Jump to content

Naplata ovrhe za neplaćenu alimentaciju


Mashenka

Preporučene objave

Molila bih pravnu pomoć vezano za nemogućnost naplate ovršnog rješenja za neplaćanje alimentacije.

 

Otac našeg zajedničkog djeteta nije želio na dobrovoljnoj bazi uplaćivati alimentaciju za njegovo uzdržavanje kao što to ne želi ni danas, već se ovršnim rješenjem na njegovim primanjima, alimentacija naplaćuje (iznos od 900 kn).

 

Na žalost, neplaćene rate alimentacije (sudski postupak je trajao 4 godine) nije moguće ovrhom izvršiti na njegovim primanjima jer i njegovo dijete iz bivše bračne zajednice prima alimentaciju(također ovršnim rješenjem) te više od tog iznosa koja oba djeteta dijele na njegovim primanjima nemoguće je ovršiti.

 

Budući da je dijete iz bivše bračne zajednice napunilo 19 godina i prestalo je sa redovnim školovanjem, mogla bi početi ovrha na tom dijelu primanja - što je i dalje ostala nemoguća pravna radnja jer Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje - preko kojeg otac dijece, prima mirovinu - ne prekida obustavu plaćanja alimentacije naložene ovršnim sudskim rješenjem - automatizmom, kada prestane zakonska osnova za isplatu iste, već kako mi je rečeno, novom sudskom presudom.

 

Osobno, bilo bi mi drago da otac djeteta iz bivše bračne zajednice i dalje pomaže svome djetetu financijski, ukoliko je to potrebno, međutim moje malodobno dijete, ova pravna nemogućnost ovršenja na očevim primanjima, onemogućuje da izrealizira svoja zakonska prava.

 

Kako otac oba djeteta nema razloga da podnese sudu zahtjev za prekidom ovrhe za alimentaciju djeteta koje nema zakonskog prava za nju jer s time ne bi on sam za sebe ništa povoljnog riješio, otac to i ne čini(svima je jasno da to ne čini ne zbog ljubavi spram djeteta jer da je tako ni to dijete se ne bi trebalo vući po sudu i izboriti se tek sudskom presudom za alimentaciju već stoga što nema osobnog interesa i ne želi trošiti novce za sudski spor).

 

Što bi trebala učiniti, koje pravne radnje, da bi prestala ovrha na njegovoj mirovini za alimentaciju djeteta od 19 godina koje je prestalo sa školovanjem i na taj način zakonito otvorila mogućnost da počne ovrha na njegovoj mirovini za malodobno dijete iz naše bivše bračne zajednice.

 

S poštovanjem,

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nevjerovatno :( zvala sam i HZZM ... nitko ne zna odgovoriti. Obiteljska mirovina je regulirana ali nezakonito primanje alimentacije nije (od djece se ne traže potvrde o redovnom školovanju ...) Naravno, nije u državnom interesu - mirovinu trebaju isplaćivati, a tko iz te mirovine namiruje svoja zakonska ili nezakonita prava - njima evidentno nije bitno :((

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija