Jump to content

Taxisti u prometu


nilse

Preporučene objave

Poštovanje,

Neki dan sam vidio dvojicu taksista kako se spuštaju niz Mesničku ulicu u Zagrebu i pri uključivanju na Ilicu oboje su stisnuli po gasu te ušli u Frankopansku ulicu pri velikoj brzini. Naime drugi automobil je proklizao tolko da se našao pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na smjer kretanja (takozvana policajka) i zamalo se zabio u kiosk tiska. Vozač je stao na 10 sekundi i opet dao po gasu uletio u škarice nekom autu ispred sebe te nastavio povećavati brzinu kao da se ništa nije desilo. Opće je poznato da su taksisti jedni od najnekulturnijih sudionika u prometu (čast iznimkama) ali ovo je stvarno bilo kao da gledam scenu nekog Hollywodskog akcijskog filma. Fala bogu nikoga nije bilo na zebri ili niže po cesti, jer da je mislim da bismo citali o tome u crnoj kronici.

Znamo da ima svakakvih vozača po Zagrebu, pa ništa ne poduzimamo, ali ipak ovo je služba gradskog prijevoza i mislim da nemaju pravo tako se ponašat u prometu.

E sad moje pitanje glasi: Da li sam trebao nešto učiniti, tj da li bi išta postigao da sam zvao policiju ili njihovu centralu? Znam da šalju kazne zbog npr. zaustavljanja na 5 minuta u ulici gdje se to ne smije (okolica Kvaternikovog trga) jer su vidjeli na kameri prekršaj. Na vrhu Frankopanske ulice postoji također kamera ali ne znam je li to policijska ili je u funkciji nekog drugog.

 

Ispričavam se zbog duljine posta i ako sam fulao temu.

Također znam da se teoretski nije desio nikakav prekšaj sa posljedicama (na sreću), jednostavno me interesira što običan građanin može učiniti po tom pitanju.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, taksisti jesu problem i vi tu ne možete puno napraviti.

 

Policija zna što rade, javljaju građani, ali ako nema materijalnih dokaza ne mogu po prijavi građanina ništa napraviti.

 

Vi kao građanin niste ničim oštećeni i nemate pravo sami napisati kaznu za tog taksistu.

 

Taksiste policija često kažnjava, ali čim jedan od njih dobije kaznu radio uređajem obavjesti ostale i nakon toga su tako mirni da ih je milina gledati.

 

Policija im piše kazne, ali ih sudovi kažnjavaju uglavnom novčano, oni novaca imaju i to ih ne smeta.

 

Policija im piše kazne za oduzimanje vozačke dozvole, taksisti na te kazne pišu prigovore u kojima dokazivaju svoj status profesionalnog vozača i sudovi im izriču uvjetne osude.

 

Rijetki su policajci na motociklima koji im nemilosrdno pišu kazne, jer je rad na policijskom motociklu iznimno opasan i težak, a istovremeno slabo plaćen.

 

Lokalne vlasti izdavanje odobrenja taksi vozača uvjetuju potvrdom o prekršajnom nekažnjavanju, ali čini mi se da se malo tko toga pridržava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da to sam si i mislio. Ma treba im uvesti neki sistem sankcija koji ce dolaziti od njihovog poslodavca.

Kao sto ima HP, na svakom kombiju lijepo piše broj telefona koji mozete nazvati ukoliko imate prituzbu na vozaca.

Iako mislim da ne bi ni to imalo puno koristi.

 

Hvala vam na odgovoru Potpetica!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija