Jump to content

Prekovremeni rad?


Lora69

Preporučene objave

Poštovani,

Molim Vas za pomoć.

U ugovoru o radu navedeno mi je radno vrijeme od 8 do 16 sati i korištenje tjednog odmora nedjeljom. Dio posla obavljam u mjestu stanovanja (otprilike 3 dana tjedno), a dio izvan njega. Kad radim izvan mjesta stanovanja poslodavac ne isplaćuje dnevnice jer sam na putu manje od 12 sati. Budući da na putu, zajedno s obavljenim poslom, provedem 10-11 sati računa li mi se to kao prekovremeni rad te ulazi li sam put u radno vrijeme?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Maksimalno radno vrijeme iznosi 8 sati dnevno i 40 sati tjedno uključujući stakku od 30 minuta.

Najviše što radnik smije raditi izvan toga jest dodatnih 8 sati tjedno = to je prekovremeni rad, dakle radnik smije raditi najviše 48 sati tjedno.

Ako imaš ugovor o radu na neodređeno vrijeme i(li radiš kod tog poslodavca bar 3 godine) tad se slobodno obrati bilo kojem odvjetniku da pokrene radni spor koji češ 100 % dobiti, jer 2000 kuna koliko ti najviše odvjetnik smije uzeti će ti se na kraju vratiti kao naknada parničnih troškova.(da ti ja ovdje detaljno ne objašnjavam tvoja prava, to je moj savjet a ukoliko poslodavac počne s bilo kakvim maltretiranjem slobodno otiđi s posla i pisanim putem ga obavijesti da ćeš doći raditi tek kad to prestane i imaš pravo na punu plaću za to vrijeme )

 

Ako radiš bilo što za poslodavca tad ti se svaka minuta računa kao rad a ako si na putu za posao ili s posla tad to nije rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odogovoru. Tako sam nekako i sama mislila.

Što se tiče rada izvan mjesta stanovanja-upućena sam na rad u drugo mjesto u kojem radim cca 7 sati, ostatak otpada na put. Može li se to tretirati kao put do posla ili ipak ulazi u radno vrijeme?

 

Imam ugovor na neodređeno, ne želim spor s poslodavcem jer sam samim poslom zadovoljna i rado ga obavljam, plaća nije loša, ali spremam se tražiti zasluženu povišicu pa mi ustvari trebaju argumenti o prekovremenom radu ako se to tako kod mene računa.

Drugi problem je što je u ugovoru navedeno radno vrijeme, a ustvari većinom radim 9-17 ili 12-20 sati osim kad sam na putu pa krećem oko 6:15 od kuće i vraćam se oko 18 sati kući. Mora li se poslodavac pridržavati radnog vremena u ugovoru ili je moguća preraspodjela? Mora li me obavijestiti o promjeni radnog vremena i dati mi anex ugovora s tom klauzulom na potpis? I u konačnici, što mi se može dogoditi ako želim da se ispoštuje ugovor o radu? Ne želim dati otkaz, pristala bih na uvjete rada kakvi su sada, ali za puno veću plaću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija