Jump to content

odluka suda o vidanju djeteta


roary

Preporučene objave

Lijep pozdrav! Posto nemam nekog iskustva vezano za vidanja osim onog sa suda,trazila bi vasa iskustva ili znanje posto jos nisam nasla nekog sa slicnim "problemom".

Nakon izvanbracne zajednce u kojoj sam otkrila da sam trudna,otac tada nerodenog djeteta je odlucio poci svojim putem.Kada se dijete rodilo otac je pozvan na priznavanje ocinstva i odazvao se i priznao nakon toga sam pomocu centra za socijalnu skrb podnijela tuzbu za alimentacijom gdje smo se ispred sutkinje dogovorili o alimentaciji i gdje je sutkinja uzela nas dogovor kao odluku suda. Posijel toga smo morali zbog administrativnih poslova podnijeti tuzbu za skrbnistvom koje je dodijeljeno majci, a ujedno i vidanja oca i djeteta na jednom tjedno po dva i po sata. Otac je alimentaciuju svo vrijeme uredno placao ali od rodenja djeteta do trenutne njegove sada starosti (2,5g) ga je svega par puta vidio,nikad nisam branila susrete njega i malog sto je sutkinja uzela u obzir pri odluci za skrbnistvo,ali tek nakon donesene odluke otac djeteta ga je potpuno prestajao vidat a i pitat za njega (vise od pola godine) iako ja nikad nisam inzistirala da sudska odluka mora biti konacna tj kad god je htjeo je mogao doc vidjet djete bez obzira kad i koliko dugo. Mene trenutno zanima to sto mislim da nije uredu da nakon sve dobre volje i tako rec molbi da ga dode vidjet on nastavi po starom jer ne zelim da nakon nekog vremena dodje do toga da on zatrazi njega ,a djete uopce nama pojma tko je on je ponavljam par puta ga je vidjeo i onda da ga se tjera da bude snjim ili tako nesto pa da ima traume,sta ja mogu poduzet vezano za vidanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nažalost, ne možete poduzete puno... u ovakvoj situaciji jedino možete nastaviti truditi se kod bivšeg partnera osvijestiti ili probuditi roditeljsku ljubav i djetetovu potrebu za oba roditelja.

sa djetetom možete umjereno sukladno dobi i njegovoj zrelosti razgovarati o ocu, pričati mu o tati ali ne način koji bi mogao biti kontraproduktivan, savjetovanje sa psihologom svakako preporučam!!!

 

možda ne bi bilo loše da ipak nadležni Czss obavijestite o aktualnoj situaciji tj da otac ne koristi svoje pravo na kontakte, znate i czss ima pravo i obavezu kontaktirati vašeg bivšeg partnera te ga upozoriti na njegove dužnosti a sa druge strane ste si osiguravate poziciju ukoliko "sutra" ocu vašeg djeteta padne na pamet pozivati se na neka svoja prava ili nekim slučajem tražiti da dijete živi kod njega, imate sve "crno na bijelo" da duže vrijeme nije pitao niti želio se vidjeti sa djetetom, te da ga dijete niti ne poznaje u pravom smislu riječi niti imaju izgrađen emocionalni odnos...

 

svakako bi bilo najbolje kada bi se otac počeo viđati sa djetetom te upoznao sve radosti roditeljstva...ali znate kako se kaže "Bog se silom ne moli"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"a sa druge strane ste si osiguravate poziciju ukoliko "sutra" ocu vašeg djeteta padne na pamet pozivati se na neka svoja prava ili nekim slučajem tražiti da dijete živi kod njega, imate sve "crno na bijelo" da duže vrijeme nije pitao niti želio se vidjeti sa djetetom, te da ga dijete niti ne poznaje u pravom smislu riječi niti imaju izgrađen emocionalni odnos..."

 

Roditeljima treba objasniti da se prije svega radi o pravima djeteta i da polako ali sigurno dolazi do promjene dosadašnje nakaradne ideje o djetetu kao objektu odnosa odraslih. U tom smjeru će i ići najavljene izmjene Obiteljskog zakona, a što vjerojatno ni sada nebi bilo da Hrvatska još davnih dana nije potpisala raznorazne Konvencije o zaštiti prava djeteta čime je i preuzela obvezu njihove primjene. U tom pogledu vrlo je jasna Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava koju je hrvatski sabor zakonom iz siječnja 2010. godine i potvrdio.

Dakle, naglasak treba staviti na pravo djeteta i neka njegova procesna prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve dok nema zakonskonskog načina da se neodgovorne odrasle osobe sankcioniraju zbog svog ponašanja prema svojoj vlastitoj maloljetnoj djeci neće biti ni načina da se osigura poštivanje temeljnih prava te iste djece. Dakle možemo sankcionirati kada majka ili otac udare svoje dijete, a kada ga emocionalno zapostavljaju time što ga ne žele niti vidjeti ili emocionalno zlostavljaju time što ga "okreću" protiv drugog roditelja onda nikom ništa? Kako se to točno poštivalo pravo djeteta u ovom konkretnom slučaju, u razdoblju kada otac to dijete nije želio posjećivati? Da li će taj otac snositi posljedice emocionalnog zanemarivanja svoga djeteta u tom periodu?

Smatram da se općenito ne poštivaju ničija prava, a najmanje se poštivaju prava djece kojima je to zapravo najpotrebnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"otac dijeteta u konkretnom slučaju nije pokazivao volju da ostvari bilo kakav odnos s dijetetom"

 

Što bi onda trebalo, zabraniti ocu da uopće viđa dijete ako ga nije viđao određeno razdoblje!?

 

"da se dijete sili na druženje s ocem ako on odjednom "poželi" se upoznati s njim a koje ga ne poznaje..."

 

Majka neće "siliti" dijete na druženje sa ocem, dužnost majke kao stabilnijeg roditelja kome je dijete povjereno na zajednički život je da pripremi i potiče dijete na susrete sa ocem.

 

Isto tako dužnost majke je obavijestiti nadležnu instituciju Centar za socijalnu skrb da se otac ne pridržava niti onog minimalnog "roditeljskog vremena" određenog sudskom presudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijem kakve su to 'posjete' od dva i pol sata tjedno? Kako takvo oskudno vrijeme uopće može biti u interesu djeteta? Tko je u stanju tijekom tolikog vremena graditi odnos? Mogu li to vrijeme dijete i otac bar samostalno provoditi? Bez vaše nazočnosti?

Ako je otac posjetitelj, jasno je da ga takav status demotivira.

Napišite i porazgovarajte s Centrom - ocu svakako treba pomoć u snalaženju s djetetom. Istina, centri nemaju iskustva u pružanju potpore očevima, ali se od nekud mora krenuti. Stručna osoba u nadzoru bila bi od velike pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Ne razumijem kakve su to 'posjete' od dva i pol sata tjedno? Kako takvo oskudno vrijeme uopće može biti u interesu djeteta? Tko je u stanju tijekom tolikog vremena graditi odnos?"

 

Upravo tako, to je bit, o kakvoj izgradnji odnosa možemo govoriti sa par sati tjedno. Priče o tome kako je za izgradnju odnosa bitna samo kvaliteta odnosa, ali ne i vrijeme je još samo jedan u nizu pokušaja kako da se nađe opravdanje za trenutnu praksu u hrvatskoj koja nema niti zakonskog niti znanstvenog utemeljenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam svima na vašem mišljenju. Ja sam insistirala da se oni vidaju čak sam par puta bila i kod njegovih roditelja kako bi ga i oni vidjeli jer zbilja želim da moje dijete ima sve kao sto bi i svako dijete trebalo imati ili ima,ali ja ne želim nikoga silit pa tako ni njega,sutkinja je dodijelila dva i pol sata prema njegovim mogućnostima jer je on rekao da ne može drugačije,a sad izgleda da ne može nikako, sto mislim da nije uredu prema djetetu,tako da bi se mogla evo obratit centru za socijalnu skrb kako bi mu možda oni skrenuli pozornost na njegov propust jer možda tada shvati da je to malo ozbiljnije nego sto on to misli. Imam samo najbolje namjere i želim sve najbolje za svoje dijete i uvijek cu to htjet ali mislim da su ove stvari izvan moje moći! Hvala još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Majka sam sestomjesecnog sina...Napustena sam od strane partnera jos dok sam bila trudna s tim da je on priznao dijete..Dogovorili smo se da ce sina vidat tri puta tjedno od 10-16h ...ali on non stpo radi probleme il se ne javi i ne pojavi il je bolestan il ne moze uvik nesto znaci ti dani vecinom slucajeva otpadaju i dolazi kako ga je volja i kad ga je bolja jel u protivnom moram se sa njim svadat i vodit ratove...mali i ja se moramo njemu non stop prilagodavati iki su problemi..u vecini slucajeva j i sin odemo negdi on zove da oe malog jel nije mogao doci jucer na njegov dan..ne znam sta da radim vec me jedan put prijavio u centar da mu branim dijete jel nisam dopustila da ga vidi mimo njegovih dana jel se prije toga deset dana nije jVio ni moze doc ni ne moze ..nego evo njega kao padobrAnac ja dolazim bez da se pita ist...molim vas pomoc zelim sam jedan red da se zna kad i kako jel ovako nema smisla ne mogu uopce zivit svoj zivot...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija