Jump to content

Šokirani odlukom suda - nuzni dio i zastara !?!?!?


bobyx

Preporučene objave

Sokirani odlukom sutkinje u vezi trazenja nuznog dijela, zanima nas komentar strucnjaka sa foruma.

Radi se o tome da dvije sestre vec dvadesetak godina traze nuzni dio od kuce u kojoj su zivjele sa bratom i roditeljima. Tijekom 90-tih godina je bilo jedno vrijeme da sud nije pozivao na raspravu cca 4 godine. I onda se to nastavilo a tijekom posljednjih godina je bilo rasprava svakih godinu-dvije- katastrofa. U svih tih godina promijenilo se cca 4-5 sudaca, a trenutna je bila jedna sutklinja koja taj predmet vodi vec par godina. I tijekom jedne rasprave prije godinu-dvije, ona kaze tom bratu i odvjetniku da ce kad tad trebati dati nuzni dio. Prosle godine sutkinja trazi i vjestaka da procjeni kucu. Uglavnom, znaci vode se rasprave odlaze novci za vjestaka, odvjetnike godinama i sad odjednom sutkinja donese presudu da je proces gotov jer je nastupila zastara !?!?!? Potpuno smo sokirani odlukom jer ako je u jednom trenutku i doslo do zastare, to nije bilo zbog stranaka nego je sud taj koji nije pozivao na rocista. Ali kakav je to nacin onda da nakon dopusta vodjenje tog predmeta nakon slijedecih 10-12 godina i sad odjednom ovako.

Nasa odvjetnica je najavila zalbu Zupanijskom sudu, ali nas zanima i vas komentar ovdje .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

predmet je bio na sudu (poktrenut je spor)

zastar nije mogla nastupiti.

 

Podnošenje tužbe

Članak 241.

Zastara se prekida podnošenjem tužbe i svakom drugom vjerovnikovom radnjom poduzetom protiv dužnika pred sudom ili drugim nadležnim tijelom radi utvrđivanja, osiguranja ili ostvarenja tražbine.

 

ako je potraživanje bilo u zastari

prekinuto je podnošenjem tužbe i održane rasprave.

Rok zastare u slučaju prekida

Članak 245.

(1) Nakon prekida zastara počinje teći iznova, a vrijeme koje je proteklo prije prekida ne računa se u zakonom određeni rok za zastaru.

 

 

zastara počinje teči od sudske odluke (ako nije uložena žalba)

ili od odluke drugostupanjskog suda

 

imate pravo podnijeti višem sudu zahtjev za zaštitu prava suđenja u razumnom roku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da smo tek sada ustvari dobili na uvid pismenu presudu , evo novih činjenica. Znači kako je navedeno dvije sestre su tražile nužni dio od pokojnog roditelja , a nakon što je dotični oporučno prepisao njihovom bratu (svom sinu) cijelu nekretninu za svog života. Samo eto napomena da je dotični roditelj odmah nakon potpisivanja smješten u duševnu bolnicu od strane svog sina. No što je tu je.

 

Dvije sestre su u proteklih 22 godine promijenile 3 odvjetnika , a u međuvremenu se u postupku promijenilo i 3-4 suca. Sada nakon toliko godina parničenja sud donese odluku da je nastupila zastara jer kako smo shvatili odmah nije zatražen nužni dio nego je u prvom postupku traženo opovrgavanje oporuke. Znači odvjetnik je propustio tražiti nužni dio u zakonskom roku.

 

Ali onda se postavlja jedino važno pitanje u ovom šokantnom trenutku..........sada nakon toliko godina na sudovima gdje su sestre trpjele između ostaloga i nasilništvo svog brata ( a preko kojega je sud uglavnom prelazio i nije upisivao u zapisnik), kako je sud uopće mogao dopustiti zahtjev sestara za nužni dio, ako je sudu trebalo biti jasno da je nastupila nekakva zastara. Također se ovo može pitati i odvjetnike da i oni nisu upozorili stranke da je tu zastara. I onda bi prije tih nekih 18 godina završili priču i ne bi došlo sada do stvaranja ovolikih nepotrebnih troškova svim stranama. Ovo je kao hladni tuš nakon tolikih godina parničenja, gdje je sud očito tratio i svoje i naše vrijeme uza sve ostalo. Također treba napomenuti da su suci u nekoliko navrata na raspravama upozoravali tuženika (brata) da će kad tad trebati dati nužni dio, da bi sada na kraju sudac, koji je prošle godine tražio da platimo sudskog vještaja kako bi procjenio nekretninu, napisao da ne vrednuje niti svjedoke niti dokaze niti išta jer sve to nije važno posto je kao nastupila zastara.

 

Sa odvjetnikom cemo iduci tjedan razmotriti zalbu Zupanijskom sudu, ali bi voljeli komentar strucnih osoba i ovdje radi vise misljenja.

Zahvaljujemo na vasem vremenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija