Jump to content

Triježnjenje


Gus

Preporučene objave

Kolika je granica promila alkohola, da se osobu zadrži na triježnjenju u postaji? Postoji li razlika u tome ako policija podnese prekršajnu prijavu ili ne? Naime prijatelj mi tvrdi da su ga zadržali sa 0.7, sa time da nije morao čekati suca za prekršaje ni ništa (vjerojatno će dobiti prekršajni nalog). Znači proveo je 12 sati da bi se otrijeznio(a doslovno je popio 2 pive), a sudjelovao je u nekom naguravanju pa me zanima ima li sa time veze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema vozaču koji je u prometu na cesti zatečen u počinjenju prekršaja, a u organizmu je utvrđena prisutnost droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima ili je utvrđena prisutnost nedozvoljene količine alkohola u krvi, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policijski službenik može, radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja, narediti mjere njegova smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati.

 

Dakle, za "profesionalce", vozače vozila tijela tijela državne uprave, instruktore vožnje i mlade vozače, je granica 0,01 g/kg, a za sve ostale 0,51 g/kg.

 

Bitno je dokazati postojanje "osobitih okolnosti".

 

U slučaju kojeg ste naveli moguće je uhićenje radi narušavanja javnog reda i mira i puštanje nakon izricanja mjere opreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E sad, njemu su na policiji rekli da može ostati ako ima iznad 0.5 na triježnjenju(znači razlog zadržavanja koje mu moraju reći je bilo triježnjenje), ali ja sam prilično siguran da je iznad 1.5. Kome se u postaji(u tom trenutku) može obratiti ako je vidljivo očito kršenje postupka. Kako mi je on objasnio situaciju, velika je vjerojatnost da je zamijenjen, a moguće i da do nikakvog prekršaja neće ni doći. U tom slučaju, ima li pravo tražiti naknadu za provedenih 12 sati, a za to nisu postojale nikakve osnove? Ne kažem da će se žaliti, ali me zanima, jer često čujem slične slučajeve. U ovom slučaju, za zadržavanje nije bilo nikakve potrebe(obavijesni razgovor dovoljan), a i samo zadržavanje bi se načelno moralo određivati samo ako je neophodno i propisano(promili, čekanje suca...) Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija