Jump to content

nadležnost suda


astronaut318

Preporučene objave

Poštovani!

1994.g suđeno mi je na Županijskom sudu u Splitu i dosuđeno mi je 4,5 g zatvora. Sve bi to bilo u redu da to 'djelo' nije učinjeno u vrijeme dok sam bio pripadnik HKoV-e (s pretpostavljenim časnikom prilikom izvršavanja djela). Naime, u to vrijeme se je oglasio i MORH izjavom da ja u njihovoj evidenciji ne postojim kao branitelj. Danas, 18g nakon tog nemilog događaja od tog istog MORH-a dobijam uvjerenje o pripadnosti profesionalnog sastava HKoV-e za upravo to vrijeme kada je počinjeno 'djelo'.

Kao što je svima znano da se u boksu ne primjenjuju pravila (zakoni) iz nogometa, ili da se s kartama za poker ne igra domino, tako je vidljivo da se je u mome slučaju primjenio NENADLEŽNI SUD. Samim time je i presuda istog Suda nezakonita i neustavna.

Sad Vas molim za savjet, što da radim? Kome da se obratim i kakva sve prava imam?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle u rh ne pstoje vojni sudovi, ako smatrate da bi vam takav sud trebao suditi. dakle u prvom stupnju odluke donose samo općinski i županijski sudovi ovisno o težini i vrsti kdj koje ste počinili. ukoliko bi podatak da ste bili branitelj predstavljao novu činjenicu ili dokaz koji bi bio prikladan da prouzroči oslobođenje ili eventualno osudu po blažem kaznenom zakonu. (čl. 501. zakona o kaznenom postupku).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

EDITIRAO MODERATOR A BIO U NAPASTI SVE OBRISATI

evo ti uredba o kojoj govorim

Suludo je tvrditi da nisam očajnički tražio od MORH-a potvrdu o pripadnosti u vrijeme suđenja kad mi je prijetila zatvorska kazna kao civilu. U to vrijeme Hrvatska je bila u ratu i na snazi je bila ova Uredba:

 

 

PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 101. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske, a na prijedlog Vlade Republike Hrvatske donosim

UREDBU

 

 

O izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji, radu i djelokrugu sudbene vlasti u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske.

Članak 3.

Članak 6, koji postaje članak 4. mijenja se i glasi: ''Vojni sudovi su nadležni u krivičnim predmetima:

1. Suditi za krivična djela koja učine vojne osobe,

2. Suditi civilnim osobama koje imaju, svojstvo građanske osobe na službi u oružanim snagama za krivična djela učinjena u obavljanju službe ili u vezi sa službom te za sva druga krivična djela koja učine kao suizvršioci ili kao drugi suučesnici s vojnim osobama.

 

Ova uredba stupa na snagu danom objave u ''Narodnim novinama''

Broj: 01-305/1-92

Zagreb, 22. travnja 1992.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman

 

Jerl ti sad jasno da mi je sudio nenadležni sud, da nisam imao pravo na obranu, da se svjedoci nisu pojavili na sudu i još na kraju DA OVI ZADNJI (prlić, čorić, praljak,...) NISU ZAVRŠILI U HAGU JOŠ NEBI DOBIO PAPIRE KOJE SAM ČEKAO 20g.

jel ti sad jasno, EDITIRAO MODERATOR I BIO U NAPASTI SVAŠTA NAPISATI?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam iz koje orbite dolazi astronaut, ali u ovoj orbiti vrijede pravila Legalis.hr (molim pročitati) a ako ih je teško ili nemoguće pročitati - vrijede pravila opće kulture ophođenja sa sugovornikom.

 

Astronaut, svako slijedeće vrijeđanje će bit sankcionirano brisanjem cijelog posta.

 

Došli ste po savjet, a vrijeđanje (čak niti suptilno nego otvoreno) ne da neće priskrbiti ikakvu Vam pomoć, već će biti brisano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Astronaut, prije svega, ukoliko želite dobiti pravno relevantan savjet, onda i sa svoje strane morate iznijeti sve bitne informacije, jer ovi paušalni navodi nisu dovoljni (koje ste vi svojstvo imali - vojne osobe ili civilne osobe u svojstvu građanske osobe na službi u OS, zatim koje je točno kazneno djelo u pitanju i okolnosti počinjenja istog, da li ste jedini počinitelj ili je bilo i drugih - samo su neka od pitanja koja su ključna za ovaj predmet, a o kojima niste napisali ama baš ništa).

 

Ja ću vam iznijeti neka moguća razmišljanja, primjenjiva na vaš predmet :

 

1. Ukazujem vam na odredbu čl. 18a Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji, radu i djelokrugu sudbene vlasti u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti RH, koja ističe -

 

"Predmete zaprimljene do početka rada vojnih sudova u kojima je započela glavna rasprava dovršit će odgovarajući općinski odnosno okružni sud".

 

Drugim riječima, ukoliko je u vašem predmetu započela glavna rasprava na Županijskom sudu prije negoli su počeli raditi vojni sudovi, tada je Županijski sud bio stvarno nadležan sud za suđenje u vašem predmetu, i ovi vaši postovi su totalno promašeni.

 

2. I sami lijepo citirate čl. 6. Uredbe, ali pritom zaboravljate kako se on odnosi isključivo na "kaznena djela učinjena u obavljanju službe ili u vezi sa službom te za sva druga kaznena djela koja učine kao suizvršioci ili kao drugi suučesnici s vojnim osobama".

 

Vi niste precizirali o kakvom se točno kaznenom djelu radi (te okolnosti istog i tko je sve u igri), ali iz opisanog sasvim je jasno vidljivo kako neće svako kazneno djelo doći u obzir, već s vaše strane -

 

a) isključivo ono počinjeno u obavljanju službe ili u vezi sa službom u OS, odnosno

b) kao supočinitelj/sudionik u svim kaznenim djelima sa vojnom osobom (koja opcija očito otpada, budući ste bili jedini okrivljenik - tako proizlazi iz vaših postova).

 

Drugim riječima, ukoliko ste vi (ovo što ću sada navesti je isključivo primjera radi, da me krivo ne shvatite) npr. ubili nekog susjeda s kojim ste u zavadi od "stoljeća sedmog" (da mu se osvetite), a koji nema apsolutno nikakve veze sa vašim obavljanjem službe u OS, onda naravno da vam neće suditi vojni sud, već redovan sud, a to je Županijski sud.

 

3. Čak i ako je u vašem predmetu bio nadležan vojni sud, a glavna rasprava prije početka rada tog vojnog suda nije započela na redovnom (Županijskom) sudu, i sami navodite kako je MORH dao negativan odgovor na pitanje vašeg statusa kao branitelja, iz čega proizlazi kako u tom trenutku Županijski sud pravno gledajući, nije imao nikakvu mogućnost da se eventualno oglasi stvarno nenadležnim i ustupi predmet na rješavanje nadležnom vojnom sudu.

 

I zaključno - vaš predmet, ako eliminirate sve ove opcije koje sam opisao, opet - isključivo je pitanje procesnopravne naravi (stvarne nadležnosti suda), dok potpuno gubite iz vida da bi se (i da vam je sudio vojni sud), što se materijalnog kaznenog prava tiče, primijenio identičan propis - OKZRH ili KZRH, i da bi na kraju 99,99% dobili identičnu kaznu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija