Jump to content

Stipendiranje-legalno pranje love?


dugy200

Preporučene objave

Nisam znao gdje bih smjestio svoju temu pa mislim da je "Posao" najbliže mom upitu.

 

Na prvoj godini faksa izlazi natječaj od jedne državne firme (koja ima monopol na hr. tržištu) za stipendiranje studenata prve godine fakulteta. Prijavljujem se na navedeni natječaj, prolazim sva testiranja te potpisujem ugovor sa navedenom firmom.

U ugovoru firma se obvezuje da će mi isplaćivati jednake mjesečne iznose u trajanju studija što nakaon tri godine studija iznosi oko 40 000kn.

U ugovoru stoji da se firma ne obvezuje primiti me u radni odnos ( bilo zbog vraćanja navedenog iznosa ili zbog odrađivanja prakse). Ipak sam se potajno nadao da ću možda moći, nakon studija, makar odraditi pripravnički staž, ali na kraju ništa od toga.

 

Moje pitanje je: koji je interes firme da odobri bespovratna sredstva u iznosu od 40 000kn te nakon završetka studija ne traži da se vrati navedeni iznos (bilo vraćanjem novca bilo odrađivanje određenog perioda u firmi)?

Legalno pranje novca ili donacija??

 

Sad će netko reći, "digo' si lovu, pokrij se i šuti", ali to kopka!

 

 

:misli::misli::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Stipendiranje moze biti legalno pranje love, ali onda je student obicno "rodjak" od vlasnika firme ili odgovorne osobe.

 

Ako si "digao lovu" pretpostavljam da je nisi vratio, dakle da se ne radi se o pranju love. Pranje love nije isto sto i trosenje love. :)

 

Razloga za ovakvo ponasanje moze biti vise. Firma moze recimo zeljeti pomoci mladima. Mozda je gazda imao financijskih teskoca kao student ili slicno. Moze takve stvari raditi u svrhu promocije: besplatne objave clanaka o stipendiji vrijede u nekim slucajevima vise od placenih oglasa.

 

U svakom slucaju, ako te je firma stipendirala ne znaci da te je "duzna" zaposliti. Obicno je cilj stipendije da si firma osigura najvalitetniju radnu snagu u buducnosti, ali okolnosti se mogu i promijeniti. Firma koja super stoji danas za par godina moze stajati znatno losije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija