Jump to content

bračna stečevina


dinamo99

Preporučene objave

Nakon smrti oca (imovina je zemlja koju je naslijedio od oca, a u braku je kupljena zemlja na kojoj je izgrađena kuća) otvorena je ostavinska rasprava po tada važećem, starom ZN-u. Ostavinska je još u mirovanju, jer nema svih nasljedničkih izjava. Naša majka je dala nasljedničku izjavu kojom se "prihvaća nasljedstva temeljem zakona". Naknadno je Ugovorom o uzdržavanju prenijela svoju imovinu na uzdržavatelja u koju je uključila i "bračnu stečevinu" (navedeno je po 1/2 kuće i zemlje na kojoj je kuća). Bračna stečevina datira od prije OZ-a, tj. za važenja ZBPO-a.

Pitanje je, s obzirom da se ostavina vodi po starom ZN-u i na navedeno u prethodno datoj nasljedničkoj izjavi, može li naknadno u Ugovoru navedena bračna stečevina koja nije obuhvaćena nasljedničkom izjavom uopće biti predmetom nasljeđivanja uzdržavatelja. Ako da, kako odrediti njenu bračnu stečevinu, s obzirom da majka nikad nije radila a otac jest, uz napomenu da su oboje pomalo obrađivali zemlju, a otac uz to dodatno zarađivao radeći svoj posao u slobodno vrijeme. Majka je u međuvremenu preminula i pokrenuta je ostavinska rasprava, pa uzdržavatelj iz Ugovora potražuje i majčinu bračnu stečevinu. Ima li pravo. Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija