Jump to content

Oduzimanje oružja sa strane policije


pajdo68

Preporučene objave

Sa razmjernim stupnjom odgovornosti izrečena mi je novčana kazna u minimalnom iznosu propisanom zakonom, pri čemu je sud vodio računa o okolnostima počinjenog djela, držeći da je ista novčana kazna srazmjerna stupnju odgovornosti i težini djela. U odnosu na izreku o vračanju privremeno oduzetih predmeta okrivjenomu, sud je postpuao prema pravilima članka 57.PZ-a, pa nije izrekao oduzimanje predmeta (oružja). Nalazeći da u konkretnom slučaju ne postoji opasnost da će se rečeni predmeti-oružje, ponovno upotrijebiti za počinjenje prekršaja iste vrste, niti se to čini vjerojatnim, s obzirom na osobna svojstva okrivljenika, koji je lovočuvar i u ime lovozakupnika lovačkog društva, dužan je postupati na očuvanje vrste i broja divljači, sukladno Ugovoru i Zakonu o lovu, za što mu je potrebno i oružje, te dosadašnja neosuđivanost okrivljenika, kao i okolnosti počinjena djela, sud ne nalazi prijekopotrebnim oduzimati oružje radi zaštite opće sigurnosti ili zdravlja ljudi, a kako je ista odredba lex generali, obzirom na odredbu članka 92.ST.3. zakon o oružju kojem se propisuje izricanje zaštitne mjere oduzimanja oružja za djela prekršaja iz članka 2.ST.1.t.20. zakon o oružju,obavezno, upravo iz rečenih razloga,sud je našao da je u ovom slučaju pravilno i zakonito vratiti okrivljeniku oduzete predmete, sukladno općem pravilu PZ-a.

Usprkos tome što mi je sud vratio oružje, policija mi oduzeto oružje ne vrača. Molim pravni savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisali ste sve samo ne ono što ste zapravo napravili.

 

Zakon o oružju regulira da li osoba koja je napravila ono što ste vi napravili treba da posjeduje oružje.

 

Policija će pokrenuti upravni postupak revizije uvjeta za posjedovanje oružja, vjerovatno će vam izdati rješenje da vam se oružje oduzima radi zapreka iz čl.10. st. 2. t. 4. Zakona o oružju, imati će te pravo žalbe drugostupanjskoj komisiji u MUP-u, a nakon toga ako želite moći će te pokrenuti upravni spor tužbom Upravnom sudu RH.

 

Prekršajni sud nije nadležan da odlučuje tko smije a tko ne smije posjedovati oružje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija