Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju 2


Rebra

Preporučene objave

Htio bih sa djedom i bakom napraviti ugovor o doživotnom uzdržavanju, da ne bi u slučaju njihove smrti nekretnina pripala mom ocu koji je zadužen na sve strane, u kreditima do grala, ovrhama i slično. Kako pola stana glasi na baku, a pola na djeda, da li moramo sastavljat 2 ugovora ili to može biti sve navedeno u jednom?

Znam da postoji opcija da se ide preko javnog bilježnika i preko suda, a kako imam saznanja da je ova opcija preko javnog bilježika daleko skuplja, odlučili bi se na ovo sa sudom. Koja je točno procedura?

 

Komplikacija je i ta, da se baka ne može potpisati. Što u tom slučaju učiniti? Može li se na sudu pri ovjeri tih ugovora ona potpisati otiskom prsta? Ili može djed umjesto nje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

treba za jednu nekretninu napraviti samo jedan ugovor o darovanju a darodatelji će biti i baka i djed (svaki za svoj dio)

Ovjeriti potpis kod javnog bilježnika na darovnom ugovoru moraju oboje, dakle darodavatelji (daroprimac ne) i treba pozvati javnog bilježnika da izađe na uredovanje u kuću bake i djeda da ovjeri njihove potpise ili ako je ovjera prstom to će bilježnik naznačiti. Takav se izlazak javnog bilježnika posebno plaća ali nije tako puno.

primjerak darovnog možeš kupiti u NN ili naći na internetskim stranicama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne radi se ovdje o darovnom ugovoru, nego ugovoru o doživotnom uzdržavanju, koliko znam to nije isto.

 

Isto tako napomenuo sam da ne želimo opciju preko javnog bilježnika, već preko suda. Pa bih molio one koje imaju iskustva o tome da mi odgovore ako je moguće.

 

Koliko sam čitao 'Zakon o parničnom postupku' navodi se

da ukoliko je osoba nepismena ili se ne može potpisati, da uz prisutstvo 2 svjedoka to može učiniti otiskom prsta. No, da li je u praksi tako? Iskustva? Netko? :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija