Jump to content

No bis in idem


Matemalika

Preporučene objave

Bok,

 

Trebao bih strucno misljenje za No bis in idem tj. moguce dvostruko sudenje u kaznenom i prekrsajnom postupku. Izvjesni gospodin je priveden od strane policije jer je zatecen u sumi s punom puskom bez odobrenja za lov. Protiv njega je podignuta optuznica po ZKP cl. 258 (nezakoniti lov bez odobrenja). Opcinski sud ga kaznjeva novcanom kaznom i uvjetnom kaznom zatvora od godinu dana. Na zupanijskom sudu biva osloboden jer nema elemenata kaznene odgovornosti. Sud zavrsava u 07/2011. U 09/2011 lovni inspektorat podize Prekrsajnu prijavu s istim optuznim predlogom. Pitanje je da li se ovdje radi o No bis in idem i da li sud treba odbaciti prekrsajni prijedlog ili ga moze suditi po prekrsajnom postupku bez obzira sto je osloboden kaznenim?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne smije se spominjati ista protupravna radnja.

 

Mogu se pisati kazne i po kaznenom djelu i po prekršaju ako postoji stjecaj protupravnih radnji i ako se strogo pazi da se sve ne stavi u isti kotao.

 

Procesuiranje kaznenih djela najčešće ima prednost nad prekršajima, po mom mišljenju neopravdano, jer su danas prekršajne kazne mnogo bolnije za počinitelje, a postupak je brži i efikasniji.

 

Da su predmet prepustili znalcima lovnim inspektorima, vjerovatno bi bila nekakva kazna, a ovako su uprskali stvar - tome izvjesnom gospodinu na korist.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukratko evo sad sam malo pametniji kad sam vidio ob prijedloga.

U kaznenom se navodi optuzni prijedlog od strane DORHa po cl. 258 s opisom Lov bez pisanog odobrenja a u prekrsajnom od strane Lovnog inspektora Zakon o lovstvu cl. 54 s opisom Lov bez pisanog odobrenja.

 

Sturo u dvije recenice. Ista radnja samo je pitanje dali ovaj optuzni prijedlog s ovim opisom na kaznenom pokriva i prekrsajni?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija