ivanka43 objavljeno: 14. travanj 2012. Dijeli objavljeno: 14. travanj 2012. Neznam, culi smo za zakon o gradnji koji trazi od investitora da uzme izvođača radova, i bez njega ne smije graditi kuću sam , dali je to tako ili ipak je dozvoljeno graditi sebi kuću sam?? Molim savjet? Unaprijed zahvaljujem! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
felixx odgovoreno: 14. travanj 2012. Dijeli odgovoreno: 14. travanj 2012. Po Zakonu, samo osoba građevinske struke smije sama graditi sebi kuću. Nije ni to tako jednostavno - građevinski dnevnik, treba angažirati i nadzornog inžinjera za nadzor statike,... Sada ima dovoljno kvalitetnih majstora obrtnika bez posla, i preporučujem takvoga angažirati za gradnju grubih radova - od temelja do krova (beton, cigla i krov). Raspitati se za cijene i obavezno za preporuke (gdje je prije gradio). Tko želi sam raditi, ima ionako više posla u unutarnjem uređenju (keramika, knauf), a tu te nitko i ne pita tko je radio, osim struje i plina.Stolariju, glazure i fasade ionako izvode specijalizirani majstori, i njih treba angažirati jer ispadnu na kraju i jeftiniji. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
valentina369 odgovoreno: 17. travanj 2012. Dijeli odgovoreno: 17. travanj 2012. Prema Zakonu o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji (NN 152/08 i 49/11), čl. 30.: ''Graditi i/ili izvoditi radove na građevini može pravna osoba, odnosno fizička osoba – obrtnik, registrirana za obavljanje djelatnosti građenja, odnosno za izvođenje pojedinih radova (u daljnjem tekstu: izvođač) koja ispunjava uvjete propisane ovim Zakonom. Iznimno od stavka 1. ovoga članka, investitor fizička osoba može sam graditi stambenu zgradu i pomoćne građevine čija ukupna građevinska (bruto) površina na građevnoj čestici nije veća od 400 m², ako je to za potrebe njegovoga stambenog zbrinjavanja u skladu sa Zakonom o područjima od posebne državne skrbi, odnosno u skladu sa Zakonom o obnovi.'' Znači, možete i sami ukoliko ste na području od posebne državne skrbi. U svem ostalom slažem se sa felixxom. Pozdrav! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
felixx odgovoreno: 17. travanj 2012. Dijeli odgovoreno: 17. travanj 2012. valentina369 je napisao: Iznimno od stavka 1. ovoga članka, investitor fizička osoba može sam graditi stambenu zgradu i pomoćne građevine čija ukupna građevinska (bruto) površina na građevnoj čestici nije veća od 400 m², ako je to za potrebe njegovoga stambenog zbrinjavanja u skladu sa Zakonom o područjima od posebne državne skrbi, odnosno u skladu sa Zakonom o obnovi.'' Znači, možete i sami ukoliko ste na području od posebne državne skrbi. U svem ostalom slažem se sa felixxom. Zahvaljujem na dopuni/ispravku. Ipak, moram napomenuti da kod samogradnje na kraju bude mnogo problema, jer je za upis kuće i uporabnu dozvolu potrebna određena dokumentacija koju samograditelj ne pribavi u tijeku gradnje. Osim toga, samograditelj u stvari rijetko uistinu gradi sam, nego angažira bar jednog 'majstora' , za što sada po zakonu o suzbijanju sive ekonomije može dobiti kaznu veću nego ga svi radovi koštaju.A takav majstor nikada neće proći pod 'pomoć prijatelja i rodbine'. A treba i razmisliti što kada se netko povrijedi, nedajbože padne s krova. Ako si angažirao izvođača sa ugovorom, to je njegov djelatnik. I na kraju, angažirati kvalitetnog provjerenog izvođača često ispadne jeftinije i daleko kvalitetnije nego familija i prijatelji. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
zvampovac odgovoreno: 3. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 3. studeni 2012. O samogradnji možete opširno pogledati na: kakosagraditikucu.com ili na Googlovoj tražilici upisati: kako izgraditi kuću - samogradnja. Može biti vrlo korisno. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Leona9 odgovoreno: utorak u 17:39 Dijeli odgovoreno: utorak u 17:39 Da ne smetam novom temom - ako neko ima zemljište ,svoje i na njoj kucu. Te sam sagradi jos jednu kučicu tipa 40m2. Bez pitanja ikog od nadležnih. Dali odgovara zakonski ,iako to naziva pomocni objekt iako je kazem bas za stanovanje namjena? Hvala ako neko odgovori Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.