Jump to content

Obiteljska kuća - suvlasništvo i prava


MarinelaM

Preporučene objave

Poštovani,

 

muž, ja i dijete živimo u obiteljskoj kući koja je suvlasništvo mog djeda i mame. S time da djed s bakom ne živi s nama nego imaju svoj stan u gradu i tamo žive. Prije godinu dana mami je pripisao pola kuće i okućnice gdje sad živimo zajedno sa mojim roditeljima, sa kojima se super slažemo.

Dopustio nam je da si sredimo srednji kat (pošto kuća ima dva kata i podrum koji koristimo zajedno sa mojim roditeljima. Ali pošto su djed i baka bili ljubomorni na naše super slaganje i naravno njima je dosadno u stanu gdje žive, djed se sjetio da na tom srednjem katu on želi imati jednu sobu (a taj srednji kat se sastoji od kupaone, naše spavaće, dnevne i dječje sobe). Mi smo mu rekli da smo im ostavili sobu gore na drugom katu kod mojih roditelja, pošto će se moja mama i brinuti kad se jedno od njih dvoje vrati natrag k nama, tako oni planiraju, ovisi tko će prije umrijeti - djed ima sad 83god. baka 78god.)

Naravno to im nije odovaralo, i rekli su da ako im to ne vratimo da će nam sudski zaprijetiti.

 

1)Interesira me da li ja koja u toj kućim živim od samog djetinstva pa sad do svoje 32.god, i u koju sam puno uložila zajdeno sa mužem cca 150 000Kn, imam ikakvo pravo na bilo što?

2)Što djed može sudski dobiti?

3)Da li je možda pametno da moja mama pripiše tu svoju polovicu vlasništva na mene, da li što sa time dobivamo?

4) Ili j emožda najbolje da se odselimo, pa da tražimo da nas djed isplati sa svoje polovoce, ako imamo uopće na to pravo?

 

Molim vas za savjet!

 

Lp,MarinelaM

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

Molila bi odgovor odnosno savjet što se tiče mog slučaja. Naime moji roditelji su se razveli početkom 2011. godine, a nisu vršili podjelu imovine i kako stvari stoje niti neće, nego je meni i sestri otac oporučno ostavio svoju polovicu stana, a druga je mamina koja i dalje živi samnom i sa sestrom dok otac ne živi s nama nego na drugom kraju države. No bez obzira na sve to on je nedavno prebacio obvezu plaćanja otplate stana na nas, a to bi još trebalo plaćati 10-ak godina, čija mjesečna rata nije velika oko 200kn ali s obzirom na teška vremena i lošu financijsku situaciju svih nas i to nam je dodatni trošak i opterećenje. Je li moguće da on zakonski to smije ili može tako napraviti iako je i dalje prijavljen na tu adresu gdje je stan, i vodi se kao vlasnik stana, a ne živi u njemu, a režije snose mama i sestra koje glase na njegovo ime, a da ne spominjem ostale kredite i troškove? I da li si on može dozvoliti da u bilo koje doba dana ili noći bez prethodne najave ili dogovora s nama, ulazi u stan i eventualno i spava u njemu s obzirom da su roditelji razvedeni i njihov odnos je trajno narušen? Te da li to po nekoj kategoriji predstavlja i uznemiravanje ili ne sve dok je na vlasničkom papiru njegov potpis, a da nije bitno tko podmiruje sve navedene troškove glavno da se podmiruju? Možda se nisam najbolje izražavala ali nadam se da ste razumjeli.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oporučno ostavljanje dijela stana znači da bi postali vlasnici stana tog dijela tek nakon smrti ostavitelja (oca )ako se ne predomisli i napravi novu oporuku ili proda stan.

 

znači dobili ste ništa a plaćate troškove na stanu (pričuva,komunalna naknada ,vodna naknada ..)i otplačujete kredit ???? dobili ste samo obvezu .

 

najbolje bi bilo da majka podnese tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine .u to spada i kredit.

ako je stan stečen u braku.

i od oca tražite darovni ugovor za 1/2 stana.

sa kojim upisujete vasništvo na dijelu stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

pošto još nisam dobila odogvor na dolje postavljen upit, napisat ću ga ponovno:

 

1)Interesira me da li ja koja u kućim živim od samog djetinstva pa sad do svoje 32.god zajedno sa mužem i djeteom, i u koju sam puno uložila zajdeno sa mužem cca 150 000Kn, imam ikakvo pravo na bilo što, pošto je kuća suvlasništvo djeda (djed ne živi s nama) i majke (koja živi s nama)?

 

2)Ako majka pripiše svoj polovicu na mene, da li onda mogu tražiti od djeda da nas ne ometa ili on ima pravo pošto je suvlasnik iako ne živi s nama tražiti da njegov namještaj (par ormara) bude točno u određenpoj sobi koju on želi?

 

Molim vas pomozite mi , da znam koja imam prava.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija