Jump to content

Parcelacija


mg_freaky

Preporučene objave

Pozdrav,

 

jedan sam od pet suvlasnika čestice koja se nalazi putpuno u građevinskoj zoni.

 

Poznato je kojem od suvlasnika pripada koji dio čestice i svi suvlasnici (uključujući i mene) su zainteresirani za to da se provede parcelacija i dioba kako bi se svatko uknjižio na svoju česticu.

 

Prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07) parcelaciju građevinskog zemljišta moguće je provesti samo sukladno rješenju o uvjetima građenja, prostornom planu i itd.

 

Problem je u tome što nitko od suvlasnika nema namjeru (za sada) nešto graditi. Jedan suvlasnik je na svojem dijelu sagradio kuću i sada kreće u legalizaciju toga pa ionako mora tražiti rješenje o uvjetimna građenje pa će kroz to riješiti i svoj dio suvlasništva. (Pretpostavljam da je tako).

 

Predmetni zakon je izmijenjen i dopunjen nekoliko puta, a najznačajnija izmjena i dopuna donesena je prošle godine (NN 90/11) gdje u članku Članak 54. stoji da se u zakonu dodaje novi Članak 120a (iza članka 120) u kojem stoji da se odredbe navedene u člancima 119. i 120 Zakona (oni u kojima stoji da nema parcelacije bez rješenja o uvjetima građenja) NE odnose na (između ostalog) parcelaciju neizgrađenih katastarskih čestica na temelju sudske presude o utvrđivanju prava vlasništva zemljišta.

 

Znači li da je sada ipak mogu provesti parcelaciju i diobu građevinskog zemljišta iako nemam namjeru graditi? Ako je moguće koji je postupak i kako na to utječe ranije spomenuti postojeći objekt drugog suvlasnika s obzirom na to da se izmjena odnosi na neizgrađene čestice?

 

Nadam se da je koliko-toliko jasna problematika... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

ovako, vaš suvlasnik koji legalizira svoju kuću može ju trenutno legalizirati jedino sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 90/11) i to ishađanjem rješenja o izvedenom stanju, a tim postupkom se NE DIRA u vlasništvo niti u parcelaciju (osim u posebnom slučaju spajanja cijelih katastarskih čestica istog vlasnika).

Dakle, on tim postupkom neće 'riješiti svoj dio suvlasništva', nego ćete vi, kao suvlasnici biti stranke u postupku te dati izjašnjenje na njegovu legalizaciju.

 

Pravno gledano, parcelacija neizgrađenih katastarskih čestica unutar ili izvan građevinskog područja jest moguća na temelju sudske presude o utvrđivanju prava vlasništva zemljišta, no treba imati na umu da i sud ima posebne propise kojih se pridržava (ovisno o području odlučivanja), a jedan od tih posebnih propisa je i Zakon o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07, 38/09, 55/11 i 90/11). Dakle, teško da će sud utvrditi među (ili međe) (ne)izgrađenih katastarskih čestica unutar građevinskog područja bez da prije toga konzultira nadležni urbanizam da li takve novoutvrđene čestice imaju sve uvjete biti građevne čestice, a što određuje važeći dokument prostornog uređenja (prostorni/detaljni plan).

 

Bojim se da ukoliko sve vaše 'nove' čestice nemaju uvjete biti građevne čestice, onda se parcelacija na nijedan način ne može provesti. Ako se, kojim slučajem na temelju sudske presude, i provede, opet nemate uvjete za gradnju pa ste na nuli.

 

Ali ako čestice veličinom zadovoljavaju uvjete da budu građevne (a na tom području nemate donesen detaljni plan uređenja), onda je, u biti, jedini način da se čestica utvrđuje prilikom gradnje osnovne građevine.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru. :-)

 

E sad...

 

Popričao sam s geodetom koji kolegi rješava situaciju i kaže mi otprilike slijedeće:

 

Geodet napravi Geodetsku situaciju (Geodetski snimak dijela čestice) iz koje se vidi prikaz dijela na koji se suvlasnik želi uknjižiti. Odvjetnik zatim na sudu podiže tužbu (ili nešto slično, možda utužuje?) te ujedeno prilaže dokument koji je napravio geodet. Ukoliko se sve i suvlasnici slože, sud odobrava formiranje čestice, geodet radi geodetski elaborat temeljem situacije koji stranka zajedno sa presudom nosi u katastar koji formira česticu na koju se stranka knjiži.

 

Ovo je laički napisano i pitanje je koliko sam dobro "pohvatao" sve što mi je geodet pričao.

 

Jasno mi je da bi sud trebao kontaktirati lokalni urbanizam kako nebi formirao česticu na kojoj nije moguće graditi. Možda geodet mora situaciju prije ovjeriti kod urbanista?

 

Uglanom, dojam koji sam dobiop kroz razgovor s geodetom je da je sve navedeno uobičajena situacija i postupak. Još mi se čudio na izjavu imam informaciju od odvjetnika da je parcelacija građevinskog zemljišta moguća samo u skladu s rješenjem o uvjetima gradnje itd.On me i uputio na zadnje izmjene i dopune zakona temeljem kojih kolegi radi sve navedeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je, parcelacija sudskim putem izgleda otprilike kako ste opisali.

 

No poznati su mi slučajevi kada je sud 'parcelirao' čestice na način da one nisu zadovoljavale uvjete da budu građevne te su vlasnici kasnije, prilikom željene gradnje, imali probleme i nanovo parcelirali zbog zadovoljenja spomenutih uvjeta.

 

Geodet ne ovjerava parcelacijski elaborat na urbanizmu kod sudske presude, već jedino kod ostalih slučajeva parcelacije navedenih u čl. 120. ZPUG.

 

Možda bi bilo dobro da vas geodet pokuša spojiti sa osobom koje je sudskom presudom dobila 'parcelaciju' te da pogledate u kojem dijelu sudkog postupka je kontaktiran urbanizam, ako je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija