganja, pozvala sam se na to i nazvala ih, i najednom za par dana stiže poziv a polaganje- odnosono obavijest.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

leonie je napisao:

uz obrazac prijave sam im sve napisala i da po čl. 23 ZUP-a imam pravo polagat ispit i poseban prilog sa popisom upravnih postupaka koje vodim - dakle poslove koje obavljam. Prvo su mi govorili da mi neće priznat zahtjev, da moram u Ministarstvu socijalne politike i mladih polagat,a poslije kad sam čula da su nekim pravnicima iz CZSS priznali to pravo polaganja, pozvala sam se na to i nazvala ih, i najednom za par dana stiže poziv za polaganje- odnosono obavijest i rješenje .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam na kraju polagala stručni...al kolko sam skužila, razlika je u tome što sam ja bila samo volonter/vježbenik, pa iz te pozicije kolko kužim ne priznaju polaganje DSI jer bi si ga morala sama platiti a ta opcija kod njih ne postoji-mora mi ga platiti poslodavac, što naravno u ovom slučaju, kad sam vježbenik bez namjere da me ostave, nema smisla za poslodavca. Stručni sam si platila sama.. Pravnici koji su u radnom odnosu u CZSs , kolko kužim, njima dopuste polagati DSI jer im poslodavac ionako mora platiti ispit, bilo stručni, pa je onda svejedno dal je to i DSI. :) btw. ispiti se polažu na različitim ministarstvima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

različita su pravila za prijavljivanje DSI I stručnog .... DSI moraš prijavit i položit najkasnije dva mjeseca prije neg ti istekne staž, a stručni NE MOŽEŠ niti prijavit prije nego imaš ispunjen uvjet, a to je staž od 12 mjeseci. Tek onda možeš prijaviti stručni ispit. radi se o različitim ministarstvima i različitim pravilnicima za polaganje ispita. Ja sam se raspitivala za DSI i zvala tri puta da pitam dal mogu i zašto ne mogu polagati i platiti si sama DSI, i da, onda su me teleonski odbili, pa nisam niti ispred centra slala prijavu za DSI jer bi za to ionako bilo prekasno, onda bi morala još pisat molbu dA MI DOpuste polaganje izvan regularnog roka (znači nakon isteka od 12 mjeseci). Prekasno sam saznala da je moguće polagati DSI iz moje pozicije, al očito nije moguće, tj trebala bi biti zaposlena ili šta već. Ne znam zašto mi nisu dali tj omogućili da si ga eventualno sama platim, na min.uprave su mi rekli da ta opcija Ne POSTOJi. samo mi ga poslodavac može platiti..ma..ništa ja tu više ne razumijem...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Molim ako je netko od pravnika iz CZSS bio na posebnom dijelu socijalna skrb da opiše svoja iskustva. Kakva su pitanja? Kako izgleda pismeni, bude li pisanje rješenja, ili ? Koje pravne izbore učiti? U onoj uredbi sa izvorimaima dosta zastarjelih propisa, a na popisu nije Obiteljski zakon što mi je čudno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 9 mjeseci kasnije...

Molim vas koji ste kao pravnici polagali STRUČNI ispit pri Ministarstvu socijalne politike i mladih da napišete svoja iskustva pošto uskoro idem na ispit, a po netu ne nalazim nikakve informacije.

Što mogu očekivati od ispita, ima li i pismeni i usmeni, na što posebno obratiti pažnju?

Svaka informacija je dobro došla i unaprijed hvala svima koji si daju truda odgovoriti :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija