Jump to content

Prekoračenje brzine izvan naselja


goksim

Preporučene objave

Molio bi pomoc...

 

Dakle, u svojih 8 godina vozačkog iskustva nisam nikad kažnjavan.

 

Prije tjedan dana vozio sam se autocestom kroz Gorski kotar, u smjeru Zagreba. Na jednom dijelu ceste je nizbrdica te je tih 1km ograničenje 110km, a ja sam, po mojoj procjeni vozio oko 180km.

Primjetio sam policiju kako na nadvožnjaku snima brzinu, te sam sa nekih 200-300m udaljenosti smanjio brzinu, međutim vjerujem da su me svakako snimili u prekršaju. (Koja je neka prosječna udaljenost na kojoj snimaju vozila?)

 

Bili su idealni vremenski uvjeti za vožnju, a cesta prazna (nikoga ispred niti iza mene), tako da nisam nikoga ugrožavao nešto bržom vožnjom, iako sam svjestan da sam napravio prekršaj i ne bježim od toga. Novčanu kaznu sam spreman platiti, međutim, pokušao bi izbjeci oduzimanje vozačke dozvole na neki period jer mi je itekako potrebna...

 

Pročitao sam zakon i starije postove na forumu na ovu temu, te bi molio pomoć (savjet)...

 

 

S obzirom da je na tom dijelu ceste ograničenje 110km (izvan naselja) , najveća brzina kojom sam se smio kretati, a da dobijem isključivo novčanu kaznu i zadržim vozačku dozvolu je 177km/h (177-17.7 = 159,3 dakle, 49,3km/h preko ograničenja)? Točno? (tada bi bio u onih 30-50km preko ograničenja van naselja za što je kazna 1.000kn)

 

S obzirom da nisam zaustavljen niti je utvrđen moj identitet kao vozača (auto je na moje ime), zanima me sljedeće:

 

1.) Kada dobijem čestitku od mupa, dali će me isključivo tražiti da se očitujem tko je upravljao vozilom tog dana u toliko sati, budući da nisu utvrdili identitet vozača, ili će mi uz to biti navedeno i da se je vozilo kretalo xyz brzinom koja je veća od 110km.

 

Jer, ukoliko je navedena i brzina onda bi znao kako se postaviti točnije, ukoliko bi brzina kretanja bila veća za 30-50km onda bi kazna bila 1.000kn i mogao bi napisati da sam ja vozio, te platiti 1.000kn i zadržati dozvolu.

 

Ako bi bila veća od 51km od dopuštene, onda bi vozača sljedilo i oduzimanje dozvole na neki period (dali se dozvola u tom slučaju oduzima uvijek vozaču ili nekad vozači plate samo navedeni financijski iznos, ukoliko im je to prvi pšrekršaj i nemaju negativnih bodova, dobiju neki kazneni bod, dok dozvolu zadržavaju. Jasno mi je da u zakonu piše 6-12mjeseci, ali čuo sam od više ljudi da u nekim navratima, valjda ovisno od suca, kazna zna biti samo financijska, u situacijama kada bi trebale biti i druge sankcije npr. konkretno oduzimanje dozvole na neki period), te bi u tom slučaju mogao osporavati da sam ja vozio...

 

Šta se dešava u slučaju da ja, kao vlasnik vozila, kojeg inaće koristi više osoba napišem da neznam tko je upravljao vozilo na navedeni dan. Dali tada dobivam isključivo kaznu za prekršaj što kao vlasnik vozila neznam identitet vozača, kaznu koja je isključivo financijske naravi, međutim dozvola ostaje vlasniku vozila, tj. tom kaznom se "poništava" kazna za brzinu budući da ne mogu utvrditi tko je prekršaj počinio?

 

Dali je eventualna slika, snimka vozila i vozača mjerodavna kod utvrđivanja identiteta istog?

 

Dakle, da još jednom spomenem, jasno da mi se ne placa kazna, međutim sumnjam da ću je izbjeci, te sam je spreman platiti, tako da mi je primarno zadržati dozvolu tj. sprijeciti oduzimanje iste na neki period budući da mi je izuzetno bitna.

 

Eto, malo je duži post.. Unaprijed puno hvala svima na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija