Jump to content

vanbračna zajednica s prekidima


zmodri11

Preporučene objave

dotična gospođa je bila u braku sa mužem kad je otišla živjet u novu vanbračnu zajednicu, rodila dijete u toj vanbračnoj zajednici, dijete dobilo prezime od bivšeg muža radi onih 300 dana, razvod dobila nekoliko mjeseci nakon odlaska od prvog muža.godinu dana kasnije gospodin s kojim je živjela prizna djete kao svoje, prijašnji muž ga se odrekao. e sad od kojeg datuma se računa vanbračna zajednica? od dana kada se prijavila na novoj adresi,od razvoda braka ili od priznanja djeteta. nadalje prekid te veze traje oko 6 mj.stanuju na različitim adresama on sa novom gospođom , odlazi opet od te i vrača se u staru vabračnu vezu i nastavljaju živjet na istoj adresi još dvije i pol godine. Pitanje glasi kako če sud računati dužinu te vanbračne zajednice od kad do kad? ima li netko ovdje tko je dobro upućen u ovakvu situaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa izvanbracna zajednica traje od rodenja djeteta bez obzira na to što je ono tek naknadno priznato i što ga se njen bivši odrekao jer je to samo deklaratorna odluka kojim se pravno stanje usklađuje s vec postojecim cinjenicnim. Eventualno je mogla trajati i duže pod uvjetom da su prije rođenja djeteta bili u životnoj zajednici duže od 3 godine jer nije pravno relevantno zna li jedan izvanbračni drug bračni status svog izvanbračnog odabranika. U izvanbračno zajednicu se ulazi i ona se raskida neformalno prema tome sve to treba dokazivati na sudu. najvjerovatnije ce se uzeti da je trajala od rođenja djeteta (osim ako nije ostvarena gore navedena prepostavka da je trajala i duže), a uzet će se da je raskinuta u trenutku prvog faktičnog odvajanja te dvije osobe što će utvrditi sud. Nova izbz. očito nije nastala jer su nakon prekida živjeli skupa samo 2ipo godine pa će i sva imovinskopravna potraživanja ići u tom smjeru, ukoliko ih bude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma mislio sam reci da se može pozvat na to da je bio u zabludi (ili prevaren) glede njenog bračnog statusa i tražiti da mu se priznaju potraživanja ukoliko ih ima i za to razdoblje. Također je važno da njen bivši nema potraživanja za ovaj period od kad se odselila od njega (a nema ih jer je faktički njihova životna zajednica prestala i bez obzira na to što je brak postojao nema pravo na imovinska potraživanja, a obzirom da ne znam koliko je trajao taj period od kad je njihova životna z. prestala pa dok se nisu razveli ne mogu suditi koliko daleko mogu ići ta potraživanja) ključ svega je to da je izvanbračna zajednica prvenstveno tu radi zaštite materijalnih potraživanja koja se ionako računaju kao ona stečevina koja je nastala radom za vrijeme trajanja životne zajednice(dakle faktički) pa do njenog opet faktičkog prekida.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija