Jump to content

povećanje mirovine


papicdu1

Preporučene objave

Ovisi o vašoj liječničkoj dokumentaciji, tijeku liječenja, vrsti oboljenja tj. da li je u dokumentaciji upisano da je došlo do pogoršanja bolesti.

 

Morate razgovarati sa svojim izabranim liječnikom sa kojim ćete ispuniti zahtjev, preslikati medicinsku dokumentaciju i eventualno podnijeti zahtjev za novu procjenu radne sposobnosti.

 

E, kako će odlučiti vještak u HZMO-u i povjerenstvo prilikom procjene radne sposobnosti, to ne možemo unaprijed znati.

 

Medicinska dokumentacija ne bi smjela biti "mršava".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, to razumijem sa novom procjenom, nego sam čitao zakon o hrb pa se gore pri vrhu spominje neka najniža mirovina hr. branitelja od 45 % prosječnog dohotka uHr u iznosu cirka 2500kn pa to ne kužim na koga se to odnosi na hrvi ili hr. branitelje bez statusa da li postoji mogućnost odabira između te 2 vrste mirovina .To je tak napisano , nerazumljivo puno nekih začkoljica , ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Klikni ovdje i obrati pozornost na podebljana slova.

 

Igra ulogu i činjenica da li ste u mirovini zbog opće ili profesionalne nesposobnosti.

 

Nezaposlenom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, kojemu je priznato pravo na mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad prema ZOPHBDR-u, najniža mirovina određuje uz primjenu mirovinskog faktora 0,8 , a zaposlenom uz primjenu mirovinskog faktora 0,5.

 

Za invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti mirovinski faktor iznosi 1,0 (povoljniji faktor).

 

Dakle, nije isto na koji se načun obračunava mirovina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam već napisao u postu br.3, sve ovisi o vašoj liječničkoj dokumentaciji, da li ste zapustili liječenje, kontrole, (niste napisali o kojoj bolesti je riječ) jer vještaci moraju imati noviju dokumentaciju od one kad ste zadnji put bili na procjeni radne sposobnosti, a iz te nove dokumentacije bi trebalo biti vidljivo da je došlo do pogoršanja bolesti.

 

Najbolje da razgovarate sa svojim izabranim liječnikom koji poznaje povijest vaše bolesti jer ionako ne možete bez njega podnijeti zahtjev za novu procjenu radne sposobnosti u HZMO-u.

 

 

Ukoliko je riječ o PTSP-u, kriteriji su uglavnom prema dosadašnjem iskustvu evidentno i uvjerljivo upisano pogoršanje bolesti u otpusno pismo (dnevna bolnica ili ležanje), kroz redovne liječničke kontrole te psihološko testiranje, odlazak na grupne terapije.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to mi je sve jasno što se tiče podizanja invalidnosti ,nego sam mislio da li se to može zaobići pa zatražiti najnižu mirovinu hr. bra. koja je recimo to tako fiksna ili da li kao hrvi uopće mogu zatražiti tu vrstu mirovine koja se navodi u zakonu ,podebljana slova.Tu gore u tom članku se navode hr. bra. ali nigdje izrijekom hrvi, pa me to buni.Mislil sam bez odlaska na komisije itd. nego jednostavno zatražiti tu hr. br. mirovinu umjesto hrvi mirovine jer je nešto povoljnija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovani g.Mrljavac onaj članak sa podebljanim slovima kaj ste mi poslali to ne kužim ako mi možete na koga se odnosi ta najniža mirovina hr.branitelja? Doli skroz pri kraju piše da se ne odnosi na one koji su ostvarili po uvjetima dvo i oso , a gore na početku piše da svi koji su ostvarili mirovinu po pitanju rata imajo to pravo ,jedini uvjet 100 dana u borbenoj jed. Sorry na dosađivanju ali ja to ne kužim,ili je to tak napisano da mi to ni nemremo shvatiti,pa tumače kak hoće( to sam već doživjel) pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na najnižu mirovinu nema hrvatski branitelj koji je mirovinu ostvario prema Zakonu o pravima DVO, PS i OSO jer se radi o posebnom propisu , a prava prema posebnim propisima u određivanju mirovine ne mogu se kumulirati.

 

Dolje sam vam napisao sve što biste trebali uraditi, ako ste se redovno liječili i ako je došlo do pogoršanja bolesti.

 

Porazgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse jer ovdje niste napisali gotovo ništa osim da imate status HRVI 20% i 100 dana borbenog sektora.

 

Prije toga dobro pročitajte svoje rješenje o mirovini.

Da li vam je najniža mirovina izračunata po mirovinskom faktoru 0,8 ili 1,0 (to nije isto).

 

U zahtjevu za ponovnu procjenu radne sposobnosti možete i tražiti povećanje omjera rat-mir i opću nesposobnost, ako ste u invalidskoj braniteljskoj mirovini.

 

Ništa ne možete uraditi bez izlaska na komisiju HZMO (kao što pišete "zaobići" - imate status HRVI i to se ne može "zaobići").

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija