Jump to content

namirenje ulaganja u kuću


d4n24

Preporučene objave

Roditelji (vlasnici kuće) žive u prizemlju, sin sa obitelji živi u potkrovlju. Odlučio sam se na rastavu braka (ja, sin), moji roditelji koji su vlasnici kuće po saznanju toga izbacili me na ulicu.

S obzirom da će supruga i djeca ostati živjeti u kući mirno odlazim iz kuće. 6 mjeseci kasnije roditelji odluče da će i moju djecu sa suprugom izbaciti iz kuće uz rok iseljenja 30.06.2012. S tim datumom oboje ćemo biti podstanari.

Zbog maltretiranja djece pokrećem postupak kod CZSS-a da nađu zajednički jezik i situaciju riješe mirno. Na CZSS-u moj otac izjavljuje da je datum iseljenja konačan i da si djeca i žena pokupe osobne stvari bez ikakve naknade i da mi nemamo dokaz o ulaganjima u kuću jer nemamo račune.

Dok je zajednica normalno funkcionirala sva ulaganja u kuću, tj. računi su završavali kod oca. Primjer, plinski bojler za grijanje i sanitarnu vodu, vrijednost radova 13000kn u potpunosti je plačen od supruge i mene, no račun i garancija je završio kod oca u papirima od kuće.

Takvih ulaganaja u kuću ima mnogo i samim time vrijednost kuće je izuzetno povećana.

Postupak razvoda će se okončati tijekom ožujka ove godine, razgovarao sam sa suprugom i planiramo pokrenuti tužbu za namirenje ulaganja u kuću.

Pitanja:

- treba li postupak na sudu pokrenuti prije supruginog iseljenja iz kuće?

- tužbu dižemo zajednički (razvod) ili svatko za sebe?

- pokretnu imovinu (namještaj, ...) smije (?) uzeti, što sa nepokretnima (radijatori, 25% krova, ...)? jer skidanjem/uklanjanjem istih onemogučava se normalno funkcioniranje ostatka kuće

- trebamo li tražiti privremeno blokiranje imovine roditelja (navodno se raspitivali na sudu oko prijenosa vlasništva)

- još neki koristan savjet?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Vi imate pravo na povrat korisnih troškova kod održavanja kuće u što svakako spadaju troškovi popravka krova ,vodovodnih instalacija ,električnih instalacija i svih drugih nužnih troškova.

Za procjenu Vaših ulaganja trebate imati od ovlaštene osobe sastavljenu procjenu izvedenih radova i njihovu sadašnju vrijednost ,te trebate svjedoke koji će potvrditi da ste Vi radove naručili i platili.

Tužbu Vam treba sastaviti pravno educirana osoba ,uz tužbu priložiti dokaze ,te u grumtovnici izvršiti zabilježbu spora na nekretnini na kojoj ste ulagali i imali troškove .

 

Zabilježba spora vrši se na temelju uložene tužbe .

 

 

Moj je savjet da pokušate sve riješiti na miran način.

Vaša supruga s djecom ne bi trebala iseliti iz stana dok se pitanje ulaganja ne riješi.Postoji još mogućnost stecanja prava korištenja ulaganjem na temelju usmenog dogovora između roditelja i djece ,te povećanje vrijednosti nekretnine tim ulaganjima .

Savjet dobrog odvjetnika Vam je neophodan.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

nisam sigurna da imate pravo na povrat uloženog, vi možete to zatražiti, ali prema mojim saznanjima Vaš otac također može tražiti od vas naknadu za svo vrijeme koje ste stanovali u njegovoj kući bez plaćanja najma.Mislim da bi ste čak u slučaju da ste suvlasnik na nekrtenini morali tražiti pismenu suglasnost druge strane da bi ste mogli poduzimati bilo kakve radnje na samoj građevini.Ukoliko se radilo o poslovima održavanja građevine , zamjena dotrajalih djelova i slično, to spada pod poslove redovite uprave, odnosno to se smatra da ste dužni,jer spornu nekretninu i koristite.Iz ovog što ste vi naveli vidljivo je da ste vi podigli kvalitetu opremljenosti te građevine, ali ona zbog toga nije promjenila svoj oblik, da je vaš otac izgradio samo prizemlje, a da vi možete dokazati da ste vi sagradili kat, odnosno potkrovlje, e to bi onda bila neka druga priča,ali vam isto savjetujem da se sve konzultirate sa svojim odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, nema načina da se sjedne za stol i razgovara o povečanju vrijednosti imovine.

Kako sam prije naveo, računi ulaganja ne postoje ili nisu dostupni. Svjedoci ulaganja su dostupni.

Vanjski oblik same kuće nije mjenjan, no potkrovlje je kompletno izgrađeno od strane supruge i mene za što su dignuti krediti.

Na dvorištu je uz suglasnost roditelja izgrađena pomoćna kućica te nadstrešnica za dva vozila.

Otac nikad nije tražio plačanje najma, samo plačanje režija što je uredno izvršavano.

Kao i za sve ostalo u pitanju su usmeni dogovori, nijedna strana nema dokaza, tako i sada, nema pismenog dokaza o zahtjevu da se supruga iseli iz kuće.

Ovlaštena osoba za procijenu može ući u kuću po dizanju tužbe? Naime, zbog zajedničkog ulaza u kuću supruzi su zabranjeni svi posjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Krediti su vrlo dobar dokaz zajedno sa svjedocima.Osoba građevinac-bez obzira na zabranu slobodno uđe i popiše radove ,te naknadno izvrši obračun.

Imate šanse bez obzira na račune .Potkrovlje nije bilo uređeno -dopušteno je uređenje na temelju usmenog dogovora -plačali ste režije -povečali ste vrijednost pobjekta ,koji je prije Vas imao samo jedan stan za upotrebu ,a sada ima još i potkrovlje koje se može koristiti .

Imate mogućnost razgovora sa odvjetnikom i procjenu šanse uspjeha u sporu (razgovor neće koštati više od 1.000,kuna .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija