Jump to content

Porez na nasljeđene pokretnine i nekretnine


k1ll3r

Preporučene objave

Pozdrav.Imam jedan problem. Prije par mjeseci preminuo mi je brat. Imovina je bila podijeljena na trećine ( brat, majka i ja). U razgovoru s odvjetnicom odlućili smo njegovu trećinu prepisati na mene. Međutim , prije nekoliko dana dobio sam poziv od porezne uprave da kao nasljednik trebam platiti 5% poreza na nasljeđenu imovinu pošto sam nasljednik u drugom koljenu. Da je bratova trećina prepisana na majku, toga poreza ne bi bilo. Da li je sada ikako moguće odreći se tog dijela i prepisati ga na majku? Nadam se da sam dovoljno dobro objasnio problem. Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost nismo znali na vrijeme, i pogotovo jer je to predlozila neka odvjetnica da kao majka ne mora na sve dolaziti posto je i neko oruzje u pitanju... Nazalost, mislim da bi iznos bio velik. U pitanju je kuca s okucnicom, nekoliko zemljista, vinograd, auto... Uglavnom, je li moguce jos uvijek nekako to vratiti na majku? Znaci punomoc i sve je vec pravovaljano i sve je rijeseno. Moze li se ipak nekako vratiti? I recimo, ako nisam u stanju platiti taj porez i ne zelim ga platiti, sto se dogada? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne želiš platiti porez ? po zakonu si porezni obveznik.

kad imaš dio nekretnine porezna se može naplatiti.

 

ne želim ni ja plaćati :komunalnu naknadu,vodnu naknadu , poreze (razne)i druge troškove ali takav je zakon i tu se nemože ništa .

 

nisi trebao prihvatiti nasljedstvo.

nasljednik bi bila samo majka (koja je kao predak oslobođena plaćanja poreza na promet nekrtninama )

i nakon koje godine mogla je darovnim ugovorom darovati ti

1/2 nasljeđene nekretnine (tada nema poreza)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ovo ne želim platiti mislio sam na recimo u slučaju da si jedini nasljednik svojega brata koji ima kucu u vrijednosti 20 mil eura, a nisi u mogucnosti platiti taj porez, sta onda? Razumijem sad sve, nisam znao na vrijeme i sad cu platiti porez koji se mogao izbjeci. Za komunalnu i ostale naknade razumijem i placam jer sam obavezan, a ovo mi mrsko platiti posto se moglo izbjeci. Znaci nema vise nacina da ga izbjegnem? Nikakvim odricanjem od nasljedstva ili darovanjem majci ni nicime?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija