Jump to content

Iznajmljivanje zajedničkog dvorišta


Overity

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Prvo da se donekle predstavim i uvedem vas u situaciju - živim u obiteljskoj kući sa još tri stanara. To je dvokatnica (prizemlje + 2) podjeljena na četiri stana; jedan kat, dva stana.

 

Problem nastaje u korištenju dvorišta - to je zajedničko dvorište, a jedan od stanara već odavno u njemu otvorio autoservis, što se toleriralo duže vrijeme, sve dok pred par godina nije servis zatvorio da bi isti iznajmio trećoj osobi, nevezanoj za nas, na korištenje.

 

Autoservis kao takav proizvodi puno buke te dima iz auspuha i sličnih neželjenih "reakcija", a s obzirom da je oko nas još dosta kuća, vjerujem da nismo jedini kojima to smeta.

 

Na ilustraciji ispod se može vidjeti kako to izgleda u stvarnosti.

 

plankuce.jpg

 

Kako je autoservis iznajmljen, iznajmljeno je i korištenje dvorišta za potrebe servisa te garaža u prizemlju kuće. Popravci automobila u garaži rezultiraju vibracijama u kući, popravci u samom dvorištu (crveni dio) rezultiraju nepodnošljivom bukom. Nepodnošljiva ne znači da se samo to čuje cijeli dan, ali s godinama vam smeta sve više, mislim da je taj dio razumljiv.

 

Ograđeni dio je zapravo mjesto za parking za dva stanara; jedan dio je pokriven tendom, drugi dio ne, a ograđeno je običnim lancem kako bi se izbjeglo parkiranje automobila iz servisa ispod balkona ili pokrivenog dijela.

 

Mene konkretno zanima što se može poduzeti po tom pitanju? Razgovor, prijetnja tužbom ili nešto treće? Razumljiva sam osoba, servis je u privatnom vlasništvu i sa jedne strane ne želim biti uzrok otkazima radnika, posebno zato što je jedan od njih već duže vrijeme tu, ali sa druge strane, obzirom da se nekolicina ponaša bahato prema stanarima kuće, ne reagiraju na upozorenja da smanje buku i sl., upravo to i želim. Dvorište je zajedničko, ali nije namjenjeno autoservisu koji je praktički u vlasništvu treće osobe, nevezane za stanare kuće, i tu nastaje besmislenost tog servisa.

 

Unaprijed hvala na odgovorima i isprika ukoliko je slika malo većih dimenzija. Također, ukoliko trebate više informacija po nekom pitanju, slobodno naglasite.

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu se pojavljuju dva temeljna problema:

1. Iznajmljivanje ili korištenje suvlasničkih dijelova dopušteno je samo uz suglasnost svih suvlasnika neograničeno te na razdoblje od godinu dana uz suglasnost više od 50% suvlasnika uzimajući u obzir površinu u vlasništvu.

2. Buka.

 

Pod brojem 1. ako ne postoji nikakva suglasnost, onda se suvlasništvo koristi na svoju ruku, pa ako se nitko ne buni sve u redu, ali ako to nekome ne odgovara on može poduzeti određene korake. O tim koracima ja ne bih ovdje, jer nisam stručna osoba za takve stvari, to je već posao za odvjetnika.

 

Pod brojem 2. nitko nema pravo bukom smetati druge suvlasnike. Ako za određenu djelatnost na određenom mjestu podtoje određene dozvole, a vjerojatno u Vašem slučaju postoje, onda biste slučaj trebali prijaviti sanitarnom inspektoru koji bi onda trebao poduzeti određene mjere protiv onoga koji stvara buku. Uobičajeno je da se snimi razina buke i da se onda rješenjem odredi odgovornoj osobi da buku smanji na dopuštenu razinu.

 

O buci govore sljedeće odredbe Zakona o vlasništvu:

Imisije

Članak 110.

(1) Nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

(2) Vlasnici nekretnine koje su izložene prekomjernim posrednim imisijama ovlašteni su od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće propušta činiti na svojoj nekretnini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemoguće prekomjerne imisije.

(3) Iznimno, od stavka 2. ovoga članka, kad prekomjerne posredne imisije potječu od djelatnosti za koju postoji dopuštenje nadležne vlasti, vlasnici nekretnine koja im je izložena nemaju pravo dok to dopuštenje traje zahtijevati propuštanje obavljanja te djelatnosti, ali su ovlašteni zahtijevati naknadu štete koju su imisije nanijele, kao i poduzimanje prikladnih mjera da se ubuduće spriječe prekomjerne imisije, odnosno nastupanje štete, ili da se smanje.

(4) Vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta.

(5) Vlasnik čijoj nekretnini prijeti predvidiva opasnost s tuđe nekretnine od neposrednih ili posrednih imisija koje ne bi bio dužan trpjeti, ovlašten je zahtijevati da se odrede i provedu svrhovite mjere radi njihova prječavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija